Radovan Mijailović (foto: Đorđe Đoković)
Radovan Mijailović (foto: Đorđe Đoković)
11.05.2016, 19:34

Sistem energetskog menadžmenta

č: | fb:

Racionalna upotreba energije, povećanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije, danas su ključni elementi energetske politike zemlje, ali i održivog razvoja i borbe protiv klimatskih promena.

Zahtevi o ne "deklarativnim" nego "vidljivim" rezultatima u energetskoj efikasnosti se sve odlučnije postavljaju pred kompanije i prduzeća u Srbiji, otuda je u organizaciji Regionalne privredne komore u Valjevu danas održan skup na temu “Sprovođenje sistema energetskog menadžmenta u Srbiji i sertifikacija po sistemu upravljanja energijom ISO 50001”, o čemu je govorio koordinator za energetsku efikasnost Radovan Mijailović.

On objašnjava da se javila potreba za sistematizovanjem u vidu standarda ISO 50001, koji precizira zahteve za usvajanje, primenu, održavanje i unapređivanje sistema energetskog menadžmenta, tačnije odnosi se na sve aspekte korišćenja energije u okviru jedne kompanije.

“Bez obzira na zakonske obaveze iz oblasti energetske efikasnosti koje čekaju privrednike, oni moraju znati da je ovo pitanje pre svega uštede energije, smanjenja troškova svih energenata i drugih resursa, ali i povećanje profita, produktivnosti i poboljšanje kvaliteta. To su sve, dugoročno gledano, pitanja održivog razvoja firmi. Privrednici moraju da snime stanje u svojim firmama, analiziraju podatke, da naprava planove poboljšanja i da se pridržavaju zakonskih propisa”, objašnjava Mijailović.

On navodi da je u Srbiji do sada izdato samo 14 sertifikata ISO 50001, što znači da je malo firmi zainteresovano za uvođenje standarda u oblasti energetske efikasnosti tako da smo po tom pitanju na samom početku. Iz Kolubarskog okruga za sada se za dobijanje sertifikata ISO 50001 prijavilo oko četrdesetak firmi i to iz različitih oblasti, ali još uvek nijedna nije sertifikovana.

Energetska efikasnost

Energetska efikasnost (Foto: Đorđe Đoković)

Na današnjoj prezentaciji malobrojni valjevski privrednici su upoznati sa sistemom energetskog menadžmenta ISO 50 001, zakonskom regulativom iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Bilo je reči i o odgovornosti rukovodstva, energetskoj politici i planiranju, kao i o programu unapređenja energetske efikasnosti u firmama.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara