Autorsko veče Vladimira Đenadera (foto: Dejan Matić)
Autorsko veče Vladimira Đenadera (foto: Dejan Matić)
30.04.2018, 08:23

Zatvoren ubski festival muzike i umetnosti

č: | fb:

Nakon šest takmičarskih dana, u subotu je uručivanjem nagrada i koncertom pobednika upriličeno zatvaranje 16. po redu internacionalnog Festivala muzike i umetnosti u organizaciji ubske Škole za osnovno muzičko obrazovanje "Petar Stojanović".

 

Na manifestaciji je nastupilo oko 250 učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Makedonije, koji su svoje veštine, talente i dostignuća pokazali u disciplinama klavir, harmonika, pevanje, gitara, gudači, drveni duvači i kamerna muzika.

 

Odlukom festivalskog žirija, ove godine je laskavu titulu laureata kategorije ponelo devet takmičara, među kojima su i dva đaka ubske Muzičke škole. To su Filip Simanić (harmonika), učenik šestog razreda u klasi profesora Miodraga Krstića i Olivera Marković (solo pevanje), učenica prvog razreda u klasi profesorke Teute Aslani Đurđević.

Mila Lazović

Mila Lazović (Foto: Dejan Matić)

Filip Simanić

Filip Simanić (Foto: Dragana Nedeljković)

Od učenika osnovnih muzičkih škola, apsolutni pobednici u svojim kategorijama su i Mila Lazović (klarinet), učenica četvrtog razreda beogradske MŠ "Vatroslav Lisinski", prvak Margita Jakovljević (flauta) iz čačanske MŠ "Dr Vojislav Vučković" i Dušan Ristić (gitara), učenik drugog razreda MŠ "Stevan Hristić" iz Kruševca.

 

Tri laureata osvojili su muzičari beogradskih srednjih škola: Eleonora Anđelić (viola), učenica prvog razreda MŠ "Stanković", Sofija Ćalić (klavir), učenica trećeg razreda MŠ "Josip Slavenski", kao i klavirski duo Milica Petrović i Jana Mustur iz MŠ "Davorin Jenko" (kamerni sastavi), a jedan je završio i u rukama srednjoškolke Jovane Senović (solo pevanje), učenice drugog razreda MŠ "Stevan Mokranjac" iz Kraljeva.

Olivera Marković

Olivera Marković (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Sofija Calić

Sofija Calić (Foto: Dragana Nedeljković)

Jovana Senović

Jovana Senović (Foto: Dragana Nedeljković)

Najuspešnijim takmičarima 16. izdanja Festivala muzike i umetnosti nagrade su uručili Vladimir Đenader, direktor ŠOMO "Petar Stojanović" i nastavnica Jelica Đorđević, nakon čega je održan završni koncert pobednika. Pored laureata Mile Lazović, Olivere Marković, Filipa Simanića, Jovane Senović i Sofije Ćalić, prisutni su imali priliku da čuju i violinistkinje Tijanu Ignjatović i Kristinu Nedić, učenice škole domaćina. 

 

Osim takmičarskog dela, Muzička škola "Petar Stojanović" je i ove godine za ubsku publiku priredila dodatne i kvalitetne koncertne sadržaje, zbog čega je i 16. Festival bio kulturni događaj visokog umetničkog nivoa.  

 

Muzička smotra je u ponedeljak, 23. aprila otvorena promocijom albuma "Betoween two worlds" mlade pijanistkinje i kompozitorke Dalide Grmuše, sa gostima Anom Stefanović (klavir), Jelenom Pejanović (violina), Aleksandrom Bengin i Kristinom Nikitović (violončelo).

Dalida Grmuša

Dalida Grmuša (Foto: Dejan Matić)

 

Sutradan je nastupio gitarista Viktor Đuknić, dok je sreda bila u znaku solopevačkih kompozicija Vladimira Đenadera iz ciklusa "Čegra na utrini" i "Žena na mesečini", koje su izvodili Marijana Radosavljević (sopran) i Svetozar Vujić (bas bariton). Poslednje veče u okviru pratećeg festivalskog programa (petak) bilo je rezervisano za solistički koncert Dušice Mladenović (sopran), diplomca beogradske SMŠ "Josip Slavenski" iz klase Maje Mudrić Jović.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 14 sati 38 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 17 sati 15 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara