Bujačić (foto: Đorđe Đoković)
Bujačić (foto: Đorđe Đoković)
07.08.2016, 09:20

Poljoprivrednicima osam miliona dinara

č: | fb:

Za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Grada Valjeva u gradskom budžetu je namenjeno osam miliona dinara. Ova sredstva su namenjena za kreditnu podršku poljoprivrednim proizvođačima, sufinansiranje investicija u poljoprivredu, kao i za unapređenje obuke u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Za sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite predviđeno je milion dinara. Iznos kredita je od 50.000 do 200.000 dinara, a grad Valjevo sufuinansira kamatu u narednih godinu u iznosu od 100 odsto. Novac je moguće iskoristiti za jesenju setvu, nabavku grla stoke kao i za kupovinu mehanizacije. Očekujemo dobar odziv poljoprivrednika iako je za ove namene ove godine izdvojeno nešto manje novca nego što je to bio slučaj 2015. Prošle godine ova mera je dala dobre rezultate a skoro 60 proizvođača je uzelo poljoprivredni kredit'', objašnjava Nikola Radojičić, član Gradskog veća.

 

Nikola Radojičić

Nikola Radojičić (Foto: Đorđe Đoković)

Investiciona ulaganja u poljoprivredna gazdinstva biće sufinansirana sa 6,8 miliona dinara. Poljoprivrednici mogu konkurisati za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, izgradnju objekata, kupovinu nabavku priplodnih junica, izgradnju staklenika, podizanje novih ili obnavljanje postojećnih voćnih zasad, kupovinu pčelarske opreme, a grad će sufinansirati nabavku u iznosu od 30 do 50 procenata u zavisnosti od vrednosti opreme.

''Po prvi put ove godine biće sufinansirana i nabavka traktora u maksimalnom iznosu do 300.000 dinara. Da bi ostvarili pravo na ove podsticaje potrebno je da poljoprivrednici kupe opremu ili mehanizaciju i nakon toga konkurišu za povraćaj novca'', kaže Radojičić.

 

Poljoprivredna udruženja imaju pravo da konkurišu za podsticaje koje će iskoristiti za stručno osposobljavanje kao i za odlazak na sajmove, izložbe, manifestacije, studijska putovanja. Za ove podsticaje namenjeno je 200.000 dinara, dok jedno udruženje može dobiti maksimalno 50.000 dinara.

''Konkurs za ove podsticaje je već objavljen i traje do 25. novembra. Bez obzira na to što je početak avgusta i zbog evidentnog zakašnjenja već imamo blizu 60 pristiglih prijava poljoprivrednih proizvođača. Očekujemo da ćemo do kraja godine realizovati predviđeni agrarni budžet, s obzirom na to da su već početkom godine mnogi proizvođači nabavili novu opremu i sada je samo potrebno da prilože zahteve za povraćaj sredstava. Inače ni naredne godine nećemo menjati program subvencija ali je u planu da uvedemo i programski način finansiranja u poljoprivredi'', navodi Nikola Radojičić.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 21 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...