Opštinska uprava Ub (foto: Dragan Belajac Džagi)
Opštinska uprava Ub (foto: Dragan Belajac Džagi)
26.01.2018, 13:44

Konkurs za medije "uspeo" iz drugog puta

č: | fb:

Opština Ub će u ovoj godini sa 2.980.000 dinara sufinansirati četiri medijska projekta za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog imformisanja. Odluka je doneta nakon ponovljenog konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, s obzirom na to da prvi konkurs nije uspeo "zbog odustajanja".

 

Prema predlogu komisije za ocenjivanje projekata i rešenju koje je potpisao predsednik Uba Darko Glišić, novac će biti dodeljen za projekte tri medijske kuće iz Uba i jednu iz Valjeva.

 

Projekat "Ubski nedeljnik", preduzeća za marketing i informisanje RTV City biće sufinansiran sa 1,5 miliona dinara, koliko iznose i "tražena sredstva" za sufinansiranje projekta.


Preduzeću Bulat M. Press doo RJ MB Radio za sufinansiranje projekta "Proizvodnja medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja koji doprinose istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju svih građana Opštine Ub o temama od posebnog značaja za lokalnu zajednicu, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju, a u saradnji sa svim opštinskim institucijama", pripalo je 360.000 dinara koliko je i "traženo sredstava" za ovaj projekat.


Milovanu Milovanoviću PR Novinsko izdavačka agencija Glas Tamnave odobreno je milion dinara za sufinansiranje projekta "Informisanje javnosti putem časopisa Glas Tamnave o dešavanjima i događajima u radu lokalne samouprave Ub, kao i drugih oblasti života i rada u Opštini Ub“. Kako se navodi u rešenju "tražena sredstva"za sufinansiranje projekta iznose 1.408.000 dinara.

 

Slađani Stevanović PR Veb portal Patak online Valjevo odobreno je 120.000 dinara za projekat "Informiši se". Kako se navodi u rešenju "tražena sredstva" za sufinansiranje projekta iznose 300.000 dinara.

 

U rešenju se navodi da su odbijena dva projekta uz obrazloženja da "tražena sredstva za sufinansiranje daleko prevazilaze mogućnosti budžeta Opštine Ub za usluge informisanja@.


Odbijeno je Radio difuzno društvo RTV AS Šabac, koje je konkurisalo sa projektom "Region dana", a tražena sredstva za sufinansiranje projekta“ iznose 1.495.000 dinara.

 

Odbijeno je, tako piše u rešenju, Društvo za proizvodnju, promet i usluge Form System doo iz Valjeva, koje je konkurisalo sa projektom "Infrastrukturno uređenje Opštine Ub", a "tražena sredstva" za sufinansiranje projekta iznose 348.000 dinara.

Međutim podnosilac tog projekta nije Form System doo iz Valjeva, nego Kolubarske doo Valjevo, preduzeće registrovano za izdavanje novina. Nejasno je kako je u rešenje dospeo neko ko nije ni konkurisao za sufinansiranje medijskih projekata? S obzirom na to da se radi o našim internet novinama, tražili smo da se u rešenju ispravi ta greška, a zamolili smo i za pojašnjenje kako je do greške došlo?

REšenje u kome piše Form System

REšenje u kome piše Form System

 

U komisiji za izbor medijskih projekata bili su novinari Aleksandar Simić iz Beograda, predstavnik Profesionalnog udruženja novinara Srbije, Đorđe Kovačević iz Kruševca, predstavnik Društva novinra Niš i Slavica Maletić načelnik Odeljenja za društvene delatnosti opštine Ub.

 

Prvi konkurs nije uspeo zbog odustajanja

 


Opština Ub je među prvim lokalnim samoupravama koja je raspisala konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i za to je u budžetu opredeljeno tri miliona dinara.

 

Prvi konkurs je objavljen 8. 11. 2017. godine, na koji je prispelo sedam prijava medijskih kuća.

 

Dva, od tri člana komisije za ocenjivanje projekata, Slobodan Ćirić novinar iz Valjeva, predstavnik Udruženja novinara Srbije i Vlado Mareš novinar iz Beograda, predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, predložili su samo dva projekta, smatrajući da jedino oni ispunjavaju uslove, dok se treći član komisije Slavica Maletić, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti opštine Ub, nije složila sa tim predlogom.

 

Predloženi su projekti Televizije Valjevo plus sa projektom "Ubska dešavanja" i "traženim iznosom“ 400.000 dinara i Preduzeća za informisanje i marketing In Network Solution doo Beograd sa projektom "RZN – Rodno zasnovano nasilje među omladinom u opštini Ub" i "traženim iznosom" 100.000 dinara.

 

Međutim, zaključkom Opštinskog veća taj konkurs je "stavljen van snage", zbog toga što su, nakon predloga komisije da njihovi projekti budu sufinansirani iz budžeta Uba, obe medijske kuće odustale.

 

"Televizija Valjevo plus i preduzeće za informisanje i marketing In Network Solution doo, pismenim putem su 18. decembra 2017. odustali od daljeg učešća na konkursu, te kako u predviđenom roku nije bilo prihvatljivih ponuda, Opštinsko veće Ub odlučuje da ponovi konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u olasti javnog informisanja", navodi se u zaključku Opštinskog veća koji je usvojen 21. decembra 2017. godine.

 

Potom je istog dana, 21. decembra 2017. godine, raspisan novi konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja. Prispelo je šest projekata, među njima i mediji koji su se prijavili i na prvi konkurs sa identičnim projektima – RTV City, Bulat M. Press doo RJ MB Radio, Glas Tamnave i Patak online, kao i Kolubarske.rs sa izmenjenim projektom. Na drugi konkurs nisu se prijavili Televizija Valjevo plus i preduzeće za informisanje i marketing In Network Solution doo, dok je konkurisala šabačka TV AS.

 

Na predlog komisije i rešenjem predsednika Uba Darka Glišića, izabrano je četiri projekta ukupne vrednosti 2.980.000 dinara za sufinansiranje u 2018. godini.

 

Inače, u buzdžetu opštine Ub za 2018. godinu opredeljeno je tri miliona dinara i to 2.900.000 dinara za sufinansiranje projekata, 35.000 dinara za učešće na stručnim i naučnim skupovima u oblasti javnog informisanja i 65.000 dinara za pojedinačna davanja – za projekte koji nisu bili planirani u vreme raspisivanja konkursa.

 

Rešenjem o dodeli sredstava za sufinansiranje projekata izdvojeno je 2.980.000 dinara ili 80.000 dinara više nego što je opredeljeno u budžetu, što nije "daleko prevazilaženje mogućnosti budžeta" ali jeste prvazilaženje budžeta koje nije dozvoljeno Zakonom o budžetskom sistemu!

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 7 sati 47 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 4 sati 57 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 7 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara