Dejan Đorđević (foto: Dragan Belajac Džagi)
Dejan Đorđević (foto: Dragan Belajac Džagi)
23.10.2018, 16:20

Đorđević naslikao, a Matić otkupio portrete fudbalera

č: | fb:

Izdvojeno odeljenje ubske Osnovne škole "Milan Munjas" za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju danas je posetio Dejan Đorđević, koji im je poklonio svetlosni radni boks za senzornu sobu, čija je vrednost hiljadu evra.

 

Ovaj plemenit gest posebno je vredan poštovanja i divljenja, jer je Đorđević novac za donciju obezbedio tako što je nacrtao portrete celokupnog fudbalskog tima Mančester junajteda, koje je otkupio Nemanja Matić, vezista tog kluba i reprezentativac Srbije, rodom iz ubskog sela Vrelo. Vredno pomena je i to što dobrotvor ima svega 28 godina i radi u Policijskoj stanici na Ubu. Inače živi u Valjevu i slikarstvom se, kaže, bavi od malih nogu.

Ucenici i defektolozi sa direktorkom i donatorom

Ucenici i defektolozi sa direktorkom i donatorom (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

Upitan kako i zašto se odlučio da seriju od 25 portreta fudbalera slavnog engleskog kluba, u koje je uložio mnogo vremena, volje i truda, pokloni deci sa posebnim potrebama odgovara:

 

- Mnogo puta pored naše Policijske stanice su prolazila ova deca i ja sam obratio pažnju na njih, jer su se uvek javljala i mahala nam. Želeo sam nekako da im se odužim za to mahanje, a pošto se crtanjem bavim od ranog detinjastva, naslikao sam celokupni fudbalski tim Mančestera, za koji nastupa i naš Nemanja Matić. Nacrtao sam i prvu i drugu postavu kluba - priča Đorđević.

Portreti Dejana Đorđevića

Portreti Dejana Đorđevića

 

Portret Nemanje Matića

Portret Nemanje Matića

Do Matića, svetske fudbalske zvezde i skromnog dobročinitelja, Dejanovi portreti su došli zahvaljujući posredovanju kolega i Nemanjinog oca.

 

- Starije kolege Ivan Ignjatović i Petar Milutinović, kojima se zahvaljujem na pomoći i podršci, omogućili su mi da ostvarim kontakt sa Nemanjinim ocem Draganom, kome sam pokazao svoje portrete i objasnio šta mi je želja. On je to oberučke prihvatio, rekao da su crteži fenomenalni i dao ih Nemanji, koji ih je odneo u svoj klub u Englesku. Otkupio ih je za hiljadu evra, koliko je i bilo potrebno za kupovinu svetlosnog radnog boksa. Ja sam posle kontaktirao defektologa Mirjanu Jovanović, koja radi u Izdvojenom odeljenju za obrazovanje učenika sa posebnim potrebama, i koja je profesionalno i sa velikom ljubavlju prema ovoj deci sve organizovala i nabavila opremu. I sad naša dečica imaju opremljeniju senzornu sobu, što im je preko potrebno. Zahvaljujem se još jednom porodici Matić i svim ljudima koji su mi pomogli u ostvarenju cilja -  kaže veliki humanista i mladi policijski službenik Dejan Đorđević, suprug Nevenin i otac dvogodišnje Maše.

 

U ime OŠ "Milan Munjas", direktorka Živana Baratović zahvalila se Đorđeviću i porodici Matić na ovoj značajnoj donaciji.

 

"Mi znamo koliko je njima svaka oprema dragocena, koliko im je dobrodošla i koliko je važno da ova deca imaju što bolje uslove za rad i razvoj. Od srca se zahvaljujemo za ovu vrednu opremu i znamo da će biti iskorišćena na najbolji mogući način", kaže Baratović.

 

Svetlosni radni bosk sastoji od radne ploče sa UV zracima i služi kao istraživački kutak, u kome deca mogu da se igraju, a pozitivno deluje i na njihov razvoj. Defektolog Mirjana Jovanović, koja se takođe zahvalila dobročiniteljima, objasnila je značaj poklonjene opreme i njenu primenu. 

Senzorna soba

Senzorna soba (Foto: FOTO GAMA)

 

- Pored igre, imaće organizovane aktivnosti u okviru kojih može da se izvede deo nastave. Svetlosni radni boks služi za manipulativne aktivnosti, za razne vrste grafomotoričkih vežbi. Povoljno utiče na čulo dodira, vida i sluha i veoma je važan za decu koja imaju poremećaj senzorne integracije. Ono što je bitno jeste da deca i sama mogu da organizuju neku svoju aktivnost. Mi smo tu da ih usmeravamo i da im omogućimo da uz pomoć radnog boksa nešto novo i saznaju - rekla je Jovanović uz napomenu da je u ubskoj obrazovnoj ustanovi senzorna soba opremljena svim potrebnim elementima.

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 21 sati 20 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 23 sati 57 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara