Valjevska pivara (foto: Đorđe Đoković)
Valjevska pivara (foto: Đorđe Đoković)
17.01.2019, 08:05

“BRAUEREI GROUP" proglašen kupcem Valjevske pivare

č: | fb:

Privredno društvo "BRAUEREI GROUP" doo Beograd – Stari grad proglašeno je za kupca "Valjevske pivare". Ova kompanija je dala ponudu višu za 101 evro od početne cene koja je iznosila 3.523.630 evra.

 

U Ministarstvu privrede je u utorak otvorena koverta sa finansijskom ponudom koju je kompanija "BRAUEREI GROUP" doo Beograd – Stari grad dostavila za privatizaciju najstarijeg valjevskog privrednog kolektiva.

 

Komisija za sprovođenje postupka je utvrdila da je ponuda u skladu sa pravilima postupka, a Ministarstvo privrede je, na predlog Komisije, proglasilo "BRAUEREI GROUP" kupcem.

 

Zaključenje kupoprodajnog ugovora se očekuje u narednom periodu, nakon što Uprava za sprečavanje pranja novca dostavi Ministarstvu privrede obaveštenje da za to ne postoje smetnje. Prema nezvaničnim informacijama novi vlasnik će preuzeti Valjevsku pivaru najkasnije za mesec dana.

Valjevska pivara, pogon

Valjevska pivara, pogon (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema podacima Agencije za privredni registar (APR) delatnost privrednog društva "BRAUEREI GROUP" doo Beograd – Stari grad, koje je osnovano 6. decembra 2018. godine, je proizvodnja piva.

 

Osnivači beogradske firme su Živojin Jovanović, Trlić bb opština Ub, Miloje Blizanjac, takođe Trlić bb opština Ub i Zoran Kostić Brzeće bb opština Brus. Osnivački ulog ovog privrednog društva je 30 hiljada dinara, a svaki od članova je vlasnik jedne trećine.

 

Inače Živojin Jovanović je zadrugar i direktor uspešne ZZ "Trlić" Ub, Zoran Kostić je direktor firme "Brzmin" iz Brzeća, koja je registrovana kao društvo za proizvodnju, usluge i promet, a u pretežnoj delatnosti je navedeno hoteli i sličan smeštaj, a pored toga bavi se trgovinom naftnih derivata.  

 

Podsećamo, Ministarstvo privrede je sredinom novembra prošle godine objavilo javni poziv za prikupljanje ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala "Valjevske pivare" po početnoj ceni od 3,523 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti. Na prodaju je ponuđen paket od nešto preko milion akcija u vlasništvu Republike Srbije, a depozit za učešće u postupku iznosio je 704 hiljade evra.

 

Za razliku od prethodnog javnog poziva, u septembru kada je početna cena bila dvostruko viša iznosila je 7.047.260 evra, na koji se niko nije javio, na novembarski tender je stigla jedno ponuda kompanije "BRAUEREI GROUP".

 

Takođe, kako nezvanično saznaju Kolubarske.rs, za razliku od prvog poziva kada je bilo predviđeno da se kupac ugovorom obaveže da u naredne dve godine investira u "Valjevsku pivaru" najmanje deset miliona evra, sada je ta obaveza prepolovljena, pa investicija iznosi pet miliona evra.

 

Najstariji valjevski kolektiv trenutno ima oko 200 radnika i posluje pozitivno. Nakon neuspešne privatizacije pre 15 godina, potom izbegnute likvidacije pre šest godina, Valjevska pivara uspešno posluje, beleži rast proizvodnje i profita, i osvaja nova tržišta u regionu, ali i tržište Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

 

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 16 sati 36 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 1 komentar

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 21 sati 43 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 20 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 20 sati 51 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...  · 2 komentara