Predstava Kako da najlakše upropastite svoj život onlajn (foto: Dragana Nedeljković)
Predstava Kako da najlakše upropastite svoj život onlajn (foto: Dragana Nedeljković)
01.06.2018, 16:55

"IT KRAVAN 03" POSETIO UB

č: | fb:

Danas je na Ubu gostovao "IT karavan 03", školska kampanja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za promociju pametne, bezbedne i kreativne  upotrebe informacionih tehnologija.

 

Program je održan u Domu kulture za učenike sve četiri tamnavske osnovne škole i njihove nastavnike, koje je pozdravila državni sekretar Ministarstva telekomunikacija Tatjana Matić i tom prilikom istakla da je ovaj projekat nastao iz potrebe da se deci skrene pažnja na sve opasnosti koje vrebaju na internetu.

 

- Savremene tehnologije su vaša budućnost, ali morate biti oprezni prilikom njihovog korišćenja. U današnjem svetu postoje mnogobrojni izazovi, pre svega opasnosti, kada koristite internet i društvene mreže. Mladi ste, znatiželjni, radoznali, znate o tome više od vaših roditelja i nekada nesvesno upadate u problem. Kroz rad našeg kontakt centra za bezbednost dece na internetu, čiji je broj 19833, saznajemo u kakve sve opasne situacije, nekada svojom nepažnjom, umete sebe da dovedete i mi svakodnevno dobijamo različite vrste pritužbi i prijava u vezi sa zloupotrebom ili zlostavljanjem dece putem interneta. Shvatili smo da je neophodno raditi jednu edukaciju i preventivno delovati, ali isto tako smatramo da je za vas jako važno da koristite savremene tehnologije u obrazovanju, s tim što morate biti oprezni i morate biti kreatori vaših digitalnih života - poručila je učenicima Tatjana Matić.

 

Tatjana Matić

Tatjana Matić (Foto: DRagana Nedeljković)

Ona je, takođe, izrazila i zadovoljstvo što resorno ministarstvo ima priliku da danas, na Međunaroni dan dece, ovodišnji, treći po redu IT karavan završi na Ubu.

- Ub je na toliko načina poznat, pre svega, po velikim sportskim zvezdama, a mi se nadamo da će izroditi i neke nove IT genijalce ili neke nove izumitelje, koji će kroz savremene tehnologije dati ogroman doprinos čovečanstvu na isti način na koji su jedan Dragan Džajić ili Nemanaj Matić dali doprinos sportu - rekla je Matić zahvalivši se lokalnoj samoupravi na gostoprimstvu.

 

Prisutnima se obratila i Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje je i ove godine glavni partner na putu IT karavana.

 

- Projekat je sam po sebi najveća blagodet koja je mogla da se desi u ovoj eri uvođenja digitalnih kompetencija i informatike u škole. Ja znam da vi volite računare i da su oni dobri i korisni, ali mogu da budu i veoma opasan neprijatelj ukoliko ne umete da ih koristite na pravi način. Zato je Ministarstvo prosvete vrlo rado podržalo ovu akciju -  rekla je Nedeljković. Ministarstvo prosvete planira, dodala je, uvođenje elektronskih udžbenika u prvi i peti razred, kao i dodatno opremanje škola svim tehničkim pomagalima koja će đacima biti neophodna da se proces učenja osavremeni na način koji je deci prihvatljiv i zanimljiv.

 

Verka Lukić

Verka Lukić

Predstavnicima ministarstva i učenicima dobrodošlicu je poželela Verka Lukić, pomoćnik predsednika opštine Ub, koja je istakla značaj ove manifestacije.

- Za sve nas je veoma važno da u današnje vreme, kada je upotreba interneta i informacionih tehnologija sveprisutna, kada su komunikacija, učenje, poslovanje, pa čak i druženje zasnovani na tim tehnologijama, da znamo kako svemu tome treba pristupiti. Da to bude pametno, a pre svega bezbedno - naglasila je Lukić.

 

U nastavku programa, popularni glumci Brankica Sebastijanović, Vučić Perović i Predrag Vasić za učenike su izveli edukativno-interaktivnu predstavu "Kako da najlakše upropastite svoj život onlajn", kojom se promoviše bezbedna upotreba interneta.

Đaci ubskih škola

Đaci ubskih škola

 

Prilikom današnje posete "IT karavana" Ubu, predstavnicima tamnavskih osnovnih škola "Milan Munjas", "Rajko Mihailović", "Dušan Danilović" i "Sveti Sava" uručene su magnetne table za korišćenje u nastavi.

 

Kampanju "IT karavan" sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija treću godinu za redom. Partneri Ministarstva su, kao i prethodnih godina, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija Majkrosoft, a ove godine pridružili su se i Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije i Fondacija Petlja.

 

Za tri godine kroz kampanju je preko 15.000 učenika iz 26 osnovnih škola širom Srbije upoznato sa pravilima bezbednog i pametnog korišćenja interneta i novih tehnologija. Prezentacija "Kako da najlakše upropastite svoj život online" imala je I živ prenos na internetu koje je pretilo oko 800 osnovnih škola.

 

Eskalacija internet nasilja

 

Statistika govori da je procenat vršnjačkog nasilja putem društvenih mreža eskalirao i praktično je preuzeo primat u odnosu na sve vrste vršnjačkog nasilja koje su do sada bile poznate, upozorava Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

Vesna Nedeljković

Vesna Nedeljković (Foto: Dragana Nedeljković)

- U okviru naše grupe za prevenciju nasilja, radili smo jednu studioznu analizu i kada smo izdvojili parametere, posebno se izdvojilo internet nasilje ili nasilje putem digitalnim medija. Deca, na žalost, sve više komuniciraju putem mobilnih telefona, manje vremena provode zajedno, manje se upoznaju i spemniji su da nešto što, možda, u neposrednoj komunikaciji nikada ne bi izgovorili, napišu na svom FB nalogu ili pogotovo na nekim sajtovima koji im ostavljaju prostor da budu anonimni. To su deca koja imaju sedam, osam, deset, jedanaest ili trinaest godina i mi ne možemo očekivati da su oni apsolutno svesni koji je rizik takve vrste ponašanja i da sutradan po dolasku u školu to može da se pretvori u drugu vrstu nasiljaja, recimo fizičko nasilje.

Ili, ono što je još opanije, da se na taj način izlože raznim opasnostima koje vrebaju i koje su daleko opasnije i imaju mnogo širi kontekst. Zbog toga naše Ministarstvo podržava ovaj projekat, kao i mnoge druge kako bi prevenirala vršnjačko nasilje - rekla je Vesna Nedeljković uz napomenu da Ministarstvo prosvete tesno sarađuje sa MUP-om i Ministarstvom zdravlja, a i Vlada Republike Srbije je podržala nacionalnu kampanju u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

 

 

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 11 sati 46 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 14 sati 35 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.