Ranka Savić i predstavnici ASNS Krušika (foto: Đorđe Đoković)
Ranka Savić i predstavnici ASNS Krušika (foto: Đorđe Đoković)
30.01.2019, 07:57

Ranka Savić: "Uskoro posao za 320 radnika Krušika"

č: | fb:

"Ugovor na neodređeno vreme u narednom periodu dobiće 320 radnika Krušika, koji su trenutno angažovani na određeno vreme", najavila je juče predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić nakon posete valjevskoj vojnoj fabrici i razgovora  sa generalnim direktorom Vladanom Lukićem.

 

Dodala je da je dogovor o zapošljavanju radnika za stalno postignut "posle brojnih razgovora, ali i pritisaka na poslodavca, Minsitarstvo odbrane i ministra Aleksandra Vulina".

 

Savić nije precizirala kada će radnici koji rade na određeno vreme biti primljeni u stalni radni odnos, rekavši da se "nada da će to biti vrlo brzo, najverovatnije u naredna dva meseca".

 

Objašnjava da je Nadzorni odbor Krušika doneo odluku o primanju u stalni radni odnos 320 radnika, sledeća faza je utvrđivanje kriterijuma, o čemu je bilo reči i na jučerašnjem sastanku, koji treba da budu pošteni i to će se raditi uz učešće sindikata.

 

"Želeli smo da predupredimo sve zloupotrebe i partijske kadrove, kumovske i rodbinske veze. Tu smo načelno postigli dogovor, ne mogu sada o tome konkretno da govorim zbog toga što taj dogovor nije definitivan, ali ćemo u svakom slučaju preduzeti sve da stalan posao dobije 320 radnika koji su potrebni Krušiku, koji su stručni, dobri radnici i koji u dužem periodu rade na određeno vreme. Jedan od ključnih kriterijuma, na čemu smo insistirali, biće upravo godine radnog staža. Prednost će, naravno uz zadovoljavanje ostalih kriterijuma, imati oni koji rade, recimo, devet godina, a takvih ima u fabrici", objasnila je Ranka Savić.

 

Na pitanje novinara kako se sindikalci u Krušiku bore protiv partijskog zapošljavanja, predsednik ASNS valjevske fabrike Miroslav Biberčić kaže da se "stalno bore, da će se uvek boriti, a da li će se i kako izbriti ostaje da se vidi". 

 

"Mislim da toga više ne bi trebalo da bude. Trudimo se da ne bude. Mislim da to ne bi trebalo tako da ide kao što je išlo do sada. Tražiće se prvenstveno majstorski kadar, da se oni zapošljavaju i da rade", rekao je Biberčić.

 

Predsednica ASNS Ranka Savić je dodala da je i partijsko zapošljavanje bilo tema razgovora sa direktorom Vladanom Lukićem. "Ono što je dobro jeste da su i u Krušiku svi postali svesni da se preteralo sa partijskim zapošljavanjem i da će u narednom periodu biti pokrenuti određeni postupci koji će početi da dovode u red trenutno stanje u Krušiku", rekla je Ranka Savić.

 

U HK Krušik trenutno je zaposleno 3.186 radnika, a 2000 radi na određeno vreme. Ranka Savić kaže da polovina od tog broja zaposlenih radi na ugovor na određeno vreme manje od dve godine.

 

Podsećam da je predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić posetila Krušik i prošle godine u avgustu. Ona je tada najavila da će radnici Krušika koji rade na ugovor na određeno vreme biti primljeni u stalni radni odnos do Nove godine. 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 6 sati 13 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 3 sati 23 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 6 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara