Petar Tešic (foto: Dragana Nedeljković)
Petar Tešic (foto: Dragana Nedeljković)
22.06.2018, 13:27

Ubski gimnazijalci-generacija za pamćenje

č: | fb:

Ubska Gimnazija "Branislav Petronijević" oprostila se od maturanata devedeset devetog godišta, koja je brojala 42 učenika. Među njima je deset dobitnika Vukove diplome i preko 80 posto odličnih đaka, i po tom uspehu to je jedna od najboljih generacija poslednjih godina.

 

Najbolji među najboljima je đak generacije Petar Tešić, koji se istakao učešćem i postignućima na mnogobrojnim takmičenjima najvišeg ranga. Na međunarodnom matematičkom takmičenju "Kengur bez granica", ove godine je osvojio drugo mesto, a iz istog predmeta dobio je pohvalu na Republičkom takmičenju. Petar je u drugoj godini bio pobednik takmičenja "Kengur" i sem toga, tokom četvorogodišnjeg školovanja, učestvovao je i na republičkim takmičenjima iz srpskog jezika, gramatike i hemije. Njegov razredni starešina, profesor matematike Sava Sarić otkriva da je Tešić imao ponudu Valjevske gimnazije da upiše specijalno matematičko odeljenje.

 

- Petar je ostao veran našoj školi i mi smo se sa svoje strane potrudili da on izuči matematiku, s jedne strane kao nauku, sa druge strane kao umetnost i sa treće strane kao jednu vrstu zabave i igre. Ne samo Petar, nego i ostali učenici su to uspeli i savladali, ali je on redovno učestvovao na svim republičkim takmičenjima od prvog do četvrtog razreda - napominje profesor Sarić.

 

Petar Tešić i Sava Sarić

Petar Tešić i Sava Sarić (Foto: Dragana Nedeljković)

Prema njegovim rečima, kao i prethodnih, i ove godine pet, šest svršenih gimnazijalaca planira da upiše Matematički fakultet.

 

- To je veoma velika pohvala za sve nas i drago nam je što je tako. Matematika je intelektualna nauka i umetnost, pa čak i neka vežba uma, koja je jako potrebna mladim ljudima i ona se dobro radi u našoj školi. Nadam se da ćemo i dalje nastaviti sa ovakvim rezultatima i da ćemo imati još nekog učenika poput Petra. Mi u prvom razredu ne dobijamo najbolje đake iz osnovne škole, jer oni, na žalost, ne upisuju gimnaziju, ali ih mi na neki način stvaramo, pa već u trećem razredu imamo izvanredne učenike, koji će u četvrtom razredu takođe postizati dobre razultate na takmičenjima - naveo je profesor Sava Sarić.

 

Matematičko takmičenje "Kengur bez granica" je nestandardno, pošto zadaci zahtevaju drugačiji pristup pronalaženja rešenja, gde su neophodni maksimalna koncetracija, primena logike i kombinatorike, ali i stečenog znanja. Ovogodišnjem đaku generacije ubske gimnazije Petru Tešiću takav izazov odgovara.

 

- "Kengur" je netipično takmičenje i traži posebnu pripremu. Drago mi je što sam na takvom takmičenju, u konkurenciji učenika iz cele Srbije, jednom osvojio prvu, a jednom drugu nagradu. Od svih predmeta, najviše volim matematiku, tako da planiram da upišem Matematički fakultet i intenzivno vežbam - kaže o svom daljem školovanju Petar Tešić.

 

Od maturanata, nosioci diplome "Vuk Karadžić" su i Ivana Velimirović, Milica Petrović, Jovana Radojičić, Ana Conić, Tamara Miličić, Milena Filipović, Luka Mitrović, Andrej Gajić i Milan Mijailović.

