Zoran Đorđević i Boban Janković  (foto: www.mionica.rs)
Zoran Đorđević i Boban Janković (foto: www.mionica.rs)
19.12.2017, 09:21

Posebna pažnja povećanju nataliteta

č: | fb:

Politika Vlade Srbije u oblasti rada i socijalnih pitanja i novine koje donosi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji stupa na snagu početkom naredne godine a primenjivaće se od prvog jula, bile su glavne teme razgovora ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića i predsednika Privremenog organa opštine Mionica Bobana Jankovića.  

 

Ministar je najavio da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u narednom periodu predložiti nove mere, posebno u cilju povećanja nataliteta. Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o radu, Đorđević je istakao da su usmerene na veću brigu o radnicima, smanjenje nezaposlenosti i sprečavanje rada na crno.

 

- Poslodavci će prema novim odredbama biti u obavezi da, kao i do sada, svoje radnike prijave u roku od tri dana, ali radnik će tek nakon prijave moći da započne rad, a ne kako je do sada bila praksa, da taj datum bude tek nakon dolaska inspektora kada poslodavac započne proceduru prijave - rekao je Đorđević.

 

Predsednik Privremenog organa opštine Mionica Boban Janković je naveo da je mionička opština kroz različite projekte preduzela brojne aktivnosti u cilju povećanja nataliteta u mioničkom kraju.

 

- Na osnovu Odluke Skupštine opštine Mionica svaka porodilja dobija 40 hiljada dinara, porodiljama je u 2017. podeljeno 60 besplatnih dečijih auto sedišta, lokalna samouprava plaća boravak trećeg deteta u predškolskoj ustanovi, a novina od ove godine su i besplatni udžbenici za đake prvake - rekao je predsednik Privremenog organa opštine Mionica.

 

Janković je dodao da su već vidljivi i rezultati napornog rada na smanjenju nezaposlenosti.

 

- Doveli smo austrijskog investitora u oblasti proizvodnje auto presvlaka. Pre par dana je oko 80 žena bilo u Opštini na razgovoru u vezi početka obuke za rad. Plan je da u naredne tri godine u ovom pogonu bude zaposleno oko 300 radnika, čime će se u velikoj meri smanjiti broj nezaposlenih Mioničana na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i ostvariti privredni rast - rekao je predsednik Privremenog organa opštine Mionica Boban Janković u razgovoru sa ministrom Zoranom Đorđevićem koji je prošlog vikenda posetio Mionicu.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 21 sati 10 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 21 sati 10 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara