Svečana skupština VK Valis 93 (foto: Đorđe Đoković)
Svečana skupština VK Valis 93 (foto: Đorđe Đoković)
11.12.2015, 18:11

„Punoletni“ za četiri godine

č: | fb:

Vaterpolo klub Valis 93 održao je danas u sali Valjevske gimnazije, o svom četvrtom rođendanu, Svečanu skupštinu, kojoj su prisustvovali i čelnici Sportskog i Vaterpolo saveza Srbije, svojevremeno proslavljeni golmani Aleksandar Šoštar i Milorad Krivokapić. Bio je prisutan i predsednik Skupštine VSS, Živko Cvjetićanin, koji je pozdravio zanimljivu „metaforu“ da skupštinom predsedavaju kapiteni svih klupskih selekcija, njih šestoro – od Minje Mitić iz ženske ekipe, do Željka Arsenovića iz seniorskog sastava, što je danas „retkost u Srbiji“.

Čelnici Sportskog i Vaterpolo saveza Srbije

Čelnici Sportskog i Vaterpolo saveza Srbije (Foto: Đorđe Đoković)

O nastojanjima da se za četiri godine, posebno kroz saradnju sa beogradskim Partizanom, formira klub (a ne samo ekipa) sa svim selekcijama i neophodnom infrastukturom, uz podršku gradskih struktura i roditelja takmičara, govorio je predsednik dr Zoran Jokić, što je književnik Radovan Beli Marković, u kratkoj besedi, nazvao „punoletstvom za četiri godine“. Priznanje su valjevskim vaterpolistima odali i Krivokapiić i Šoštar, koji je dobio plaketu kao predsednik VK Partizan.

Zoran Jokić

Zoran Jokić (Foto: Đorđe Đoković)

Vojislav Andrić je, govoreći i u ime radne grupe Gradskog sportskog saveza (GSS) za pripremu strategije razvoja valjevskog sporta, rekao kako su napori VK Valis 93 na formiranju zdravih mladih ljudi prepoznati, te da će nastojanja da se svako valjevsko dete obuči da pliva, na čemu je insistirao i Krivokapić, biti posebno podržani.

Krivokapić je novim trenerima VK Valis 93 danas uručio sertifikate (diplome) Fakulteta za sport i fizičku kulturu Univerziteta Union iz Beograda, koji su se, sa Radenkom Popovićem Šnelom na čelu, bez obzira na dosadašnje kvalifikacije (u pitanju su DIF-ovci), dodatno školovali.

Svečana skupština VK Valis 93

Svečana skupština VK Valis 93 (Foto: Đorđe Đoković)

Danas je predstavljena i mini-monografija Naša prva knjiga, koju je u kratkom roku priredila novinar Slavica Sabo Tripković „iako o vaterpolu nije ništa znala“. Obuhvaćen je, u najkraćem, razvoj valjevskog vaterpola. Doduše, od 1983. iako je klub, u „Komejinom bazenu“, kod Veselinovića mlina na Jablanici, postojao mnogo ranije, a vodio ga je Vojin Marković. Elem, deset godina docnije, uz podršku DFVR Partizan i UFK Valis, osnovan je PVK Valis. Docnije, najpre dolazi do razdvajanja plivača i vaterpolista u posebne klubove, a potom se, 2011. godine, iz VK Valis odvaja grupa, koja formira VK Valis 93.

Taj klub danas ima peko 130 članica i članova sa sedam takmičarskih selkcija u svim uzrastima (kao i žensku ekipu), a seniorski sastav se, pod vođstvom beogradskog trenera Jove Serafimovića, uspešno takmiči u Prvoj B ligi, gde je kandidat za najviši plasman. Svoje utakmice, kao domaćin, zahvaljujući saradnji sa Partizanom, igra na beogradskoj Banjici, dok ne proradi balon nad olimpijskim bazenom u Petnici.

Valjevski vaterpolisti su tokom minulih zima trenirali na zavorenim bazenima u Vrujcima, Velikim Crljenima (kod Lazarevca), Obrenovcu, Šapcu, Kragujevcu... Poseban doprinos razvoju mladih igrača dao je legenradni as svetskog vaterpola Igor Milanović, koji je ekipu vodio i letos na kvalifikacionom turniru u Petnici za plasman u Prvu B ligu. Milanović trenutno vodi Galatasaraj iz Istanbula u Turskoj, a sa Partizanom je i kao trener osvajao titulu klupskog prvaka Evrope.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 21 sati 15 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 18 sati 25 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara