Industrijska zona (foto: Đorđe Đoković)
Industrijska zona (foto: Đorđe Đoković)
02.06.2015, 07:50

Dolina uzurpacije

č: | fb:

Umesto „doline mogućnosti", kako je gradsko rukovodstvo promovisalo Industrijsku zonu pre četiri godine, taj prostor postao je „dolina uzurpacije“. Dve firme su mesecima koristile bez naknade hale površine blizu 13.000 kvadrata  koje su u vlasništvu Grada, a Gradsko rukovodstvo je to ignorisalo ili je pak to aminovalo. Osnovno tužilaštvo pokrenulo je istragu o uzurpaciji gradske imovine u Industrijskoj zoni u Goriću, koja bi trebalo da da odgovor na pitanje kako se i ko uselio i bez novčane naknade nekoliko meseci koristio hale u Industrijskoj zoni.

Ono što je evidentno i jasno jeste da su skoro polovinu od 30.000 kvadrata hala, koje je Grad za 200 miliona dinara kupio pre pet godina sa 14 hektara zemljišta, koristile i još koriste privatne firme, bez ugovora i plaćanja zakupnine, čime je oštećen gradski budžet. Istovremeno niko od gradskog rukovodstva nije reagovao, pre svega da zaštiti imovinu kojom gazduju i za koju su kreditno zadužili građane Valjeva, da spreči bespravno korišćenje i, konačno, da nakon „otkrića” da „neko” koristi bez naknade hale koje su u vlasništvu Grada, slučaj prijavi nadležnim prganima.

Hala u kojoj je bio Repol

Hala u kojoj je bio Repol (Foto: Đorđe Đoković)

Halu od 5.700 kvadrata nekoliko meseci kao magacinski prostor, prema našim saznanjima, koristila je firma „Repol”, čiji je zakonski zastupnik Slavko Stoilković, koji je i vlasnik „Urban tehniksa“.

U drugoj gradskoj hali, od oko 4.000 kvadrata, je bio magacinski prostor preduzeća „Simil“, koje se u hali, koja je u blizini njihovog proizvodnog pogona koju je zakupulo od „ABC testa“, bavi proizvodnjom proizvoda od plastične mase.

Magacin Simila pre napustanja

Magacin Simila pre napustanja (Foto: Đorđe Đoković)

Gradska vlast je, „otkrila” da se „neko” uselio u hale i stavio ih pod svoj ključ, tek nakon raspisivanja oglasa za prodaju tog prostora kada su otišli da vide u kakvom je stanju imovina koju je Grad platio dva miliona evra.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da je prilikom obilaska objekata video da se u jednom delu hale nalazi teniski teren, a u drugom je bila složena neka roba preduzeća „Simil”. Kovač dodaje da je pozvao vlasnika preduzeća, koji je „priznao” da je roba njegova i naloženo mu je da se iseli. „Nisam hteo da ulazim u to kako je koristio halu i ko mu je dozvilo da se useli, jer smatram da sa ljudima koji imaju proizvodne pogone u Industrijskoj zoni treba gajiti odnose uzajamnog poštovanja i poverenja. A osim toga rekao je da će se odmah  iseliti, što je i učinio”, objašnjava Kovač.

Magacin Simila posle napustanja

Magacin Simila posle napustanja (Foto: Đorđe Đoković)

Međutim Kovač nam nije otkrio da se „Simil” preselio u halu, koju je do pre par meseci koristilo preduzeće „Repol”. Nejasno je, pod kojim uslovima i ko je „Similu” dozvolio da se preseli sada u halu od 5.700 kvadrata, i to ponovo bez plaćanja zakupnine. Prema našim saznanjima, „Simil” je ranije bilo zainteresovan za iznajmljivanje hale, i to upravo one od skoro 4.000 kvadratnih metara u koju se bespravno uselio i nekoliko meseci je koristio bez naknade, međutim Grad nije bio zainteresovan da taj prostor izda u zakup.

Kovač nam objašnjava da gradsko rukovodstvo ne zna ko je koristio drugu halu ili magacin od 5.700 kvadrata u Industrijskoj zoni, ali naglašava da svi koji su se bespravno uselili moraju napustiti objekte. „Ono što sam ja vrlo malo i to nejasno video kroz prozor, jer je objekat zaključan, u njemu se nalazio neki nabacan nameštaj, koji je očigledno izbačen iz nekog drugog objekta”, objašnjava Kovač i dodaje da ne zna kod koga je ključ tog gradskog objekta.

On takođe ne zna ni ko je napravio teniski teren u jednoj od hala. Zanimljivo je da je struja za teniske terene „dovedena” sa javne, ulične, rasvete, koju plaća Grad. Tako da su Valjevci plaćali „rad” nekoliko reflektora koji su osvetljavali rekreiranje i igranje tenisa, NN tenisera.

Teniski teren u hali

Teniski teren u hali (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovarajući na naše pitanje da li je gradsko rukovodstvo  prijavio uzurpaciju i nezakonito koriščenje gradske imovine, Kovač kaže da nije i da neće prijaviti. „Nismo pijavili ništa i nećemo se baviti tim. Jednostavno nećemo da prijavimo jer sa tim ljudima gradimo partnerske odnose. Uostalom, nećemo se sada baviti istragom ko se i kako uselio u gradske hale Industrijske zone, jer njih niko nije koristio za proizvodnju, nego je jednostavno odlagao neki svoj materijal, delovi neke demontirane opreme i hale. Sada nam je motiv da to uredimo zonu i to tako što ćemo doneti odluku o osnivanju Industrijske zone, Statut zone, koji će regulisata pravila ponašanja i odnose unutar korisnika zone kojih ima više”, najavljuje Žarko Kovač.

Gradonačelnik Valjeva Stanka Terzića nije želeo da razgovara na temu uzurpacije gradske imovine u Industrijskoj zoni. Kada sam pre tri nedelje pitala ko je dozvolio korišćenje objekata u Indistrijskoj zoni bez naknade i, ako niko nije odobrio, zašo to nije  prijavljeno nadležnim organima, gradonačelnik mi je odgovorio da nije upoznat sa „slučajem Industrijska zona”, uz obećanje da će se vrlo brzo raspitati kod saradnika i tek nakon toga možemo razgovarati. Međutim, u zakazano vreme gradonačelnik je odbio razgovor i predložio da sagovornik bude  njegov zamenik Zarko Kovač

„Nismo mi čuvari gradske imovine. A, ko hoće da nas učini odgovornim i da ne brinemo o gradskoj imovini, da smo se bavili zloupotrebom, neka slučaj, ako je slučaj, prijavi organima koji se time bave, u policiju, tužilaštvo, sud”,  preporučio nam je zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Hala koju danas koristi Simil

Hala koju danas koristi Simil (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 20 sati 31 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 23 sati 8 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara