Završni radovi (foto: Dragana Nedeljković)
Završni radovi (foto: Dragana Nedeljković)
08.01.2019, 10:17

Ubski srednjoškolci grade kućice za ulične pse

č: | fb:

U želji da uličnim psima na području Uba obezbede sklonište od zime, učenici Tehničke škole pokrenuli su projekat izgradnje kućica za nezaštićene četvoronožce, pod sloganom "Dom za sve nas". Ovu plemenitu akciju sa puno elana, volje i ljubavi u delo sprovode budući mašinbrvari uz pomoć profesora, a zahvaljujući humanim ljudima koji su donirali materijal i novac.

 

"Izgradnjom kućica za napuštene pse, obezbedićemo im bolje uslove za život i preko potreban krov nad glavom u hladnim, snežnim i kišnim danima", kaže Miroslav Tadić, učenik II-6, odeljenja koje je najviše angažovano na ovom poslu, dok im veliku pomoć pružaju i drugari iz I-6 i III-6, smer mašinbravar. 

 

- Do sada smo napravili dve kućice, u koje može da stane nekoliko pasa. Osim što su komforne, one su i solidno građene: imaju metalnu konstrukciju, sklopljene su od čvrstih i vodootpornih OSB ploča, koje su cele obložene stirodurom sa unutrašnje strane, kako bi kucama bilo toplo, dok je krov prekriven tegolom. Kućice smo i prelakirali, tako da su i veoma lepe. Drago nam je što možemo da damo svoj doprinos u obezbeđivanju sigurnog skloništa za napuštene pse i sprečimo njihovo smrzavanje - priča Miroslav i dodaje da učenici Tehničke škole "Ub" vole životinje, zbog čega sa velikim zadovoljstvom učestvuju u projektu. Iako su morali da savladaju neke nove veštine, koje ne uče u okviru prakse, Miroslav kaže da im nije bilo teško, uz zaključak "kad se složimo, sve se može".

Učenici II-6 sa nastavnikom Obradovićem

Učenici II-6 sa nastavnikom Obradovićem (Foto: Dragana Nedeljković)

 

U narednim danima, đaci će napraviti još tri drvene kućice sa termo-izolacijom, ali manje. Naime, za toliko trenutno imaju građevinskog materijala, obezbeđenog od sponzora, koji žele da ublaže muke "lutalicama", prepuštenim na milost i nemilost ulice. Firma "Dekor Lux" darovala je kompletan materijal za tri kućice srednje veličine, a pozivu su se odazvala još dva ubska preduzeća i poklonila ono što imaju u svojoj ponudi –"Agromaks" OSB ploče, a stovarište "Atlas 2009" tegolu. Ostatak materijala neophodan za gradnju nabavljen je zahvaljujući novčanoj pomoći Dragana Belajca Džagija, Radovana Puletića, kao i školskog pedagoga Siniše Milaka, koji je zajedno sa učenicima i osmislio ovaj projekat.

 

Nastavnik praktične nastave i tehnologije profila u Tehničkoj školi Sreten Obradović poziva i ostale Ubljane da podrže projekat "Dom za sve nas" i da se svi skupa potrudimo da što više napuštenih pasa ove zime dobije topli kutak. Osim što je "nadgledao" radove, on je sa svojim kolegama Radovanom Popovićem i Branislavom Mitrovićem takođe učestvovao u izgradnji kućica.

 

- Za učenike Tehničke škole, ovo je jedan novi posao na praktičnoj nastavi, pošto su prvi put sekli i uklapali OSB ploče, oblagali kućice stirodurom i pokrivali krov, ali uz našu pomoć i timski rad sve su savladali bez problema. Uvek se trude da nauče što više, jer je to, naravno, bolje za njih i svakako će im koristiti u životu, a svoja zaduženja su sa zadovoljstvom prihvatili - ističe Obradović.

 

Sreten Obradović

Sreten Obradović (Foto: Dragana Nedeljković)

Smatra da je veoma lepo i plemenito to što su učenici Tehničke škole započeli projekat izgradnje skloništa za napuštene pse i pokazali saosećanje i spremnost da im konkretno pomognu.

 

- Međutim, to me nije iznenadilo, jer naša deca stalno organizuju humanitarne priredbe, manifestacije i akcije i na najbolji mogući način reprezentuju svoju školu i grad. Pored toga, oni vredno uče, i kada završe školu biće ne samo dobri ljudi, već i dobri majstori. Iz ove škole izlaze veoma obučeni, što pokazuju i rezultati. Mašinbravari i automehaničari na republičkim takmičenjima redovno ostvaruju dobar uspeh, pa je tako prošle godine naš učenik Milan Jovanović osvojio drugo mesto u Srbiji iz praktične nastave. To je veliko postignuće, s obzirom da je ubska Tehnička škola mala i da su su ostale škole daleko opremljenije i imaju više sredstava - kaže Sreten Obradović, nastavnik praktične nastave i deo tima "majstorsko-humanitarne radionice" u Tehničkoj školi.

 

Za projekat srednjoškolaca, samo reči hvale ima doktor veterine Nenad Kusurović, upravnik ubskog Prihvatilišta za pse, koje radi u okviru službe zoohigijene Komunalnog javnog preduzeća "Đunis". Kućice će, kako kaže, u dogovoru sa opštinskim i rukovodstvom "Đunisa" biti postavljene na različitim mestima u gradu, pričvršćene i obezbeđene na adekvatan način (video nadzorom), kako bi se sprečilo njihovo uništavanje, premeštanje ili krađa. 

 

- Preduzeće "Đunis" organizovaće prevoz i postavljanje kućica tamo gde su one najpotrebnije, ali moramo voditi računa da te lokacije budu "neutralne" i zaklonjene, kako građanima ne bi smetale i da bismo ih sačuvali. Zbog ljudi koji su donirali novac i materijal za njih, a pre svega zbog plemenitih i požrtvovanih učenika koji ulažu veliki trud da ih naprave, ne smemo dozvoliti da budu porušene ili ukradene. To dugujemo i napuštenim psima, koji najmanje što zaslužuju jeste toplo skrovište gde mogu da se sklone tokom zimskih meseci, jer oni nisu na ulici svojom krivicom i zato što to žele, već zbog nebrige i neodgovornosti vlasnika. Važno je da te kućice ostanu tu gde ih postavimo i da psi budu koliko-toliko zbrinuti, jer ne treba da zaboravimo da su oni naši najbolji prijatelji - ukazuje Kusurović i apeluje na građane da tokom "debelih minusa" otvore svoje garaže, podrume, šume i kućna vrata bespomoćnim životinjama i da ih nahrane kad god mogu.

Nenad Kusurović

Nenad Kusurović (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Prema njegovom mišljenju, dobri lokacije za kućice su dvorište osnovne i srednje škole, gde se psi inače okupljaju, pošto ih deca hrane, jer bi se na taj način kod mlade populacije podsticala ljubav, savest, kao i odgovoran i human odnos prema životinjama, potom brdo "Šepkovac", parking iza zgrade suda, SRC "Školarac",...

 

- Ja ću svoje predloge izložiiti nadležnima i očekujem da ćemo naći najbolje moguće rešenje. Rukovodstvo "Đunisa" i lokalne samouprave, a pre svega predsednik opštine Darko Glišić uvek je imao razumevanja za sve potrebe Prihvatišišta za pse, koje predstavlja svetao primer u Srbiji, pa se nadam da će tako biti i ovoga puta, pogotovo jer se radi o jednoj humanoj i društveno odgovornoj akciji, kojom dokazujemo da nam je stalo do dobrobiti životinja - navodi Nenad Kusurović.

Marina Đurđević

Marina Đurđević (Foto: Dragana Nedeljković)

 

I Marinu Đurđević, osnivača Udruženja za zaštitu i pomoć životinjama "Prijatelj" i dugoodišnjeg volontera u ubskom azilu posebno raduje to što su se učenici Tehničke škole sa svojim profesorima pridružili akciji izgradnje kućica za ulične pse, koja se već proširila Srbijom.

 

- Ta akcija pokazuje, pored svega, spremnost ljudi, pogotovo mladih, da pomognu životinjama. Pomoć je potrebna najpre onima koji ne mogu da opstanu bez čovečije pomoći. U Srbiji se godišnje rodi, izbaci i ostavi više stotina hiljda štenaca i mačića. Godinama već pokušavamo da smanjimo patnju uličnih životinja. Hvala svim ljudima koji hrane, sklanjaju od zime, koji se, pre svega, lepo ophode prema našim krznenim sugrađanima - kaže Marina i podseća Ubljane da je i dalje u toku program besplatnih sterilizacija i kastracija pasa i mačaka, koje se mogu zakazati na telefon 064/2777-149.

 

Zahvaljujući ubskim srednjoškolacima, sada se makar jedan broj pasa više neće smrzavati, a kućice koje grade ostaće kao simbol brige i humanosti prema životinjama. "Veličina i moralni napredak društva može se meriti po tome kako postupa sa životinjama. Jedini način da živiš je da pustiš i druge da žive", rekao je Gandi.


Sledeći ovu misao, učenici su spremni da, ukoliko nađu sponzore, nastave sa realizacijom projekta "Dom za sve nas", ali i apeluju na svoje sugrađane da ublaže muke uličnih pasa i donacijom gotovih kućica i samostalno im pomognu da ove zime dobiju sigurno sklonište, kojih za njih gotovo da nema.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 10 sati 16 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 10 sati 16 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 5 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara