Voćnjak (foto: Đorđe Đoković)
Voćnjak (foto: Đorđe Đoković)
22.08.2016, 09:47

Želimo dugoročne ugovore sa otkupljivačima

č: | fb:

Uz poruku da njihovo okupljanje nije protest niti bilo kakva buna, već skup na kome treba nadležnim institucijama u državi da predoče svoje probleme, u Valjevu je održan okrugli sto na kome su pored proizvođača prisustvovali i predstavnici ministarstva poljoprivrede, Asocijacije ''Plodovi Srbije'', RPK Valjevo, Zadružnog saveza i lokalne samouprave.

 

Proizvođači su skrenuli pažnju na problem sa plasmanom i otkupnom cenom voća, pre svega kupine i šljive.

''U pitanju je loš plasman ovog voća i trenutna cena, a mi želimo da zajednički stvorimo ambijent u kome ćemo sa otkupljivačima sklapati dugoročne ugovor, a koji će definisati zagarantovan otkup sa takođe zagarantovanim otkupnim cenama'', poručio je sa skupa u ime voćara Miloš Purić iz Gornje Bukovice.

 

Purić ukazuje i na štete koje divljač, pre svega srne, nanose poljoprivrednim proizvođačima uništavajući useve i voćne zasade. On kaže da je potrebno rešiti pitanja koja nisu u dovoljnoj meri precizirana u Zakonu o divljači i lovstvu.

''Zakonom o divljači i lovstvu definisano je da je mesto na kom se gaji i gde se može loviti divljač bukvalno sve, a tu spadaju i naše bašte i voćnjaci.  Izuzetak su naseljena mesta, vojni objekati i one parcele koje su ograđene ogradom kroz koju ne može proći dlakava divljač. Mi želimo da se detaljnije propiše kakva je to ograda koja treba da se postavi kako bi se u slučaju da divljač napravi štetu ta šteta mogla i naplatiti'', naveo je Purić i dodao da se u vezi ovoga postavlja i pitanje o visini nadokande u slučaju nastale štete.

 

Poljoprivrednik iz Gornje Bukovice kaže da je neprihvatljivo da odšteta koja se trenutno isplaćuje bude u visini vrednosti zasađene sadnice ''mi želimo da nam se u slučaju nanete štete plaća dobit u zavisnosti od količine izgubljenog roda od uništenih voćnih kultura. Na primer ako je to u pitanju šljiva da naknada bude u vrednosti desetetogodišnjeg roda''.

 

Oronule i zakorovljene seoske zadruge bi kažu trebalo ponovo oživeti. Za pojedine nude rešenja.

''Ovde mislim na zgradu zadruge u Gornjoj Bukovici koja je u očajnom stanju. Mi želimo da je vratimo u život, a da ona bude u privatnom vlasništvu. Imamo signale da bi to moglo da se desi, a trenutno imamo i usmena obećanja pojedinih ljudi da bi u zakup zadrugu mogla da uzme i jedna kompanija. Ta kompanija bi sa proizvođačima iz Gornje Bukovice i okolnih sela sklapala dugoročne ugovore o otkupu voća gde bi bio preciziran način otkupa i zagarantovana cena. Tu bi se proizvođači okupljali, dobijali stručnu  pomoć, mogli da uzimaju repromaterijal, isporučuju svoju robu'', zaključio je Miloš Purić iz Gornje Bukovice.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 18 sati 14 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 20 sati 50 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara