SPREG (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
SPREG (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
22.03.2018, 07:57

SPREG nema podršku jer nije SNS priča?!

č: | fb:

Sajam privrede zapadne Srbije (SPREG), jedan od najvećih regionalnih sajmova opšteg karaktera u Republici, koji je za proteklih 15 godina okupio preko 1.800 izlagača iz cele Srbije, zemalja regiona i Evrope, uz 150 hiljada posetilaca, ni ove godine nije podržao Grad.

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će Grad u godini jubileja učestvovati i podržati ovu jedinstvenu manifestaciju po kojoj je Valjevo postalo prepoznatljivo, Jovan Grujić, direktor agencije GATTI i predsednik Regionalne asocijacije malih i srednjih preduzeća zapadne Srbije koja je organizator sajma, odgovara da je podrška nažalost i ove godine izostala.

 

- I pored napora da ostvarimo komunikaciju sa gradskim čelnicima, ne nailazimo na otvorena vrata. Još u septembru smo uputili dopis gradskom rukovodstvu. Odgovora nema, nema ni saradnje. Zašto? Pitajte njih - rekao je Grujić.

Jovan Grujić

Jovan Grujić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsetio je na to da je 2005. godine potpisan Protokol o unapređenju sajamskih aktivnosti na teritoriji Valjeva i unapređenju sajma SPREG. Grujić navodi da je Protokol još uvek važeći s obzirom na to da nije raskinut i u njemu su precizirane obaveze potpisnika Protokola, a to su Grad, Regionalna Privredna komora, Opšte udruženje preduzetnika Valjevo i Agencija GATTI organizator SPREG-a.

"Obaveze Grada, prema tom Protokolu, su institucionalna podrška manifestaciji i finansijska podrška u skladu sa mogućnostima", kaže Grujić.

 

On je dodao da je Regionalna asocijacija malih i srednjih preduzeća zapadne Srbije aplicirala na dva gradska konkursa: za finansiranje privredno turističkih manifestacija i za finansiranje programa od javnog interesa udruženja građana, ali s obzirom na to da konkursi još uvek traju, ne zna da li će projekti "proći". Ono što Grujić, kako reče, sigurno zna jeste da konkursi neće biti okončani do početka sajma.

 

Kada je reč o drugim opštinama Kolubarskog okruga, Grujić je istakao da odlično sarađuju sa Mionicom i Osečinom, ali da sa opštinom Lajkovac, poput Valjeva, nisu uspeli da ostvare saradnju.

 

- Mi smo otvoreni ka svima, želimo da sarađujemo bez obzira na partijsku pripadnost, ali ove godine smo prvi put bili u situaciji da je opština Lajkovac uslovljena da ne učestvuje na SPREG-u zato što to nije partijska manifestacija?! - rekao je Jovan Grujić.

 

Na SPREG-u ove godine 190 izlagača iz 60 gradova

 

Jubilarni 15. SPREG biće održan od 29. do 31. marta u "Omni centru" na pet hiljada kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog izložbenog prostora, najavili su organizatori.

 

Ove godine učestvovaće oko 190 izlagača iz 60 opština i gradova, koji će se predstaviti na 119 štandova od kojih su 12 grupni. Na ovogodišnjem sajmu predstaviće se opštine Priboj, Mionica, Osečina, Bogatić, Ljig i Požega.

 

- Bili smo i ostali ozbiljna poslovna manifestacija, zadržali smo kontinuitet, trajemo tri dana, uspeli smo da ne pređemo u festivalsko-vašarsku priču što je tendencija mnogih drugih sajmova u zemlji. Tokom svih ovih godina primarni ciljevi su nam promocija domaće proizvodnje, povezivanje preduzetnika, sklapanje poslova, unapređenje poslovnog i životnog stila ne samo učesnika sajma, već i građana Valjeva i celog okruga. SPREG je praktično od jedne lokalne manifestacije za 15 godina prerastao u manifestaciju prepoznatljivu u celoj Srbiji, što potvrđuje i veliki broj izlagača - rekao je Jovan Grujić, direktor agencije GATTI i predsednik Regionalne asocijacije malih i srednjih preduzeća zapadne Srbije koja je organizator sajma.

 

Ove godine gosti-izlagači dolaze iz Leskovca i Poslovni forum žena sa Kosova, koji će biti sva tri dana na sajmu.

 

Ono što je karakteristično za SPREG i po čemu se izdvaja od drugih sajamskih manifestacija jeste to što više od 70 posto izlagača dolazi iz realnog sektora - proizvodnje. Grujić navodi da će biti zastupljene firme i proizvodi mašinske industrije, elektronike, zatim poljoprivredna mehanizacija, oprema, đubriva, semena, alati, prehrambena industrija...

 

Ovogodišnji koncept sajma je zamišljen kao tri različite priče.

- Prva priča će se odvijati na otvorenom izložbenom prostoru na preko tri hiljade kvadratnih metara gde će biti predstavljena poljoprivredna mehanizacija, oprema, rasadnici; u dve zatvorene sajamske hale biće izlagači iz oblasti industrijske proizvodnje, dok je treća hala rezervisana za nastup valjevskog Europroma i Domaćeg trgovačkog lanca (DTL) i predstavljanjnje proizvođača hrane i pića, opreme za prehrambenu industriju i domaćih trgovaca - najavio je Grujić.

 

Jovan Grujić i Bojana Perić

Jovan Grujić i Bojana Perić (Foto: Đorđe Đoković)

Šestu godinu za redom partner i suorganizator SPREG-a je Europrom i DTL.

 

- I ove godine na sajmu nastavljamo svoju misiju negovanja i čuvanja domaće privrede pod jasnim sloganom "Proizvedeno u Srbiji, kupujmo domaće" - rekla je Bojana Perić, PR menadžer DTL i valjevskog Europroma.

 

Njihova "Domaća priča" je sastavni deo SPREG-a i ne menja koncept - nastupiće domaći proizvođači i domaći trgovci kao nosioci privrede. Bojana Perić najavljuje novinu da će, s obzirom na to da je Europrom otvorio prodavnice u Lajkovcu, Mionici, Osečini i Kosjeriću, mali i srednji proizvođači iz tih opština imati priliku da svoje proizvde predstave u okviru "Domaće priče".

 

Perić je najavila da će poseban akcenat biti na promovisanju regionalne robne marke Europroma koja nosi naziv "Domaće", kao i da će biti organizovane brojne promotivne aktivnosti posvećene deci, đacima osnovnih i srednjih škola i studentima.

 

- Europrom je posldenje tri godine organizovao brojne aktivnosti u koje su bili uključeni osnovci i srednjoškolci, pokušavajući da i kod njih polako negujemo i budimo svest o čuvanju domaćih proizvoda i uopšte o tome šta je to domaći proizvod. Naša poruka mladima nije samo da treba da kupuju u Europromu, nego i da znaju zbog čega treba da kupuju domaće i zašto domaće treba da ima prednost u odnosu na druge proizvode – rekla je Bojana Perić.  

 

Ona je pozvala osnovce, ne samo iz Valjeva nego i iz drugih opština, da se prijave na konkurs, koji traje do 23. marta, da na FB stranicu Europroma pošalju pesmu ili priču na temu – "Ja biram domaće".

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 2 sati 28 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 2 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara