Radovan Puletić (foto: Kolubarske.rs)
Radovan Puletić (foto: Kolubarske.rs)
12.02.2018, 13:43

Bez ponavljanja i iz jednog poteza

č: | fb:

Izuzetno posećena i nesvakidašnja bila je promocija knjige "First take" Radovana Puletića, održana u sali Doma kulture na Ubu. U pitanju je treća po redu zbirka priča ovog pisca, novinara, kolumniste i blogera, koji je među korice sabrao svojih 46 tekstova objavljenih tokom prethodnih sedam godina na stranicama Glasa Tamnave, a od 2014. i u internet novinama Kolubarske.rs u okviru bloga "3put odjedanput".

 

Svaki tekst je, po sopstvenom priznanju, uradio iz prve i bez ponavljanje, što sugeriše i sam naslov, ali je otišao i korak dalje time što je, poštujući isti zahtev, knjigu likovno opremio svojim ilustracijama, koje je nacrtao ne samo iz prvog puta, nego i iz jednog poteza.

 

Na promociji svoje knjige, Radovan Puletić bio je u dvostrukoj ulozi – i pisca i moderatora književne večeri, što je omogućilo da, osim spisateljskog, do punog izražja dođe i njegov dar šoumena i duhovitog i zanimljivog pripovedača. Mnogobrojnu publiku uspešno je vodio svojim stvaralačkim i životnim stazama, s tim što mu je ova druga, kako je istakao, podeljena na tri dela: fudbalsku, kafansku i pešačku. Na to je ukazivala i scenografija, na kojoj su svoje mesto našli i kopačke, i lopta, i kafanski stolovi i drvena klupa i opalo lišće.

Radovan Puletić

Radovan Puletić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Svoje viđenje zbirke "First take" dao je Ubljanin dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije rekavši da je ovo knjiga razmišljanja pojedinca, pretočenih u priče iz života, u kojem pisac više primećuje ono što nije dobro, nego ono što je za pohvalu. A kada se retko upusti da nam dočara nešto što ga je oduševilo, onda je Puletić pisac kome naviru reči, kao da je u pitanju početak nekog romana, a ne kratka priča za koju zažalite što se tako brzo završava. Prema njegovim rečima, pisanje Radovana Puletića krasi izoštren posmatrački dar, moć kritičkog samopreispitivanja i veština da od ničega i iz ničega napravi nešto. Njegova inspiracija nisu veliki događaji, njegove teme su razne životne situacije i deo su slike vremena na jednom mikroplanu i u sasvim određenom prostoru.

Miroslav Perišić i Radovan Puletić

Miroslav Perišić i Radovan Puletić (Foto: Kolubarske.rs)

 

- Likovi i događaji u Puletićevim pričama su deo njegove svakodnevice, kafansko društvo iz mladosti, porodica, poznata trojka sa bazena, legendarni ubski fudbaleri i treneri, ali tu su i priče iz životnih situacija tokom dugotrajuće krize, kojoj je izložen ovaj trošni balkanski prostor u kome se rađa, odrasta i bori za svoje mesto pojedinac u sudaru sa raznim nevoljama ili u dodiru sa životnim radostima, ali pre svega Puletić viđen samim sobom, Puletić poučen životnim lekcijama.

On piše nenametljivo, ali u čitaočevom doživljaju pamtljivo, u svojevrsnim slikama, tako da osim što ste savremenik onoga o čemu on piše, vi imate utisak dok čitate njegove priče da ste, prosto, učestvovali u tim događajima ili da ste deo svega toga, a posebno imate utisak da pronalazite sličnost u nekom prelistavanju sopstvenog životnog iskustva. Postoji jedno davno zapisano i tačno zapažanje da je pisac onaj koji mnogo teže piše nego ostali ljudi. Možda su Puletićeve priče, u saglasju sa naslovom knjige, nastale iz "frst tejka", ali znam da su one nastajale teže nego što bi se reklo kada se čitaju. A to da se lako čitaju je vrlina onog ko piše - rekao je dr Perišić o knjizi "First take", koju je objavila Ustanova za kulturu i sport Ub, kao drugi naslov u ediciji "Istorija Uba: grad i ljudi" – jedna kulturna niša u Srbiji.

Publika u Domu kulture

Publika u Domu kulture (Foto: Miloš Nikolić)

Vanja, Radovan i Luka Puletić

Vanja, Radovan i Luka Puletić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prijatelji Radovana Puletića

Prijatelji Radovana Puletića (Foto: Kolubarske.rs)

Na promociji knjige, odabrane priče čitali su Aleksandar Tadić, Vlada Tadić, Vladislav Krsmanović, Radomir Lale Planinčić i Vanja Puletić, dok su u muzičkom delu programa učestvovli Đorđe Lučić, Dragan Maki Maksimović i Luka Puletić.

 

Radovan Puletić je njavio da će sav prihod od prodatog tiraža svoje treće knjige donirati Izdvojenom odeljenju ubske OŠ "Milan Munjas" za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju. Zato je to veče bilo više od promocije jedne knjige u jednoj krcatoj sali Doma kulture.

Radovan Puletić

Radovan Puletić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 22 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 21 sati 17 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 4 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...