 

Dobri rezultati na republičkim takmičenjima

 

U Gimnaziji "Branislav Petronijević" su ponosni na ovu generaciju maturanata, ali i na ostale učenike, koji su se u protekloj školskoj godini posebno istakli na nadmetanjima najvišeg ranga. Direktor ove srednjoškolske ustanove opšteg tipa Miroslav Đunisijević ukazuje da se od 185 gimnazijalaca, njih 14 kvalifikovalo na republička takmičenja.

 

- Pored jedne od najuspešnijih generacija maturanata, u kojoj ove godine imamo deset "Vukovaca", a ranije ih je bilo pet, šest, možemo da se pohvalimo i rezultatima ostalih učenika. U pitanju su veoma kvalitetni đaci, pošto je između 60 i 70 posto odličnih. A da taj uspeh nije samo u dnevniku ili svedočanstvima, dokazuju i njihova učešća na republičkim takmičenjima i osvajanje veoma visokih mesta. S obzirom na to da se mi ubrajamo u male škole, smatram da je plasman naših 14 učenika na republička takmičenja izuzetan uspeh - podvlači Miroslav Đunisijević uz konstataciju da ubska Gimnazija svake godine iznedri izvanredne učenike koji kasnije na fakultetima potvrdjuju kvalitet.

Miroslav Đunisijević

Miroslav Đunisijević (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Ove školske godine, gimanzijalci su najviše postigli na takmičenjima iz književnosti i srpskog jezika, gde su se izborili za dva treća mesta.

 

U konkurenciji stotinak đaka iz cele Srbije, jednu treću nagradu osvojila je učenica prve godine Teodora Ivanović na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture. Kaže da se sa svojom profesorkom Željkom Mitrović veoma dugo pripremala za takmičenje "čak od prošle jeseni" i raduje se što su njen rad, znanje i zalaganje rezultirali i visokim plasmanom. Teodora, po sopstvenom priznanju, podjednako voli i prirordne i društvene nauke, što je potvrdila i prosekom od 5,0 na kraju školske godine.

Teodora Ivanović

Teodora Ivanović (Foto: Dragana Nedeljković)

Uroš Milošević

Uroš Milošević (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Već drugu godinu zaredom, učenik drugog razreda Uroš Milošević je predstavljao ubsku gimnaziju na Književnoj olimpijadi, takmičenju republičkog ranga, gde je oba puta zauzeo visoko treće mesto. Priznaje da se nije "opsežno pripremao" kao njegova mlađa školska drugarica, pogotovo ne iz gramatike, kojoj je naklonjen, već samo za testove iz književnosti.

 

Osim iz srpskog jezika, Uroš je učestvovao i na Republičkom takmičenju iz biologije, ali se nije našao među prvih troje đaka. Ali, još se pamti njegov uspeh iz ovog predmeta pre dve godine, kada je kao učenik osmog razreda OŠ "Milan Munjas" bio prvak republičkog takmičenja iz bilogije, što mu je tada donelo i titulu đaka generacije.

Željka Mitrović

Željka Mitrović (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Profesorka srpskog jezika i književnosti u ubskoh gimnaziji Željka Mitrović prezadovoljna je što su njena dva učenika zabeležila dobre rezultate na pomenutim takmičenjima.

 

- Izuzetno sam ponosna što se 12 naših učenika plasiralo na dva takmičenja republičkog ranga i pokazalo visok nivo znanja iz predmeta srpski jezik i književnost. Želim da pohvalim naše još dve učenice, jer su učestvovale na oba takmičenja, i iz srpskog jezika i iz književnosti. Maturantkinji Mariji Živanović, koju je pripremala moja koleginica Milica Milošević Manojlović pripalo je četvrto mesto, dok je učenica druge godine Milica Đurić bila među prvih pet - istakla je profesorka Željka Mitrović.

 

Milica Ðurić i Marija Živanović

Milica Ðurić i Marija Živanović (Foto: Dragana Nedeljković)

Najbolje učenike osnovnih i srednjih škola sa područja ubske opštine, lokalna samouprava će i ove godine nagraditi novčanim nagradama, koje će im biti uručene na Vidovdan.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 16 sati 57 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 14 sati 7 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara