Registracija Prijava preko FB
Krušik (foto: www.krusik.rs)
Krušik (foto: www.krusik.rs)
26.10.2015, 13:33

Namenska preuzela 72 radnika Akumulatora

č: | fb:

Krušik Namenska je 22. oktobra preuzela radnike Krušik Akumulatora, njih 72, potvrđeno je danas Kolubarskim.rs u Krušikovoj vojnoj fabrici. Odobrenje za taj potez dala je Državna komisija za davanje saglasnosti za dodatno zapošljavanje i radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava. Rdnici Akumulatora su sporazumno raskinuli radni odnos, a u Namensku su preuzeti na dva meseca verovatno zbog povećanja obima posla. Šta će dalje sa njima biti u ovom trenutku teško je reći.

Zvuči pomalo apsurdno, ali je tako – jedina dva radnika su sindikalci Zoran Mijatović i Zoran Solunac, kojima je Dalibor Savković kao direktor otkaze, zbog “nepoštovanja radne discipline”, uručio 17. septembra da bi se vrlo brzo, kako tvrde, izvinjavao kada je shvatio “u šta je uvučen”! Mijatović i Solunac su Akumulatore tužili Osnovnom sudu u Valjevu i poveli radni spor.

U međuvremenu, posle ostavke direktora fabrike akumulatora Dalibora Savkovića, preduzetnika iz Beograda, a na to mesto postavljen je David Babić (33), diplomirani politikolog iz Beograda, koji je do sada u Nadzornom odboru bio zadužen za koordinaciju strateških izvoznih projekata. Odluku je doneo Nadzorni odbor, čiji je novi član Avram Milenković, bivši generalni direktor KBC banke Srbija, sada član JUBMES banke.

U saopštenju, koje su Krušik Akumulatori, po običaju, dostavili samo probranim medijima, Nadzorni odbor žali zbog privremenog zastoja u proizvodnji i kašnjenja u isplati zarada do kojih je došlo zbog iznenadne odluke bivšeg direktora (Savkovića) da se povuče sa dužnosti u sred realizacije poslova, koje je preuzeo da izvrši. U saopštenju se dodaje kako je u toku preuzimanje potrebnih mera da se ova situacija prevaziđe.

Zanimljivo je, međutim, da je na sajtu APR-a objavljen i tekst Savkovićeve ostavke u kojem se, u najkraćem, kao razlog za njegovo povlačenje i otkazivanje važećeg manedžerskog ugovora navodi “nerazumevanje i izostanak podrške većinskih vlasnika”, te “neslaganje i kontinuirani sukobi sa jednim od izvršnih direktora, kao i sa osobama vama bliskim, koje su nastojale da se direktno mešaju u moj rad i poslovnu politiku preduzeća”.

Savković ukazuje i na to da nije dobio podršku Nadzornog odbora, koji je infomisao o svemu. On je u ostavci zaključio kako sa “aktuelnim vlasnicima Krušik Akumulatori nemaju uspešnu poslovnu budućnost”.

Takođe je zanimljivo da je, takođe 21. oktobra, na sajtu APR-a objavljena i ostavka Dragana Grujičića na mesto izvršnog direktora i člana Izvršnog odbora zbog izbora za direktora JKP Vodovod Valjevo iako je na to mesto znatno ranije postavljen.

Posle prelaska radnika Akumulatora u Namensku proizvodnju Krušika postavlja se pitanje ko će da realizuje programe za domaće i inostrano tržište, odnosno nisu li ovim potezom Krušik Akumulatori dovedeni pred stečaj? Ima i onih, koji tvrde kako je najava navodne proizvodnje zapravo manevar da bi se obezbedila konverzija 87 ari zemljišta na kojima nema hipoteke da bi se omogućila njegova prodaja.

Krušik Akumulatore je 2007. godine kupila Euro Balkan korporacija, na čijem čelu je Zoran Čičak, za 57 miliona dinara. „Akumulatori” su tada imali 229 radnika. Sve je štimalo dok taj novac nije isplaćen po slovu kupoprodajnog ugovora, a većinski vlasnici potom “menjaju ćurak” i radnicima ne isplaćuju zarade, odnosno doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje. U svemu, od početka privatizacije do posrtanja i agonije, učestvuju i pojedini Valjevci, stari kadrovi Akumulatora, koji po partijskoj (SPS) liniji obezbeđuju podršku dela gradskog rukovodstva iz redova socijalista. Valjevski čelnici su se dozvali pameti tek kada je bilo kasno, odnosno kada su ih pritisli tadašnji koalicioni partneri iz SNS stalnim odlascima u Beograd, u Agenciju za privatizaciju. Naročitog uspeha nije bilo, što zbog promena direktora Agencije, što zbog kontrola koje su utvrdile kako su većinski vlasnici ispunili sve obaveze.

Radnici su poslednje pare, po oko 15.000 dinara, dobili od Ministarstva odbrane Srbije da bi se proizvele baterije za pokretanje MIG-ova na vojnoj paradi. 

Zaposleni, mali akcionari i sindikalci takođe su tvrdili kako je novcem valjevske fabrike kupljeno još nekoliko firmi, te da se "najveći kriminal u toj fabrici dogodio 2012, kada nije usvojen završni račun i kada je počelo isisavanje novca iz Krušik Akumulatora". Menadžment fabrike je demantova sve te tvrdnje i najavljivao kako se očekuje skoro obnavljanje proizvodnje i za civilne kupce.

Dalibor Savković je na mestu direktora nasledio Snežanu Aleksić, koja je kao i Čičak, svojevremeno bila visoki funkcioner JUL-a, a sada je član Nadzornog odbora.

 

 

Aktuelno

Darija Ranković (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije Pre 9 sati 2 minuta

Da li su u Srbiji samo Maje i Barbare žene?

Skoro me nisu dirnule neke reči kao one koje je izgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na skupu u organizaciji SNS "Jake žene za jaku Srbiju", da će "nastaviti da se bori za pristojnu...  · 17 komentara

Deponija (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Iz republičkog i opštinskog budžeta Pre 6 sati 39 minuta

Dva miliona dinara za uklanjanje deponije

Ministarstvo zaštite životne sredine je opštini Mionica opredelilo 1,5 milion dinara za uklanjanje divlje deponije koja je locirana na desnoj obali reke Ribnice u selu Mionica, dok je Mionica...

Narodna skupština (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 7 sati 58 minuta

Jopet mož’ da bidne, al’ ne mora da znači...

Polemika oko toga da li je osuđenom zbog ratnog zločina na zatvor u odgovarajućem trajanju mesto u narodnoj skupštini (manje i o javnim istupima takvih, osobito u svojstvu predavača na vojnim...