Kosidba na Rajcu (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Kosidba na Rajcu (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
14.07.2018, 12:40

"Oj, oblače, nemoj na kosače..."

č: | fb:

Tradicionalna privredno-turistička manifestacija "Kosidba na Rajcu", 46. po redu, počela je juče fudbalskim turnirom, a nastavljena danas odbojkaškim turnirom i izložbom poljoprivredne mehanizacije. U večernjim satima od 20 časova je koncert Tijane Dapčević.

 

Glavni dan je kosačka nedelja, najpre revijalno košenje trave, sa oko 65 učesnika, tačno u podne, potom najvažniji, takmičarski deo, nadmetanje najboljih kosača, njih 23, za "Zlatnu kosu". Sledi Međunarodno ekipno takmičenje u ručnom košenju trave, sa 4-5 ekipa iz okruženja. Gde su kosači, tu su i vodonoše, ručkonoše, trubači, igrači, pevači, zdravičari, i svi oni će na Rajcu pokazati svoje umeće, kao deo tradicije pri košenju trave.

 

Domaćin ovogodišnje Kosidbe je Goran Marjanović iz Ripnja, poreklom iz Bosanskog Petrovca. On je prošle godine izabran za đidiju, kosača koji dobro kosi, lepo se nosi i koji se dopada ženama. Naravno, i pesma đidije je važna. Pesama će biti raznih, a oriće se, kao i svih 45 godina, "Oj, oblače, nemoj na kosače, otiš’o mi dragi na košenje, nije odn’o gunja i amrela, pokisnuće košuljica bela..."!

 

Folklora će biti i ove godine na Rajcu, zastupnici folkloraša su članovi KUD "Ljig", najmlađeg i najagilnijeg ansambla, koji uspešno nastupa na raznim scenama.

 

Kosidba počinje fudbalom i pri kraju je takođe  fudbal, na livadi biće omogućeno gledanje finalne utakmice Svetskog prvenstva Francuska – Hrvatska i to je jedina novina ovogodišnje manifestacije.

 

Ko bude imao snage i vremena, može da prisustvuje koncertu ansambla Džipsi Aleksići. Reč je o koncertu romske muzike.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 9 sati 9 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 6 sati 19 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 9 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara