Opštinska uprava Ub (foto: Dragan Belajac Džagi)
Opštinska uprava Ub (foto: Dragan Belajac Džagi)
25.01.2018, 14:19

Opština Ub stipendira 175 studenata

č: | fb:

Nakon sprovedenog konkursa, Komisija za dodelu novčanih naknada dela troškova studiranja Opštinske uprave Ub donela je odluku da u školskoj 2017/18. godini stipendira 175 ovdašnjih studenata prvog, drugog i trećeg stepena akademskih studija.

 

Na Konkurs je pristigla 201 prijava, ali je 26 kandidata odbijeno jer nisu ispunjavali predviđene uslove. U odnosu na lane, broj studenata koji su sada ostvarili pravo na ovu finansijsku podršku od lokalne samouprave manji je za 36.

Slavice Glišić

Slavice Glišić (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

Kako Kolubarske.rs saznaju od zamenice predsednika opštinske Komisije Slavice Glišić, u tekućoj školskoj godini lokalna samouprava stipendiraće 24 studenta prve godine, 60 druge, 45 treće i 27 studenata četvrte godine studija na državnim i privatnim fakultetima. Na integrisanim studijama (peta i šesta godina), zajedno sa prvom i drugom godinom master studija, ukupno je 19 kandidata ostvarilo pravo na stipendiju.

 

- Za razliku od prethodnih godina, kada su jednu petinu svih zahteva za stipendije ostvarivali studenti Rudarsko-geološkog fakulteta, ove godine je nešto ujednačeniji broj prijava po fakultetima. Najveći broj prijava stigao je sa Učiteljskog fakulteta - 15, dvanaestoro studira Rudarsko-geološki, jedanaest Poljoprivredni, Pravni i Mašinski po devet, Fakultet organizacionih nauka i Matematički po osam, Geografski, Elektrotehnički Filološki po sedam studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju. Ove godine, primenjuje se dopunjena Odluka o stipendijama, po kojoj ubska opština prvi put stipendira studente doktorskih studija. Od pristiglih i odobrenih prijava, najveći broj su studenti prvog stepena, gde imamo 19 prijava sa sve integrisanim studijama i samo jednu prijavu ostvarenu sa maksimalnim uslovima sa doktorskih studija - objašnjava Slavica Glišić, uz napomenu da kandidati koji nisu ostvarili pravo na stipendiju mogu uputiti prigovor Opštinskom veću do 1. februara.

 

Studenti su konkurisali za 60.000 dinara u godišnjem iznosu, podeljenih u deset mesečnih rata, počev od oktobra prošle do jula meseca ove godine.

 

Prema opštinskoj odluci, pravo na stipendiju imaju studenti državnih i privatnih fakulteta koji su u tekućoj školskoj godini prvi put upisani na osnovne, master, specijalističke ili doktorske studije, koji nisu gubili godinu tokom studiranja, a ostvarili su najmanje po 37 ESPB u svakoj školskoj godini.

 

Jedan od glavnih uslova za dobijanje stipendije je kontinuitet u školovanju, pa su se na konkurs mogli prijaviti kandidati koji su odmah po završetku srednje škole prvi put upisali osnovne akademske studije, kao i studenti koji su po završetku osnovnih studija odmah nastavili studije drugog (master), odnosno trećeg stepena (doktorske ili specijalističke), uz uslov da niko od njih nije imao produženu godinu.

 

Stipendije mogu koristiti studenti koji nisu u radnom odnosu, a da pritom zajedno sa svojim roditeljima ili starateljima imaju prebivalište na teritoriji ubske opštine Ub najmanje godinu dana. Pravo na opštinsku stipendiju ostvaruju i brucoši čija je prosečna ocena u srednjoj školi bila u rasponu od 4,5 do 5,00.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 2 sati 18 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 15 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 9 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara