Odbojkašice na prvom treningu (foto: Dragana Nedeljković)
Odbojkašice na prvom treningu (foto: Dragana Nedeljković)
09.10.2014, 20:06

Dva superligaša, dva prvoligaša, drugoligaši...

č: | fb:

Odbojka je i u Kolubarskom okrugu pustila duboke korene. Uz ostalo, zahvaljujući i uspesima muške i ženske reprezentacije Srbije. Ne treba, međutim, zaboraviti višegodišnji doprinos popularizaciji tog sporta ljiškog Spartaka, koji je obeležio 60 godina postojanja, a svoje utakmice svojevremeno je igrao i u Lazarevcu, Valjevu, Gornjem Milanovcu...

Ljiški odbojkaši su u Superligi Srbije, njihove mlađe selekcije postižu zapažene rezultate, a u „elitnom društvu“ su i odbojkašice lajkovačkog Železničara, koje će u trećoj sezoni bitisanja u Superligi Srbije moći da igraju u novoj sportskoj dvorani.

Prvoligaški status imaju ženska ekipa OK Valjevo i muška ekipa OK VA 014. Dame su tu stigle rezultatima ostvarenim na terenu, a odbojkaši administrativnim putem posle odustajanja veteranske ekipe Sterije iz Beograda. U Drugoj ligi sada su odbojkašice Uba i ljiškog Spartaka, dok se u Regionalnoj ligi nalaze ženske ekipe valjevske Srbijanke, kao i sastavi iz Osečine i Mionice.

Ovako razvijena baza, oslonjena prvenstveno na rad sa decom i mlađim slekcijama, skloni smo da ustvrdimo, obezbeđuje i kontuitet uspeha muške i ženske reprezentacije Srbije. Politika OS Srbije ne gotivi „beogradske tramvaj lige“ u prvoligaškim nadmetanjima, što je, nažalost, slučaj u fudbalu, pa i u košarci!

Nova sezona od 10. oktobra

Ako se ne računaju Kup i kontrolne utakmice, koje su uveliko u toku, odbojkaška 2014/2015. počinje prvenstvenim mečevima 10. oktobra. U redovima, koji slede, pozabavićemo se stanjem  u valjevskim ekipama.

OK Valjevo sada vodi Danilo Pejović (24) pošto je Miroslav Aksentijević otišao u Bukurešt (Rumunija), u ekipu sa evroligaškim budžetom i ambicijama. Iz sastava, koji je prošle sezone uspešno igrao u Prvoj ligi nedostaju Tomić, Roganović, Vušković i Pantović, koje su napustile klub. Vratila se bivši kapiten Ana Vićentić – Čutura, prošle sezone u Vinkovcima, a došle su Isidora Stanojević iz Pazove i Jelena Jelisavčić iz Užica, kao i Anja Marković iz Pazove i Jelena Živković iz Kragujevca. OK Valjevo ima odličnu kadetsku ekupu, koju predvode Ana Mitrović, Katarina Ćelić i Jana Ćuk. Cilj je opstanak u Prvoj ligi, što je pokazala i Kup utakmica sa ŽOK Srbijanka 014 (0:3) igrana bez planiranih pojačanja. To ne znači da se ekipa ne može boriti i za mesto u gornjem domu ukoliko su pojačanja prava, a „kockice se poklope“. OK Valjevo ima i veliku pomoć sponzora, firme Samedi, što omogućuje strpljiv rad na duže staze.

ŽOK Srbijanka 014 s razlogom napada prvo mesto u Regionalnoj ligi jer ima nekoliko odličnih, iskusnih igračica, koje su se ponovo posvetile sportu svoje “prve mladosti” - Ivanu Kovačević, Aleksandru Janković, Ivanu Bojičić, Ivanu Novokmet... Od pojačanja, stigla je Milica Obradinović, “prebeg” iz OK Valjevo, kao i Nataša Šica Pavlović. Tu su i iskusne Marija Novaković, kapiten Olivera Nedović, te mlada Anđelka Ilić. Trener Rajko Stojanović ima i kadetkinje Mariju Nenadović i Andrijanu Petrić. Ova ekipa Srbijanke 014 borila bi se za prvo mesto i u drugoligaškoj konkurenciji, a klupsko rukovodstvo predvođeno Milovanom Rakićem, nekadašnjim košarkašem Studenta iz “srećnih godina” SFRJ, a potom i člana uprave ŽOK Srbijanka iz prvoligaških vremena, znalo je da stvari postavi na svoje mesto.

Stigli “novi klinci”

Mušku ekipu OK VA 014 kao trener vodi Nenad Kepa Kovačević, Ljižanin, koji je posle matičnog kluba Spartak karijeru nastavio u BiH, gde je posebno uspešan bio u Kaknju. Prošlosezonski sastav napustili su iskusniji igrač, koji nisu iz Valjeva – među njima i “tehničar” Simić, koji se vratio u Spartak. Valjevac Ćosić ostao je u superligašu Ribnici iz Kraljeva, a za važno mesto “dizača” angažovan je Miloš Šatora (30, 194), Novosađanin, koji je igrao i u Sremu, Dinamu, Mladom radniku, Inđiji, Ljigu, Kaknju...

Raduje da su stasali korektor (smečer) Jovanović, rođen 1997, kao i primači servisa Avramović i Petar Marjanović, sin našeg pokojnog kolege Darka Marjanovića Kukice, košarkaša Metalca iz generacije koja 1972/73. izborila ulazak u Prvu saveznu ligu SFRJ, odnosno libero Ulm, sin šahiste mk Milana Ulma.

Prema proceni trenera Kovačevića, potrebna su pojačanja na mestima srednjeg blokera i primača servisa, pa se računa na pomoć Ljižana, čijim bi igračima, koji trenutno nisu u prvom planu kod trenera Veličkovića, mnogo značilo igranje u Valjevu.

Prvenstvena sezona počinje 10. oktobra – ženska ekipa OK Valjevo igra protiv Jedinstva u Užicu, dok muška ekipa VA 014 dočekuje subotički Spartak, koji je prošle sezone bio superligaš.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara