Lazar Petrašević pred golom Metalca (foto: Đorđe Đoković)
Lazar Petrašević pred golom Metalca (foto: Đorđe Đoković)
21.06.2014, 21:39

Svi valjevski pokušaji

č: | fb:

Omladinci FK Krušik igraju u nedelju (17.30), sa Metalcem u Gornjem Milanovcu, revanš baraža za popunu Kvalitetne lige Srbije. Prva utakmica u Valjevu završena je bez pobednika 1:1 (1:1) u igri koja je obostrano obilovala šansama. Gosti bolji u prvom, Krušik ravnopravan u drugom poluvremenu.

Prilika je ovo da se podsetimo na (sve) pokušaje mladih valjevskih fudbalera da se domognu tog elitnog republičkog takmičenja, u konkurenciji juniora ili kadeta, i svojim navijačima omoguće da gledaju nade Crvene zvezde, Partizana, OFK Beograda...

Podmladak Budućnosti iz 1981.

Podmladak Budućnosti iz 1981. (Foto: Arhiva FK Budućnost)

U junu 1981. podmladak Budućnosti je, posle uspeha u dvomeču sa Moravom iz Velike Plane, bio na turniru u Lazarevcu. Nije uspeo, plasirali su se Kolubara i kruševački Napredak, a sve se završilo incidentima i tučom u kojoj su učestvovali Valjevci uvereni da su „namešteni“ u odlučujućoj utakmici sa Kruševljanima.

Pod vođstvom trenera Radivoja Lazića, koji je ekipu preuzeo posle Žoje Radojevića i Žike Jankovića, igrali su: Dragan Lazić – Veljko Rakić, Miodrag Rvović – Srđan Brković, Zoran Jezdić, Slobodan Aćimović – Milan Tadić, Branko Pavlović, Milan Kovačević, Vojislav Stojaković, Duško Krsmanović. U fudbalu je najviše postigao Tadić, koji je bio i omladinski reprezentativac SFRJ i kapiten Budućnosti, a ta generacija nije ispunila očekivanja mnogih da će biti na nivou nekadašnjih „Bebicinih beba“, koje je 1960-tih selektirao Dragoslav Škoba Filipović.

Podmladak Krušika iz 1990.

Podmladak Krušika iz 1990.

Podmlaak Krušika se 1990. godine plasiirao u elitu, a u toj ekipi bili su Đorđe Radosvaljević, Nebojša Pakević, Dejan Ćesarević, Darko Pivaljević, golman Saša Kutanjac, Dejan Mladenović, Milan Popović, Nebojša Andrić, Aleksandar Despotović, Edi Križan, Dragan Novaković, Miroslav Urošević... Trener je bio Milan Balać, pomoćnik Mirko Marinković. Na turniru u Valjevu, Krušik i Napredak iz Aleksinca su se kvalifikovali, a otpali su Kolubara i Napredak iz Kruševca.

Pošto je deset momaka iz te ekipe bilo „izlazno godište“, za takmičenje u Kvalitetnoj ligi Srbije pozajmljeni su momci iz Budućnosti, među njima i Srćan Jovanović Čobanja, ali se ekipa nije održala u elitnom rangu, što je samo potvrdilo činjenicu da se ipak ništa ne može uraditi „na jednu generaciju“. Fudbalski, najbolju karijeru imao je Pivaljević, koji je posle Crvene zvezde igrao i u inostranstvu, a urolog Pakević i hirurg Ćesarević danas su uspešni lekari u Valjevskoj bolnici.

Kadeti Krušika iz 2011.

Kadeti Krušika iz 2011. (Foto: Dragan Ilić)

U leto 2011. godine Krušik je igrao kvalifikacije za Kadetsku ligu Srbije. Posle uspeha u dvomeču protiv Smederevaca i pobede od 2:0 u prvoj utakmici sa Slobodom, usledio je poraz 0:3 u Užicu, a revanš je okončan incidentima posle „skandaloznog suđena“ trojke iz Čačka, pa je nekoliko igrača Krušika kažnjeno. Treneri su bili Braca Radenković a za kvalifikacije i Zoran Prokić. Kapiten Ilić otišao je potom u čačanski Borac, dok Lazar Petrašević sada igra u podmlatku, koji se u baražu takmiči sa Metalcem GM posle uspeha u dvomeču sa Smederevom – 2:2, 7:0.

U Krušikovom podmlatku danas su još Simić, Baratović, Novaković, Tomić, Popović, Starčević, Filipović, Prokić, Plećić, Jovanović, pa Prodanović, Vlajković, Pantić, Davidović, Živanović, Mitrović, Andrić... Trener je Predrag Pepa Lukić.

Džajić između Ladaveca i Petkovića

Džajić između Ladaveca i Petkovića (Foto: Iz dokumentacije Politike)

Moguće je da smo nenamerno izostavili neku od generacija mladih valjevskih fudbalera pošto su sećanja „kvarljiva roba“. Sigurno je, međutim, da je Metalac na međunarodnom turniru mladih fudbalera 1963, kada su u Valjevu, u grupnoj fazi, gostovali Milan i Rijeka, bio pobednik posle uspeha u finalnom susretu sa Crvenom zvezdom na Stadionu JNA u Beogradu. Za Metalac su tada igrali Vladika Ladavec, Desko Ranković, Ivan Ivanović, Paja Jovanović, Miša Banković, Mića Petković, Živan Rakić, stariji od braće Plavšić, Gnjeca Perović, Žika Janković, Lale Đurić, Sile Tomić, Raja Lazić... Ladavec je Džajiću odbranio i penal ali valja priznati da su pojedini valjevski fudbaleri bili stariji od svojih „vršnjaka“. Te „Bebicine bebe“ su, podmlađene i dopunjene, sa Sretenom Žuricom na čelu, Valjevu 1969. godine konačno podarile Drugu ligu – Sever u SFRJ posle uspeha u dve kvalifikacione utakmice sa Hajdukom iz Kule.

Ne treba biti posebno mudar pa zaključiti kako je put ozdravljenja posrnulog valjevskog fudbala ponajpre u radu sa mladim igračima. Dobre selekcije ima sada i Radnički sa Petog puka, dok je iz ZSK-ove škole izašao Matija Nastasić, reprezentativac i prvotimac Mančester Sitija.

Neophodno je da se klupski čelnici dogovore i oforme zajedničku Školu fudbala, koja bi za nekoliko godina dala rezultat. U suprotnom, svi će tavoriti, talenti će nestajati ili odlaziti u fudbalski organizovanije sredine, a Valjevci će jedino na TV ekranima moći da prate kvalitetne ekipe i zanimljive utakmice.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 23 sati 13 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara