Valjevska pivara (foto: Đorđe Đoković)
Valjevska pivara (foto: Đorđe Đoković)
06.09.2018, 10:00

Objavljen tender za prodaju Valjevske pivare

č: | fb:

Ministarstvo privrede objavilo je danas tender za prodaju Valjevske pivare sa početnom cenom od 7.047.260 evra. Predviđena je prodaja 100 posto kapitala najstarijeg valjevskog privrednog kolektiva, odnosno paket akcija sastavljen od 1.000.151 akcije u vlasništvu Republike Srbije.

 

Rok za prijavu ističe 5. oktobra ove godine, a pravo učešća imaju domaća i strana pravna lica koja su registrovana za obavljanje delatnosti ptoizvodnje piva. Otvaranje ponuda je 8. oktobra 2018. godine.

 

U oglasu sa javnim pozivom za podnošenje ponuda za prodaju kapitala AD za proizvodnju piva i bezalkoholnih pića Valjevska pivara, objavljenom danas u dnevnim novinama Srpski telegraf, navodi se i da su zainteresovani kupci samostalno ili na konsolidovanom nivou ostvarili poslovni prihod od najmanje 20 miliona evra u poslednjoj poslovoj godini.

 

Na tenderu je dozvoljeno učešće i konzorcijuma, koji ima više od 50 posto uslova. Kako se navodi u oglasu predviđen je depozit ili polaganje bankarske garancije u iznosu od deset posto početne cene, odnosno do 704.000 evra.

 

Vlada Srbije donela je 18. maja prošle godine zaključak o prodaji Valjevske pivare i to metodom javnog prikupljanja ponuda. Na javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učešće u postupku privatizacije Valjevske pivare, koji je Ministarstvo privrede uputilo u oktobru prošle godine, stiglo je šest pisama o zainteresovanosti, među kojima su i strane kompanije.

Valjevska pivara, pogon

Valjevska pivara, pogon (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevska pivara ima kapacitete proizvodnje od 250.000 hektolitara piva i 30.000 hektolitara osvežavajućih bezalkoholnih napitaka godišnje. U poslednjih pet godina beleži izuzetne rezultate, tako da je i 2017. završila pozitivno i sa značajnim prihodom. U Valjevskoj pivari je trenutno 197 zaposlenih.

 

Od privatizacije preko likvidacije do nove privatizacije 

 

Valjevska pivara, nakon neuspešne privatizacije pre 15 godina, potom izbegnute likvidacije pre šest godina, uspešno posluje, beleži rast proizvodnje i profita, i osvaja nova tržišta u regionu, ali i tržište Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

 

Valjevsku pivaru je 2003. godine za 20 miliona dinara kupio konzorcijum beogradske "Atlas grupe", u kojem su bili "Triglav osiguranje", "Gradina ekspres" i tadašnja "Atlas banka". 

 

Početkom 2010. godine iz Valjevske pivare su upozoravali da će preduzeće koje zapošljava 220 radnika otići u stečaj ukoliko država, kao jedini poverilac, ne otpiše ili ne umanji dug za neplaćene poreze i akcize iz 1990-tih, ili svoja potraživanja ne pretvori u državne akcije.

 

7. jula 2010. godine uveden je stečaj u Valjevsku pivaru na predlog Agrobanke zbog trajne nesposobnosti Pivare za plaćanje. Za stečajnog upravnika imenovan je agroekonomista Zoran Božić.

 

31. januara 2011. godine Ministarstvo finansija Srbije, odnosno Poreska uprava, kao najveći poverilac, prihvata plan reorganizacije Valjevske pivare u stečaju. Tako je Pivara izbegla bankrot zbog duga od dve milijarde dinara za neplaćene poreze i akcize iz 1990-tih, koji je konvertovan u kapital države.

 

U oktobru 2012. godine Vlada Srbije je imenovala Skupštinu Valjevske pivare, a 9. juna 2013. godine postavila je za vršioca dužnosti direktora Valjevske pivare diplomiranog ekonomistu Aleksandra Rajevca, koji je i danas na čelu kolektiva.

 

Valjevska pivara je za samo godinu dana, od kada je postala u vlasništvu Države, ostvarila pozitivne rezultate poslovanja i dobit od 6,3 miliona dinara. U prvih pet meseci 2014. godine proizvedeno je 32.000 hektolitara piva. Trend pozitovnog poslovanja je nastavljen sve do danas, kada je Država odlučila da proda najstariji privredni kolektiv u Valjevu, osnovan 1860. godine.

 

 

 

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara