Rakija Dekada (foto: podrumlukic.rs)
Rakija Dekada (foto: podrumlukic.rs)
25.03.2018, 08:45

Podrum Lukić - tradicija duga više od jednog veka

č: | fb:

Mnoge generacije porodice Lukić iz sela Babajić, nedaleko od Ljiga, bave se proizvodnjom i preradom voća i grožđa. Oni u svojim voćnjacima, na površini od 10 hektara, ubiraju plodove za proizvodnju rakije. Na površini od 3 jektara imaju nekoliko različitih sorti grožđa od kojih prave vrhunska vina. Trude se da tradiciju dugu više od jednog veka očuvaju i za buduće generacije.


Selo Babajić okruženo je obroncima planina Rajac i Rudnik. Celo ovo područje Kolubarskog okruga poznato je po voćarstvu, naročito šljivama. Takođe, izuzetno je pogodno i za gajenje grožđa.

 

Naša sagovornica, Slađana Lukić, direktorka podruma Lukić, otkrila nam je tajne u njihovoj proizvodnji. Kaže da njen suprug najviše učestvuje u procesu proizvodnje rakije, dok je ona zadužena za promociju i plasman proizvoda. Navodi i to da su dugo učili o proizvodnji rakije, posećivali seminare i tražili savete od iskusnih ljudi.

Porodica Lukić

Porodica Lukić (Foto: podrumlukic.rs)

 

Zaštitni znak podruma Lukić jeste rakija koja je stara deset godina poznata pod nazivom rakija "Dekada". Ova rakija je po rečima proizvođača proizvedena od šljive ranke i požegače. Osim "Dekade", u proizvodnom asortimanu porodice Lukić nalazi se i šljivova prepečenica stara tri godine, proizvedena od šljive ranke, požegače i čačanke rodne. Tu su i voćne rakije od dunje, kajsije, kruške Viljamovke, jabuke i loze.

 

- Svakodnevno ulažemo u tehnologiju, a ono što ovu rakiju čini unikatnom je najkvalitetnije voće. Dvostrukom destilacijom uz primenu savremenih tehnoloških postupaka u preradi voća, dobijamo proizvode visokog kvaliteta. Veliku pažnju poklanjamo kontroli fementacije i destilaciji prevrelog kljuka – kaže Slađana i dodaje da destilaciju obavljaju u dva bakarna kazana zapremine od po 500 litara.

 

Po završetku destilacije, sazrevanja i odležavanja rakije u hrastovim buradima, rakija se puni i pakuje u finalni proizvod u litarskom, 0,7 l special pakovanju i 0,05 pakovanju, dok u asortimanu postoji i kartonska ambalaža sa dve polulitarske boce rakije.


U Kolubarskom okrugu ima više od milion stabala šljive. Šljivici se prostiru na površini od 12.000 hektara. Iako su pojedina sela u Kolubarskom okrugu poznata po proizvodnji suve šljive, većina proizvođača opredeljuje se za prodaju šljive u svežem stanju. Statistički podaci pokazuju da se u ovom kraju godišnje proizvede oko dva miliona litara voćnih rakija.

 

Vinograd

Vinograd (Foto: podrumlukic.rs)

Kako ističe naša sagovornica, sorte vinove loze koje uzgajaju su šardone, pino noar, bela tamjanika i pino griđo. Porodica Lukić sada u ponudi ima tri vrste vina: Rose, Tamjaniku i Pinot Noir. Zahvaljujući upotrebi kvalitetnog recepta, posebnoj tehnologiji punjenja i pakovanja, imaju veliki uspeh kako u Srbiji, tako i u svetu. Svoje proizvode plasiraju na tržište Slovenije, Nemačke, Kanade i Velike Britanije.

 

- Dva puta u toku sedmice odlazimo na porodično imanje u selo. Moj suprug je po profesiji advokat, pa uvek pronađe vreme za sve svoje obaveze. Mogu da kažem da volimo ovaj posao, on mi dođe kao odmor i uvek težim ka nečim novim. Pošto je naš kraj poznat po proizvodnji rakije, ljudi su i dalje zainteresovani da otkriju neke nove ukuse ili veštine kako da proizvedu kvalitetnu domaću šljivovicu – ističe na kraju razgovora Slađana Lukić.

 

Dobitnici su mnogobrojnih nagrada i priznanja. Najponosniji su na veliku zlatnu medalju za rakiju "Dekada", zlatne medalje za rakiju od kajsije i loze, kao i na srebrnu medalju za rakiju od kruške i dunje sa manifestacije Dani šljive 2014. godine u Osečini. Tu je i pehar Beogradski pobednik 2012. godine u kategoriji rakije šljivovice "Dekada" sa manifestacije Rakia Fest 2012. godine, kao i pehar za najoriginalnije predstavljanje sa manifestacije Smederevska jesen iz 2011. godine

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 15 sati 41 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 15 sati 42 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 10 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara