MInistar Gašić u Krušiku (foto: Đorđe Đoković)
MInistar Gašić u Krušiku (foto: Đorđe Đoković)
14.07.2014, 12:38

Gašić: Ovo je godina oporavka Krušika

č: | fb:

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je danas da će 2014. biti godina obnove valjevske vojne fabrike Krušik, koja je gubitkom od 950 miliona dinara u 2013. pojela samu sebe. Već u utorak radnici „Krušika“ će dobiti akontaciju junske plate, a „minimalac“ koji zaposleni primaju od početka godine biće ukinut od 1. septembra, obećao je ministar.

Gašić je u razgovoru sa novinarima, posle dvočasovnog sastanka sa menadžmenetom i predstavnicima reprezentativnih sindikata, precizirao da su potpisani ugovori od 5,8 miliona ne precizirajući o kojoj je valuti reč, pa su se izveštači usaglasili da je ili reč o evrima, ili o dolarima jer je Krušik svoje, posebno izvozne, posle uvek iskazivao u toj valuti.

"Krušik je kao važna fabrika potreban Vojsci Srbije i Namenskoj industriji Srbije, pa će Ministarstvo odbrane Srbije učiniti sve da pomogne novim poslovima posebno preko JP Jugoimport SDPR", rekao je Gašić. Dodao je kako Srbija, pa i Krušik, mora da se vrate radu i stvaranju novih vrednosti kako bi se mogle isplaćivati zarade. Na taj način i u Krušiku će biti ukinuti "minimalci", a trenutno se isplaćuje junska akontacija minimalnih zarada.

Sastanak u Krušiku

Sastanak u Krušiku (Foto: Đorđe Đoković)

"Jugomiport SDPR bi mogao da pomogne pozajmicama, ali i on ima ograničen fond sredstava te to nije dugoročno rešenje", kazao je Gašić odgovarajući na novinarska pitanja. On je dodao da valjevska fabrika neće biti zaobiđena ni u jednom programu Ministarstva odbrane, uključujući i projekat raketnog sistema „alas“ koji će se raditi za Ujedinjene Arapske Emirate. Ministar je izrazio očekivanje da će lokalna samouprava Krušik osloboditi obaveza za neplaćene komunalne usluge iz prethodnih godina s obzirom na to da je i Valjevu stalo da ima Krušik. On je potvrdio da je Ministarstvo dobrane zainteresovano za pokretanje proizvodnje u privatizovanoj fabrici Krušik Akumulatori, ali i naglasio da je neophodan menadžment sposoban da to realizuje.

Stiče se utisak da je Gašić došao u Krušik po podršku Zakonu o radu.

Ministar je kazao da je od predstavnika tri reprezentativna sindikata dobio podršku za Zakon o radu, koji je "pravljen za dobrobit radnika", što je novinarima potvrdio i Branko Petrović, predsednik fabričke organizacije Saveza samostalnih sindikata Srbije. Na taj način protest zaposlenih u Krušiku neće biti radikalizovan, kako je najavljivano tokom prošle sedmice prilikom jednosatnog štrajka upozorenja.

Bratislav Gašić je potom posetio nekoliko pogona Krušika, među njima i novi Kovački centar za koji je rekao da je "za ponos i diku".

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 20 sati 34 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 23 sati 11 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara