Nova zgrada opštinske uprave (foto: Dragana Nedeljković)
Nova zgrada opštinske uprave (foto: Dragana Nedeljković)
04.01.2018, 13:20

Konkurs za stipendiranje studenata

č: | fb:

Konkurs za dodelu stipendija studentima sa teritorije ubske opštine za školsku 2017/18. godinu otvoren je do 5. januara. Kako smo saznali od Slavice Glišić, zamenice predsednika Komisije za dodelu novčanih naknada dela troškova studiranja, od ove godine primenjuje se dopunjena opštinska Odluka o stipendijama, po kojoj će lokalna samouprava prvi put stipendirati studente trećeg stepena studija.

 

Tako, pravo na stipendiju imaju studenti državnih i privatnih fakulteta koji su u tekućoj školskoj godini prvi put upisani na osnovne, master, specijalističke ili doktorske studije, koji nisu gubili godinu tokom studiranja, a ostvarili su najmanje po 37 ESPB u svakoj školskoj godini.

 

Jedan od glavnih uslova za dobijanje stipendije je kontinuitet u školovanju, odnosno studiranju, pa se na konkurs mogu prijaviti kandidati koji su odmah po završetku srednje škole prvi put upisali osnovne akademske studije, kao i studenti koji su po završetku osnovnih studija odmah nastavili studije drugog (master), odnosno trećeg stepena (doktorske ili specijalističke), uz uslov da niko od njih nije imao produženu godinu. Stipendije mogu koristiti studenti koji nisu u radnom odnosu, a da pritom zajedno sa svojim roditeljima ili starateljima imaju prebivalište na teritoriji ubske opštine Ub najmanje godinu dana.

 

Pravo na opštinsku stipendiju mogu ostvariti i brucoši čija je prosečna ocena u srednjoj školi bila u rasponu od 4,5 do 5,00.

 

Iznos stipendije je 6.000 dinara mesečno, u trajanju od deset meseci. Prve isplate studenti mogu da očekuju u februaru, kada će im, retroaktivno, biti isplaćene zaostale rate, počev od oktobra ove godine. Pravo na stipendiju može se koristiti najduže u dužini trajanja osnovnih, master, specijalističkih i doktorskih akademskih studija na istom ili različitom fakultetu.

 

U protekloj školskoj godini, opština Ub je stipendirala 258 studenata osnovnih i master studija. 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 10 sati 8 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 17 sati 5 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara