Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
01.07.2014, 13:50

Dan maline, 52. put

č: | fb:

Najstarija manifestacija valjevskog kraja „Dan maline“ održava se u nedelju, u Brankovini, 52. put. Uz tradicionalnu izložbu proizvoda najboljih malinara biće organizovano i savetovanje o problemima u prozvodnji tog voća, veoma traženog na evropskoj i svetskoj pijaci.

Stručnjaci Zavoda za poljoprivredu iz Valjeva govoriće o posledicama poplave i zaštiti maline i malinjaka, dok je prof. Dr Drago Cvijanović najavio temu „Proizvodnja poljoprivredno prehrambenih proizvoda i ruralni turizam u funkciji razvoja ruralnih sredina Srbije“. Predsednik udruženja „Eko voće“ iz Arilja, Božo Joković predstaviće uspehe i probleme malinara Artiljskog kraja s posebnim osvrtom na zadrugarstvo kao modelu udruživanja, što bi, u perspektivi, morao biti model „za preživljavanje“ voćara.

Vesna Matić

Vesna Matić (Foto: Đorđe Đoković)

Vesna Matić iz Turističkog društva „Ljuba Nenadović“ iz Brankovine nije mogla da kaže koliki je budžet manifestacije zbog toga, kako je pojsanila, što se računi svode na kraju obavljenog posla. Grad Valjevo je za „Dan maline“ namenio 120.000 dinara iz budžeta kroz projektno finansiranje.

„Ugovor smo potpisali ali novac još nismo dobili“, kazala je Matić, odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs. Dodala je kako će učešće sponzora i donatora u budžetu ovogodišnje manifestacije, verovatno, biti limitirano majskim poplavama i posledicama koje su ostavile.

Agronom Đorđe Sovilj iz Zavoda za poljoprivredu kaže da valjevslko malinogorje, po poslednjem popisu iz 2012, ima oko 1.200 hektara malinjaka u Kolubarskom okrugu, a najviše ih je u opštinama Valjevo i Osečina.

„Malinjaci uglavnom dobro izgledaju, mada ima i onih u kojima je zbog aprilskih i majskih kiša došlo do sušenja lastara. Ovogodišnji rod za sada niko ne može da proceni zbog toga što je ozbiljna berba tek započeta, a, zavisno od vremena, može potrajati  i do prvih jesenjih meseci“, rekao je Sovilj za Kolubarske.rs.

Takođe smo saznali da je otkupna cena malina sinoć bila 185 dinara za kilogram. Na valjevskoj „zelenoj pijaci“ kilogram malina prodaje se po ceni od 230 do 300 dinara.

Na 52. „Danu maline“ planiran je i prigodan program „Malini u čast“ uz učešće đaka OŠ „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine i valjevskog KUD „Đerdan“.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 34 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...