SPREG (foto: Đorđe Đoković)
SPREG (foto: Đorđe Đoković)
06.04.2016, 12:31

Ministarka poljoprivrede otvorila SPREG

č: | fb:

“Zadovoljstvo je prisustvovati manifestacijama koje promovišu domaću privredu i domaće proizvode, a posebno sajmovima koji promovišu lokalno tržište i proizvođače”, rekla je ministarka poljoprivrede u Vladi Srbije Snežana Bogosavljević Bošković otvarajući Sajam privrede zapadne Srbije – SPREG, koji se po 13. put održava u Valjevu.

Dodala je da je ovogodišnji SPREG još jednom pokazao spremnost i sposobnost da na jendom mestu okupi privrednike, mala i srednja preduzeća, ali i velike kompanije i udruženja proizvođača iz gotovo svih oblasti privrede. “Lokalni sajmovi su izuzetna prilika da se predstave proizvodni programi, uspostave poslovni kontakti i dobra privredna saradnja između različitih izlagača. Osim toga, sajmovi su prava prilika i za privrednike koji se prvi put pojavljuju na nekom tržištu, da predstave svoj program i da nađu pravi put do kupca”, rekla je ministarka.

Snežana Bogosavljević Bošković

Snežana Bogosavljević Bošković (Foto: Đorđe Đoković)

Ona je poručila da će pored mera podrške ruralnom razvoju, Ministarstvo poljoprivrede raditi i na realizaciji programa i projekata koji će unaprediti poslovni ambijent sa željom da naši poljoprivredni proizvodi budu sigurna sirovinska baza za prerađivačku i prehrambenu industriju.

Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić je čestitao organizatorima na upornopsti, hrabrosti i entuzijazmu koje ulažu već 13 godina. „Zahvaljujući tome SPREG je od jedne male i skromne sajamske manifestacije lokalnog karaktera prerastao u značajnu, veliku i uglednu privrednu manifestaciju, najveću u zapadnoj Srbiji”, rekao je na otvaranju gradonačelnik.

Stanko Terzić

Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Posebno je istakao to što se svih ovih godina, afirmišu i promovišu domaća privreda i domaći proizvođači i sa tim osnovnim principom organizatori treba da nastave i u narednom periodu. „To bi trebalo da bude naša životna, poslovna, sveukupna filozofija. Lokalna samouprava će učiniti sve da dugoročno, planski i sistematski sačuva, zaštiti i odbrani sve ono što je naše autentično i prirodno – naše proizvode, robu, kulturu, tradiciju, jezik, veru, pismo... Jer jedino tako ćemo dugoročno predstavljati značajan faktor”, poručio je Terzić.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u vladi Republike Srpske Zoran Savić je rekao da je sajam na kome učestvuju i kompanije iz Republike Srpske dokaz dobre višegodišnje saradnje i povezivanja privrednika sa obe strane Drine. „Iz godine u godinu privredna saradnja Srbije i Republike Srpske se povećava, tako da u prvom tromesečju ove godine beleži rast od 9,7 posto. Nadam se da će taj rast do kraj godine biti višestruko veći”, rekao je Savić.

Zoran Savić

Zoran Savić (Foto: Đorđe Đoković)

Na trodnevnoj sajamskoj manifestaciji u Omni centru svoje proizvode predstavlja 208 izlagača, pretežno proizvodnih firmi, iz 75 gradova i opština Srbije i Republike Srpske. Na prostoru od oko 3.400 kvadrata postavljeno je 103 štanda, što je za dvadeset više nego lane, a znatno je povećan i izložbeni prostor na otvorenom. Po prvi put na SPREG-u se predstavlja 15 izlagača iz Bijeljine i sedam firmi iz Požege. Ove godine sva tri dana na sajmu će boraviti predstavnici ambasade Narodne Republike Kine.

SPREG

SPREG (Foto: Đorđe Đoković)

I ove godine biće organizovani brojni prateći programi, skupovi, tribine, prezentacije kao i predavanja o unapređenju privredne saradnje zapadne Srbije i Republike Srpske. Skupovi će biti i na temu o merama podrške ruralnom razvoju, podsticajima Ministarstva poljoprivrede i suzbijanju sive ekonomije.

Za razliku od prethodnih godina kada je ulaz na SPREG bio besplatan, organizatori su odlučili da ove godine ulaznice "naplaćuju". Ulaznica će biti jedna plastična boca i svaki posetilac treba da ubaci jednu bocu u koš koji će biti postavljen na ulazu. Organizatori objašnjavaju da je to jedan od načina da se skrene pažnja na ekologiju i zaštitu životne sredine, uz poruku da će naravno moći da uđu i oni koji nisu u koš ubacili plastičnu bocu.

SPREG

SPREG (Foto: Đorđe Đoković)

Organizator SPREG-a je Regionalna asocijacija malih i srednjh preduzeća zapadne Srbije, izvršni organizator je valjevska agencija "Gatti". Sajam će za posetioce, koje očekuju brojni sajamski popusti, biti otvoren od 10 do 16 časova do petka u Omni centru. 

SPREG

SPREG (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 30 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 20 sati 26 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 3 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...