Učenici Tehničke škole (foto: Dragana Nedeljković)
Učenici Tehničke škole (foto: Dragana Nedeljković)
26.12.2018, 10:03

Lekcija humanosti ubskih srednjoškolaca

č: | fb:

Učenici Tehničke škole "Ub" prikupili su 72.000 dinara i kupili 55 paketića mališanima koji se leče na beogradskom Institutu za majku i dete. Poklone su darovili deci na odeljenjima imunologije, oftalmologije, neonatologije i plastične hirurgije i tako ih uoči predstojećih praznika obradovali umesto Deda mraza.

 

Humanitarnu akciju organizovao je Učenički parlament škole, koji je još krajem oktobra počeo da sakuplja novac za novogodišnje paketiće. Predsednik Učeničkog parlamenta Aleksandar Drča kaže da su njihov predlog prihvatila sva odeljenja.

Vanja Puletić i Aleksandar Drča

Vanja Puletić i Aleksandar Drča (Foto: Dragana Nedeljković)

 

- Prvih 14.000 dinara prikupili smo na premijeri predstave "Jun je mesec samoće" u izvođenju Dramske sekcije naše škole, koja je poslednjeg dana oktobra održana u Domu kulture. Pošto to nije bilo dovoljno, došli smo na ideju da napravimo i humanitarnu žurku, gde su svi učenici po odeljeljima davali koliko su mogli. Uspeli smo čak 55.000 dinara da iskupimo. U akciju su se uključili i profesori, tako da smo na kraju imali 72.000 dinara, koje smo opredelili Institutu za majku i dete - priča Aleksandar i dodaje da je odziv bio "nikad bolji", jer se cela škola uključila.

 

Učenici su se odricali džeparca, bilo je onih koji su dali i po 500 dinara, a pojedina odeljenja su i po dva puta donosila novac. Svi su bili motivisani da pomognu.

 

Članovi Učeničkog parlamenta napravili su paketiće u kojima su slatkiši, slaniši, društvene igrice, bojanke, bojice, olovke, igračke..., a potom se mini-busom uputili u Institut za majku i dete, gde su ih, kako kažu, dočekali oberučke i širokih osmeha.

 

Prevoz do Beograda su, međutim, morali sami da plate, nadovezuje se Vanja Puletić, član Učeničkog parlamenta.

 

- Pored toga što smo skupili pare za paketiće, morali smo sami da obezbedimo i prevoz, pošto škola nije imala mogućnost da to uradi. Tako nam je od 72.000 dinara, sedam hiljada otišlo na prevoz, a mogli smo za te pare kupiti još paketića. Moram posebno da se zahvalim knjižari "Top tim" što nam je izašla u susret i dala popust pri kupovini. Hvala im na korektnosti i pomoći, a paketići su stvarno lepi i bogati - ističe Vanja. Prema njenim rečima, ono što posebno raduje i ohrabruje jeste to što su svi učenici Tehničke škole ovu akciju prihvatili ne kao zahtev ili obavezu, već svim srcem i time pokazali plemenitost i solidarnost na delu.

 

Treći put zaredom ubski srednjoškolci organizuju novogodišnje humanitarne akcije. I pretprošle godine su darivali mališane u Institutu za majku i dete, a prošle decu u Zvečanskoj. Hvale vrednu inicijativu je 2016. pokrenuo školski pedagog Siniša Milak.

 

- Ova akcija je postala akcija učenika Tehničke škole, oni su je prihvatili kao nešto ispravno, dobro i plemenito, što je za svaku pohvalu. Treba ih podržavati u ispravnim delima i odlukama, posebno danas u moru negativnih uticaja kojima su okruženi. Ja ću im rado izaći u susret i pomoći i u svim drugim akcijama, gde će do izražaja doći njihova humanost, vrednosti i moral - naglašava Siniša Milak.

Novogodišnja čestitka

Novogodišnja čestitka (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Rukovodstvo i profesori Tehničke škole "Ub" ponosni su na svoje đake, koji su velikim zalaganjem, svojom nesebičnošću, solidarnošću i dobrotom još jednom pokazali da su "za peticu" savladali lekciju o humanosti. Srednjoškolci "odgovaraju" da će nastojati da slične akcije organizuju što češće.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 2 sati 8 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 2 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara