Led rasveta ispred zgrade Opštine (foto: Miroslava Kojić)
Led rasveta ispred zgrade Opštine (foto: Miroslava Kojić)
29.12.2017, 15:44

"Ljig kao Las Vegas"

č: | fb:

Budžet od 425 miliona dinara, za oko 100 miliona je manji i dosta je realniji u odnosu na budžet godine na izmaku, mada odbornici opozicije  smatraju da je promašen za oko 50 miliona dinara. Gotovo polovina planiranih sredstava je iz poreza (211 miliona), a  značajnu stavku čine i transferna sredstva (152 miliona).

 

Na sednici Skupštine opštine istaknuto je da je budžet programski, kako već tri godine propisuje Zakon o budžetskom sistemu, a koliko je realan pokazaće vreme. Reč je o 17 programa koji će se ostvarivati u 2018. godini, odnosno u trogodišnjem periodu.

 

Sednica SO Ljig

Sednica SO Ljig (Foto: Miroslava Kojić)

Godinama unazad izdvajaju se velika sredstva za sport, a da odbornici, a time i građani nemaju nikakav uvid kako se novac troši. U ovoj godini bilo je predviđeno 19,8 miliona, a na sličnom nivou su sredstva opredeljena za sledeću godinu. Prihvaćen je predlog jednog opozicionog odbornika da predsednik Skupštine opštine zatraži od Sportskog saveza izveštaj o trošenju sredstava, koji će biti razmatran na nekoj od sednica. Za zdravstvo se daje malo, predviđeno je tri miliona dinara, a u prethodnim godinama Domu zdravlja su smanjivana i onako mala sredstva.

 

Za poljoprivredu i ruralni razvoj sredstva su prepolovljena u odnosu na 2017.godinu i iznose 12,8 miliona dinara, a poljoprivrednicima se još duguje za 2016.godinu.

 

Led sijalice, projekat koji se u budžetu "forsira" već nekoliko godina, još od predsednikovanja Mihaila Zečevića Skupštinom opštine Ljig, konačno su vidljive na terenu. Ovih dana su postavljene u centru Ljiga, mada je javna nabavka raspisana tek pre nekoliko dana i nije okončana.

 

Vrednost te rasvete, od 70 miliona pre nekoliko godina, "spala" je na 40 miliona, a realizovaće se i u narednim godinama, u godini na izmaku opredeljeno je pet miliona, u sledeće dve godine isto toliko. "Ima Ljig da svetli za Novu godinu bolje nego Las Vegas", reče predsednik opštine Dragan Lazarević u neformalnom razgovoru. I zaista, svetli ovih večeri zgrada opštine, svetli i ljiški most na kojem više od mesec dana piše "Mladić je heroj", a niko ne briše.

Most na reci Ljig

Most na reci Ljig (Foto: Miroslava Kojić)

 

Informisanje je veoma zanimljiva stavka u budžetu opštine i veoma problematična sa stanovišta javnog interesa. Tri miliona dinara je veliki novac za opštinu kojoj mnogo toga nedostaje, počev od vode u višemesečnom periodu.

 

Istina, televizija koja troši novac poreskih obveznika (ove godine gotovo 300.000 mesečno po dva ugovora, da ne računamo besplatan opštinski prostor), par puta je izvestila o restrikcijama vode, ponekad snime nešto po Ljigu, iz vrtića ili škola, uglavnom. O poslednjoj sednici SO Ljig prilog je stao u manje od tri minuta, mada su na početku sednice bila prisutna dva kamermana i dva novinara te televizije. Bio je prisutan i predsednik opštine Dragan Lazarević na početku sednice, nije ga bilo da brani budžet i da odgovara na pitanja odbornika.

 

Izmenjena je odluka o maksimalnom broju zaposlenih u 2017, doneta u avgustu, tako da u biblioteci na kraju godine ima šest zaposlenih na platnom spisku, odnosno nema viška kojeg je bilo u prvobitnoj odluci. Kroz budžet za sledeću godinu vidljivo je da će poslovi čišćenja opštinskih prostorija i biblioteke preći u nadležnost neke agencije.

 

Cilj je da se u okviru zadatog broja od strane države, zaposle novi kadrovi koji nedostaju. U ljiškoj biblioteci novi posao jeste digitalizacija, kao obaveza biblioteka koje posao zaštite kulturnog nasleđa na takav način do sada nisu radile, a za taj posao potreban je informatičar.

 

Usvojeni su i kodeks ponašanja službenika i nameštenika Opštine Ljig i kadrovski plan za 2018.godinu.

 

Pravilnik o finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta na teritoriji opštine, kao i program razvoja sporta su dokumenti takođe razmatrani i usvojeni na sednici.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara