Dan kupine na Stavama (foto: Dejan Davidović)
Dan kupine na Stavama (foto: Dejan Davidović)
31.07.2016, 15:18

Godina dobra zbog roda, ali loša zbog cene

č: | fb:

Ovu godinu kupinari će pamtiti po izuzetno dobrom i kvalitetnom rodu, ali će želeti da je što brže zaborave zbog izuzetno niske otkupne cene ovog voća. To se moglo čuti na Stavama gde je održana deveta manifestacija "Dan kupine".

Dan kupine na Stavama

Dan kupine na Stavama (Foto: Dejan Davidović)

Prema oceni stručnjaka Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Valjevo, nagrada za najveći kupinjak, površine 1,2 ha, pripala je Vladanu Vukoviću iz Stanine reke.

"Proizvodnjom kupine se bavimo skoro tri decenije. Gajimo 'Čačansku rodnu', 'Torn Free', 'Loh nes' i ove godine očekujemo izuzetno dobar rod, najmanje 15 tona. Cena od 30 dinara u najvećem delu može da pokrije samo dnevnicu berača, pa o njoj neka razmišlja i odlučuje neko drugi. Mi smo danas ovde da organizujemo ovu lepu manifestaciju", poručuje Vladan Vuković.

 

Za najveći prinos po jedinici površine nagrađen je Jevrem Rakić iz Sitarica, a najuređeniji kupinjak na površini od 40 ari ima  Spasoje Gligorijević iz Suvodanja. Mira Živanović iz Vragočanice nagrađena je za uvođenje novih sorti u proizvodnju dok je nagrada za uspešnu proizvodnju u otežanim uslovima pripala Draganu Maluševiću iz Suvodanja.

Po prvi put ove godine specijalne nagrade su otišle u ruke i damama, Vinki Milićević iz Bobove, Sretenki Mijailović iz Sitarica i Milici Ćirić iz Suvodanja, koje žive same, održavaju svoje domaćinstvo i gaje kupinu.

Vinka Milićević

Vinka Milićević (Foto: Dejan Davidović)

Vinka Milićević iako živi sama drži ovace, krave, svinje, gaji kupinu.

"Imam 30 ari kupine i sama je sređujem, berem. Nadam se da će biti bar dve tone. 'Zdrava' mi je kupina, nisam je prskala,  samo sam je dobro zađubrila stajskim đubrivom i okopavala. Cena jeste mala ali od nje mogu da kupim šta mi je potrebno", priča Vinka i dodaje da nije teško da sama održava domaćinstvo 'jer mi rad daje snagu, zdravlje, a i bolje to nego da odam po selu'.

Nagrađeni su i kupinari koji su  plodove kupine izložili na samoj manifestaciji.

Otvarajući ovogodišnju manifestaciju gradonačelnik Slobodan Gvozdenović poručio je da moramo početi da radimo konkretne stvari.

"Pre svega oformiti velike centre u kojima mogu da se proizvode kupina, malina i sve ono što srpski seljak radi već vekovima. Potrebno je uraditi infrastrukturu, pokušati da vratimo što više mladih na selo. Treba samo da sačekamo formiranje nove Vlade Srbije, dolazak novog ministra poljoprivrede i ja ću sa svojim saradnicima otići u Beograd da tražim da se što više sredstava uloži u valjevski kraj", rekao je Gvozdenović.

Dan kupine na Stavama

Dan kupine na Stavama (Foto: Dejan Davidović)

Organizatori kupinijade kažu da je kupina, koja se ovde gaji više od tri decenije, doprinela i razvoju ovog mesta jer je u zavisnosti od godine donosila i dobre prihode.

Kupina se u Kolubarskom kraju gaji na blizu 1200 hektara a prema procenama ove godine se očekuje prinos od 12  do 15 tona po hektaru a u nekim zasadima može biti i preko 20 tona.

U okviru manifestacije "Dan kupine" obavljeni su preventivni lekarski pregledi. U prostorijama Osnovne škole "Ilija Birčanin" lekari valjevskog Doma zdravlja pregledali su 200 pacijenata.

"Dan kupine", podno Medvednika, okupio je i nekoliko udruženja žena koje su predstavile svoje proizvode, predstavnike Turističkih organizacija iz Valjeva i okolnih opština, organizovano je takmičenje u spremanju gulaša, izložba poljoprivredne mehanizacije. U kulturno zabavnom programu nastupio je Dom kulture "Izvor" iz Valjeva.

Popodnevni i večernji sati na Stavama su, već po ustaljenoj tradiciji, rezervisani za narodni vašar o čemu su svedočile postavljene šatre i muzika koja je tokom dana pravila štimung.

 

 

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 3 sati 41 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...