Privredna zona Stefil (foto: Kolubarske.rs)
Privredna zona Stefil (foto: Kolubarske.rs)
20.11.2018, 12:18

U Stefilu 11 preduzeća u kojima radi 350 radnika

č: | fb:

U Industrijskoj zoni Stefil trenutno posluje 11 preduzeća sa oko 350 zaposlenih, a u okviru zone je i carinski terminal sa carinarnicom.

 

Nedavno je valjevsko preduzeće "Animo", koje se bavi proizvodnjom nameštaja, počelo izgradnju proizvodne hale površine 2.500 kvadrata. Novi proizvodni objekat je na parcelama sa desne strane novog puta u pravcu proširenja zone ka Kolubari.

Animo gradi halu u Industrijskoj zoni

Animo gradi halu u Industrijskoj zoni

 

Predsednik Saveta Industrijske zone Stefil Žarko Kovač kaže da su svi objekti, koji su bili u vlasništvu Grada, prodati privatnicima koji su preuzeli obavezu da će objekte staviti u funkciju i zaposliti određeni broj radnika, proporcionalno veličini kupljenog prostora. Naglašava da su "svi to ispunili, tako da su ove godine svi objekti u funkciji proizvodnje".

 

Kovač objašnjava da je Grad i dalje vlasnik postojeće infrastrukture, saobraćajnica, cevododa vode i kanalizacije – komunalne i atmosferske, elektro energetskih postrojenja – trafo stanica, rasvete, delova parcela uz saobracajnice – zelene površine.

 

U ovoj i prošloj godini dosta toga je urađeno, pre svega na infrastrukturnom uređenju Indsutrijske zone, a brojne aktivnosti biće nastavljene i sledeće godine.

 

Kovač podseća da je u 2017. godini izgrađen deo saobraćajnice u dužini od 500 metara pored Industrijske zone od istočne ivice zone, gde se nalazi carinarnica, do zapadne granice reciklažnog centra. Ove radove, čija je vrednost oko 20 miliona dinara, finansijski je podržalo Ministarstvo privrede. Most preko potoka, koji protiče kroz Industrijsku zonu, nije saniran prošle godine kada je rađena saobraćajnica jer nije bio deo projekta, tako da je rekonstruisan početkom 2018. godine. Prostor oko mosta bice uređen naredne godine.

Most u Industrijskoj zoni

Most u Industrijskoj zoni (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Saobraćajnica kroz Industrijsku zonu

Saobraćajnica kroz Industrijsku zonu (Foto: Đorđe Đoković)

Prema rečima Žarka Kovača u ovoj godini izgrađen je deo sistema za odvod otpadnih voda sa ugrađenim pumpnim postrojenjem u posebnoj šahti, tako da svi korisnici sada mogu da se priključe na kanalizacioni sistem.

 

- Završene su neke aktivnosti u postupku eksproprijacije parcela na kojima ce biti građena saobraćajnica kroz Privrednu zonu, od obilaznice za Užice na kojoj će biti izgrađen kružni tok, do novokupljenih parcela u neposrednoj blizini kompleksa "separacije", bivši Rudnici nemetala. Dužina te saobraćajnice biće oko 2,5 kilometra. U budžetu Grada u ovoj godini bilo je opredeljeno 30 miliona dinara za eksproprijaciju, ali taj posao još uvek nije realizovan. Vrednost cele saobraćajnice biće poznata tek kada se uradi projektna dokumentacija, a radovi će biti finansirani iz gradskog budžeta i verovatno uz pomoć Kancelarije za javna ulaganja – kaže predsednik Saveta Industrijske zone Stefil.

 

Industrijska zona Stefil jedina u Srbiji ima pravno regulisan status. Osnivački akt, koji je Skupština grada usvojila krajem 2015. godine, definiše najvažnije elemente za funkcionisanje zone: lokacija, prostor, namena, uslovi rada, uređenje... Takođe, na istoj sednici usvojen je Plan razvoja industrijske zone za period 2016-2019.

 

Kovač podseća da je postignut dogovor sa projektantom magistralne saobraćajnice M-4 za priključenje na autoput u Nepričavi, tako da se buduća saobraćajnica kroz Privrednu zonu direktno uključi na petlju u Popučkama. Dodaje da je ta saobraćajnica važna i zbog toga što se teretni saobraćaj za potrebe Privredne zone ne bi kretao kroz grad.

 

- Urbanističkim planom Privredne zone predviđena je saobraćajnica i most na Kolubari koji bi ovu Privrednu zonu spojio sa privrednom zonom formiranom poslednjih 15 godina u delu  Beloševac – Mrčić. Time bi teretni transport bio znatno olakšan i ne bi bilo prelaska preko pruge Beograd-Bar. Ugovoreno je sa beogradskom firmom "Geoput" projekat saobracajnice kroz Privrednu zonu – kaže Kovač.

Žarko Kovač

Žarko Kovač

 

Govoreći o aktivnostima planiranim za sledeću godinu, navodi da je jedan od poslova i traženje rešenja, u saradnji sa Ministarstvom privrede, za pitanje restitucije na jednom delu parcela Industrijske zone.

 

U planu je izrada Projekta uređenja Industrijske zone Stefil, koji bi obuhvatio postojeće stanje infrastrukture, saobraćajnice, vodovodnu, kanalizacionu i elektro mrežu, kao i pregled potrebnih projekata za unapređenje i proširenje.

 

- U sledećoj godini trebalo bi da budu završeni radovi na uređenju kanalizacionih kolektora, kao i radovi na rekonstrukciji i izgradnji instalacija osvtljenja prostora Industrijske zone Stefil. Planiran je i nastavak izgradnje saobraćajnice kroz Privrednu zonu do novokupljenih parcela - kaže Kovač i naglašava da su sve navedene aktivnosti uslov za dalje proširenje Industrijske zone na čemu će se raditi u narednom periodu.

 

Predsednik Saveta Industrijske zone Stefil Žarko Kovač podseća da je objavljen oglas za prodaju preostale tri parcele u Industrijskoj zoni Stefil čija je površina oko jednog hektara. 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 9 sati 37 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 34 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 16 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara