Maline (foto: Đorđe Đoković)
Maline (foto: Đorđe Đoković)
04.06.2017, 10:20

Prve maline ovogodišnjeg roda

č: | fb:
Jutros su na valjevskoj "zelenoj pijaci" prve maline ovogodišnjeg roda prodavane po 300 dinara kilogram. Doneli su ih proizvođači iz okolnih sela, koja su na nadmorskoj visini od oko 400 metara. Maline su se pojavile, saznajemo, i u ljiškim prodavnicama, gde su stigle od proizvođača iz sela Moravaca.
 
 
Početak ozbiljnije berbe očekuje se za desetak dana kada će stići i plodovi iz malinjaka podignutih na oko 600 metara nadmorske visine, a puna berba je tek u finišu sezone u malinjacima na oko 800 do 1.00 metara nadmorske visine, gde su maline najizdašnije i najkvalitetnije.
 
 
Prema saznanjima Kolubarskih.rs, očekuje se da će se cene kretati oko 200 dinara za kilogram na šta će uticati i manji rod do 40 odsto od prošlogodišnjeg zbog niskih temperatura, snega, pa i grada ovoga proleća. Ipak, smatraju stručnjaci Savetodavne stručne službe u Valjevo, oštećenja malinjaka su manja no što je to u prvi mah izgledalo, što svedoči o tome da su proizvođači primenjvali punu agrotehniku u obradi i pipremi malinjaka.
 
 
Isti izvori procenjuju da se valjevsko malinogorje, sa centrima Osečina i Pecka u Podgorini, prostire na oko 2.000 hektara. Do povećanja površina pod malinjacima, posle osetnog pada ranijih godina, došlo je posle sadnje novih sorti "polana" i "polka", koje su manje osetljive na klimatske uslove, a beru su dva puta tokom sezone. Posle "valjevke", godinama je vodeća sorta u Valjevskom kraju bila "vilamet".

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 57 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...