Krušik (foto: MM)
Krušik (foto: MM)
14.10.2015, 19:03

Direktor Savković podneo ostavku

č: | fb:

Višemesečna kriza u privatizovanoj fabrici valjevskih Krušik Akumulatora nastavlja se uprkos nedavno objavljenoj vesti kako je proizvodnja velikih "nikl kadmijum" baterija za potrebe vojske i policije obnovljena, što je nedavno potvrdio i ministar odbrane Bratislav Gašić prilikom posete Krušiku.

Kako je Kolubarskim.rs rečeno iz više izvora, direktor Dalibor Savković, preduzetnik iz Beograda, podneo je ostavku, a grupa od oko 60 zaposlenih ne dozvoljava ulazak u fabriku direktorki Mariji Đorović i članu Nadzornog odbora Davidu Babiću, takođe iz Beograda. Zaposleni su se na taj korak odlučili zbog sumnji da su Đorovićeva i Babić u Krtušik Akumulatore došli kako bi navodno uzeli prečišćeno srebro namenjeno proizvodnji „srebro-cink“ baterija, što, tvrde, ne bi bilo prvi put.

Prema istim izvorima, direktor Savković se izvinio radnicima za neke od svojih postupaka dok je kratko obavljao tu funkciju uz navodno obrazloženje da “sa njima” (vlasnicima i Nadzornim odborom fabrike ne može da srađuje”. U medijima je minulih meseci bila i vest kako je Zoran Čičak tužio Predaraga Vuletića, jednog od najvećih boraca “protiv kiriminala” u Krušik Akumulatorima, tužio za iznošenje u javnost lažnih podataka o poslovanju fabrike, što je Vuletić i potvrdio Kolubarskim.rs.

On, takođe, tvrdi da je protiv Čička podneo krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Valjevu sa dokazima da su falsifikovani zapisnici sa neodržanih skupština akcionara u Beogradu na kojima su, navodno, donete odluke koje dalje urušavaju nekada uzorno preduzeće.

Radnicima se mesecima duguju neisplaćene zarade, kao i doprinosi za zdravstveno osiguranje i PIO fond, a stalna obećanja kako će te obaveze biti izmirene, samim tim i povezan radni staž, i dalje su nerealizovane. Krušik Akumulatore je 2007. godine kupila Euro Balkan korporacija, na čijem čelu je Čičak, za 57 miliona dinara. „Akumulatori” su tada imali 229 radnika, a sadašnjih 81 od oktobra 2012. ne prima platu, niti im se uplaćuje zdravstveno i penziono osiguranje.

Poslednje pare, po oko 15.000 dinara, radnici su dobili od Ministarstva odbrane Srbije da bi se proizvele baterije za pokretanje MIG-ova na vojnoj paradi. 

Nadležne agencije su ustanovile da vlasnik nije ispunio preuzete kupoprodajne obaveze, ali privatizacija nije raskinuta jer su sve kontrtole te agencije utvrdile kako su izmirene sve obaveze većinskih vlasnika u prvobitno utvrđenim rokovima. Treba napomenuti kako su se menjali direktori Agencije za privatizaciju tako su se menjali i nalazi o stanju u Krušik Akumulatorima.

Zaposleni, mali akcionari i sindikalci su takođe tvrdili kako je novcem valjevske fabrike kupljeno još nekoliko firmi, te da se "najveći kriminal u toj fabrici dogodio 2012, kada nije usvojen završni račun i kada je počelo isisavanje novca iz Krušik Akumulatora". Menadžment fabrike je demantova sve te tvrdnje i najavljivao kako se očekuje skoro obnavljanje proizvodnje i za civilne kupce.

Dalibor Savković je na mestu direktora nasledio Snežanu Aleksić, koja je kao i Čičak, svojevremeno bila visoki funkcioner JUL-a. Prema menadžerskom ugovoru, saznajemo, Savkovićeva ostavka bi na snagu stupila u novembru, pa ostaje da se vidi kako će biti rešena novonastala situacija.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 7 sati 20 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 7 sati 21 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 2 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara