Kupinjak (foto: Đorđe Đoković)
Kupinjak (foto: Đorđe Đoković)
17.07.2016, 09:15

Kupina ove godine dobro rodila

č: | fb:

Kolubarski kraj je među prvima u Srbiji po proizvodnji kupine, a svi su izgledi da će na vodećem mestu ostati i narednih godina. Kupina se najviše gaji u valjevskim i osečanskim selima gde je berba već počela. Za proteklih petnaest godina, prema oceni stručnjaka, ova godina je najbolja, jer je tokom prolećnih i letnjih meseci bilo dovoljno padavina, tako da se očekuje i rekordan rod.

 

Da je kupina dobro rodila vidi se i u zasadu porodice Tešić u selu Beloševac. Pripremaju se za berbu koja će, kako kažu, u punom jeku biti ovih dana.

“Kupinu gajimo na 20 ari i odlučili smo se za sortu 'Torn Free' jer je u odnosu na druge sorte bolja za gajenje a postiže se i veća cena. Očekujemo dobar prinos, ali sve zavisi od toga kolike će dnevne temperature biti narednih dana, a trenutno je zasad u dobrom stanju“, priča Milan Tešić dok pokazuje kupinjak koji je podignut pre tri godine.

Milan Tešić

Milan Tešić (Foto: Dejan Davidović)

Procenjuje se da svake godine iz ovih krajeva na tržište ode blizu 12.000 tona ovog jagodičastog voća a u zavisnosti od godine po hektaru se u proseku ubere 10 tona.

„Ova godina je naklonjena proizvođačima kupina. U svim zasadima je izuzetan rodni potencijal zbog  primene svih agrotehničkih mera, pa se može očekivati da prinos ove, u odnosu na ranije, godine bude sigurno veći za 20 do 30 procenata”, kaže Jovan Milinković iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Valjevo.

 

I dok se govori o dobrom kvalitetu ploda i očekivanom prinosu još nema pouzdanih informacija o ovogodišnjoj otkupnoj ceni. Na otkupnim mestima u okolini Valjeva, kako smo se uverili, osim informacije o radnom vremenu nema istaknute otkupne cene. Proizvođači se nadaju da će za kilogram dobiti 70 dinara, dok se nezvanično pominje cena od 30 do 40 dinara, kao i da će ovogodišnji rod u najvećem procentu otići u sok i slatko.

„Po proizvodnji kupine smo vodeći u Srbiji zbog toga što je proteklih godina dosta urađeno na samoj tehnologiji gajenja. Neće biti problem da se u narednim godinama zadrže postojeće količine i kvalitet, ali postoji bojazan za plasman zaleđenih plodova s obzirom na to da i za ovu sezonu ima najava da će biti problema u otkupu iz razloga što su u hladnjačama ostale određene količine još od prošle godine”, upozorava Milinković.

 

Prema procenama iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Valjevo kupina u Kolubarskom okrugu zauzima blizu 1.200 hektara.

 

 

 

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 36 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 3 sati 36 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 3 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 3 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...