Ranka Savić (foto: Đorđe Đoković)
Ranka Savić (foto: Đorđe Đoković)
16.03.2016, 13:30

U „Krušiku“ ohrabrujuće i dobro!

č: | fb:

Položaj srpskog radnika je izuzetno težak, osim radnika HK „Krušik“ kojima je obezbeđen posao i zarade, kao i solidni uslovi rada, zaključak je sa kojim su danas čelnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata napustili valjevsku vojnu fabriku.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) formirala je danas svoj odbor u HK “Krušik” i to je praktično poslednja fabrika namenske industrije u Srbiji u kojoj do sada nije bilo sindikalnog organizovaanja radnika, kroz ASNS koji će za dve nedelje biti reprezentativni sindikat. “Za sada su u Asocijaciji samo proizvodni radnici”, kaže predsednica Ranka Savić, koja je razgovarala sa direktorom Mladenom Petkovićem i radnicima “Krušik” namenske.

„Jedini problem jeste to što radnici imaju nekoliko nepovezanih godina radnog staža, ali sam dobila uveravanja da su zajedno sa Vladom Srbije i taj problem rešili i da će to pitanje rešavati kako zaposleni budu odlazili u penziju. Vraćene su jubilarne nagrade, prosečna zarada je 48.000 dinara, što je i republički prosek. Naravno da ta zarada, sa ovakvim poslovima i profitom, treba da bude veća, ali ćemo to ostaviti za neki naredni period naše borbe. Sve u svemu ovo je jedna od boljih poseta srpskim fabrikama i bila bih srećna da ovakvih poseta ima mnogo više“, kaže Savić.

Ona dodaje da se HK „Krušik“ od ostalih srpskih fabika namenske industrije izdvaja po tome što nema dugovanja, tako da se proizvodnja ne finansira kreditima, nego iz sopstvenih sredstava, što nije slučaj sa mnogim namenskim preduzećima, koja traže pomoć Države kroz subvencije i kreditno se zadužuju.

Ne mogu da vam opišem koliko sam srećna zbog današnjeg razgovora u Krušiku jer sam putujući po Srbiji i razgovarajući sa poslodavcima i radnicima, slušala samo kukanje, jad, bedu i nemaštinu. Ovo što sam čula u „Krušiku” je ohrabrujuće i dobro.

Radnici „Krušik“ namenske, članovi odbora ASNS, su potvrdili sve navode direktora, jedinu zamerku su imali na uslove rada. „Dogovorili smo se da se u narednom periodu poboljšaju uslovi rada i bezbednsot radnika. Jedan deo proizvodnje već sada je prilagođen evropskim i svetskim standardima, a drugi deo biće unapređen u narednih šest meseci, dobili smo uveravanja direktora kompanije“, kaže Savić.

 

ASNS pauziraju za ovogodišnje izbore, nezadovoljni i jednom i drugom stranom

Asocijacija nezavisnih sindikata neće podržati nijednu političku partiju na ovogodišnjim parlamentarnim izborima jer je nezadovoljna ponudom, programima i rešenjima koje nude partije.

„Nismo zadovoljni trenutnim stanjem jer položaj srpskog radnika, izuzev radnika 'Krušika', je izuzetno težak. Srpski radnik je postao jeftina potrošna roba, izuzetno nezaštićen i slabo plaćen. U situaciji kada i sama Vlada dolazak stranih investitora reklamira kroz bagatelnu radnu snagu, ASNS ne može biti zadovojan. Istovremeno opozicione partije nisu nas uverile da imaju programe i snagu da nešto promene“, kaže predsednica ASNS.

Dodaje da i dalje misli da je sindikatu mesto u parlamentu jer mora da učestvuje u radu zakonodavne vlasti, zato će pokrenuti pitanje kako sindikat da učestvujeu radu Skupštine, ali da ne bude na listi neke političke partije. „Možda nam kao model posluže Nemačka i Austrija gde sindikati imaju stolice u parlamentu, učestvuju nezavisno od partija i tako daju svoj doprinos donošenju zakona i radu parlamenta“, predlaže Ranka Savić.

Na prethodnim  izborima ASNS je podržala LDP, kada je Ranka Savić bila narodna poslanica.

 

 

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 18 sati 32 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 1 komentar

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 23 sati 38 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 20 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 22 sati 46 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...  · 2 komentara