SPREG (foto: Đorđe Đoković)
SPREG (foto: Đorđe Đoković)
06.04.2017, 12:32

SPREG uzor drugim gradovima

č: | fb:

Pod sloganom "Otvara vrata uspeha" danas je otvoren 14. Sajam privrede zapadne Srbije (SPREG) koji je okupio 206 izlagača iz 65 gradova i opština Srbije, kao i privrednike iz Makedonije, koji prvi put učestvuju na ovoj jedinstvenoj privredno-sajamskoj manifestaciji.

Katarina Obradović Jovanović

Katarina Obradović Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

Pomoćnica ministra privrede za mala i srednja preduzeća Katarina Obradović Jovanović otvarajući Sajam privrede zapadne Srbije skrenula je pažnju na značaj privredno-sajamskih manifestacija poput SPREG-a.

 

"Ovakve manifestacije treba da budu uzor drugim gradovima da organizuju slične sajmove, zbog toga što je povezivanje privrede, razvoj i širenje tržišta naš prioritet. Nadam se da će u narednom periodu ovde zajedno sa nama biti predstavnici Privredne komore Srbije, Grada Valjeva i svih lokalnih samouprava ovog regiona, jer upravo oko ovakvih manifestacija, koje daju podršku lokalnoj privredi, treba da se ujedinomo", poručila je Obradović Jovanović.

 

Ona je pozvala vlasnike malih i srednjih preduzeća da se za pomoć i podršku obrate Ministarstvu privrede i Razvojnoj agenciji Srbije, i da konkurišu na nekoliko programa namenjenih upravo malim i srednjim preduzećima, koji će biti realizovani u ovoj godini.

Marjan Ristovski

Marjan Ristovski (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnik Prilepa Marjan Ristovski zahvalan organizatorima na prilici da i privrednici makedonskog grada učestvuju na, kako reče, jednoj od najvećih sajamskih manifestacija u Srbiji, podseća da su Valjevo i Prilep zbratimljeni gradovi.

 

"Naša saradnja je dobra u oblasti sporta i kulture, sada je vreme da uspostavimo bolju i privrednu saradnju i to ne samo dva grada nego i dve države. Na dobrom smo putu da i to realizujemo, da iskoristimo naše prijateljstvo i da otvorimo granice za srpske proizvode u Makedoniji i makedonske u Srbiji. Ali i da zajednički nastupimo na zapadnoevropskom tržištu", rekao je Ristovski uz poruku da ekonomija ne treba da ima granice.

 

I ove godine suorganizator SPREG-a je valjevski "Europrom" koji kroz Domaći trgovački lanac (DTL) već petu godinu promoviše domaću proizvodnju. DTL je udruženje trgovaca koje se trudi da svojim delovanjem očvrsne domaću proizvodnju i ukaže na značaj slogana - "Kupujmo domaće proizvedeno u Srbiji".

Obrad Popović

Obrad Popović (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor DTL Obrad Popović na otvaranju je rekao da Domaći trgovački lanac u svom sastavu ima 600 maloprodajnih objekata i 4.500 zaposlenih.

 

"Sa ponosom ističemo da smo pre četiri godine prepoznali značaj malih i srednjih preduzeća i pružili im priliku da njihovi proizvodi nađu svoje mesto u našim maloprodajnim objektima. U svakom našem regionalnom centru skoro 20 posto asortimana zauzimaju upravo proizvodi malih i srednjih preduzeća iz našeg okruženja. Time smo našim potrošačima, kojih ima svakodnevno do 250.000, pružili mogućnost da kupe nešto što je proizvedeno u njihovom kraju i nešto što je kvalitetno", rekao je Popović.

SPREG

SPREG (Foto: Đorđe Đoković)

SPREG

SPREG (Foto: Đorđe Đoković)

SPREG

SPREG (Foto: Đorđe Đoković)

SPREG

SPREG (Foto: Đorđe Đoković)

Izložbeni prostor SPREG-a prostire se na skoro 4.500 kvadratnih metara, a izlagači se predstavlju u tri hale u Omni centru i na otvorenom izložbenom prostoru. Opštine Lajkovac, Mionica, Osečina, Bogatić i Priboj već nekoliko godina zakupom štanda na SPREG-u promovišu svoju privredu, ali i podržavaju svoje privrednike.

SPREG

SPREG (Foto: Đorđe Đoković)

SPREG

SPREG (Foto: Đorđe Đoković)

 

Grad Valjevo ove godine po prvi put za 14 godina koliko se održava SPREG nema svoj štand niti se bilo ko od gradskog rukovodstva pojavio na otvaranju ove jedinstvene privredno-sajamske manifestacije u Srbiji.

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović trebalo je da govori na otvaranju sajma, međutim on se nije pojavio. Grad nije bio zainteresovan ni za štand koji je bio namenjen za promociju Valjeva, tako da je ustupljen drugim preduzetnicima. Na značaj SPREG-a ukazali su iz Ministarstva privrede, gosti iz Makedonije i brojni izlagači, ali ne i gradsko rukovodstvo.

Katarina Obradović Jovanović i Jovan Grujić

Katarina Obradović Jovanović i Jovan Grujić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Agencija Gatti, organizator SPREG-a, očekuje tokom tri sajamska dana više od 15.000 posetilaca iz Srbije i regiona. Sajam će danas i sutra biti otvoren od 10.00 do 19.00 časova, a u subotu do 16.00 časova, kada se 14. SPREG zatvara.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 23 sati 24 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 20 sati 34 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara