Nemanja Nikolić (foto: Đorđe Đoković)
Nemanja Nikolić (foto: Đorđe Đoković)
07.02.2016, 13:04

Nemanja Nikolić iz Belorusije otišao u Izrael

č: | fb:

Udarna vest u crnogorskom TV dnevniku ovih dana bila je da je fudbalski reprezentativac njihove zemlje Nemanja Nikolić (28) promenio klub i iz BATE Borisova u Belorusiji postao član Hapoela iz Tel Aviva u Izraelu. Moguće je da je tom transferu, koji Nemanja nije krio u nedavnom razgovoru za Kolubarske.rs, doprinelo i to što je Mirko Ivanić, kapiten novosadske Vojvodine stigao u jednu od dve najbolje ekipe u Belorusiji.

„Belorusija ima dva ozbiljna kluba, Dinamo iz Minska i BATE Borisov. Prvo sam igrao za Dinamo, a prelasku u BATE Borisov doprineo je i sukob sa trenerom Vukom Raševićem, koji je, bez obzira na naš minuli rad, na meni i ostalim igračima iz Srbije ’trenirao strogoću’, Usprotivio sam se, intervenisao je i moj menadžer Zoran Stojadinović, pa je došlo do transfera za koji se ne kajem“, pričao nam je Nikolić tokom boravka u Valjevu za vreme novogodišnjih praznika i Božića.

Nemanja Nikolić i Branko Vićentijević

Nemanja Nikolić i Branko Vićentijević (Foto: Đorđe Đoković)

Dodao je kako je u zrelim fudbalskim godinama, te da mašta o dobrom transferu i klubu koji igra u evropskim takmičenjima, čije je čari iskusio iako je zbog povrede propustio utakmice BATE Borisova sa beogradskim Partizanom u završnom delu kvalifikacija za Ligu prvaka Evrope.

Nemanju nije bilo lako „uloviti“ u Valjevu iako se pravdao su posrednici, od oca Rada Nikolića Balona do kuma Veseljka Beluševića (dvojice najtalentovanijih novinara u svojoj generaciji Ekonomske škole, koji su svojevremeno bili na praksi u Radio Valjevu), zaboravili na obećanja data potpisniku ovih redova, pa je Nemanja tih dana prvi put čuo za to kako bismo želeli da ga predstavimo našim čitaocima. Uz to, Nemanja, za razliku od mnogih sportista, svaki slobodan trenutak koristi da putuje, upozna nove zemlje i ljude, pa u rodnom gradu zaista kratko boravi.

Nemanja Nikolić

Nemanja Nikolić (Foto: Đorđe Đoković)

„Ne kajem se što sam promenio klub u Belorusiji. BATE Borisov neverovatno dobro funkcioniše, ljudi koji ga vode misle o svemu. Zvali su me ovih dana da vide kako mi je ovde, da pitaju treba li mi šta, čestitaju praznike i rođendan (31. decembar, prim BV). Sve obaveze izmiruju u minut, nama ostaje samo da dobro treniramo i igramo“, kaže Nikolić

Sada je u Hapoelu iz Tel Aviva, velikanu izraelskog fubala, koji je trenutno na začelju tabele. Došao je da pomogne ali i da igrama „ulovi“ transfer u neki od evropskih klubova, ako je moguće učesnika Lige šampiona.

 

Od Budućnosti do Izraela

Počeo je u mlađim selekcijama Budućnosti, među trenerima iz tog perioda izdvaja Srđana Jovanovića Čobanju, bio je i u prvom timu, a u Crvenu zvezdu odveo ga je tadašnji trener crveno-belih mladih nada Zvonko Radić. Stigao je i do prvog tima, dobro igrao, ali je tada, bespotrebnom smenom trenera Vladimira Petrovića Pižona, započela višegodišnja Zvezdina kriza. Kada je ekipu preuzeo Aca Kristić, Valjevac, koji je želeo da ga zadrži, Nemanja ga je zamolio da ga pusti iako je bio među igračima na koje se računalo i danas misli kako je to bilo „najbolje za obojicu“.

Nemanja u dresu Crvene zvezde (prvo dole s desna)

Nemanja u dresu Crvene zvezde (prvo dole s desna) (Foto: Privatna arhiva)

Nastupao je za Grbalj, uzeo crnogorsko državljansto, pa je u reprezentaciji, u kojoj posebno pominje internacionalce Vučinića i Jovetića, do sada odigrao devet utakmica. Potom je bio u subotičkom Spartaku, gde mu je trener bio Srđan Bajić, u finišu jesenjeg dela Srpske lige Zapad, trener FK Budućnost-Krušik, a zatim u OFK Beogradu, čiji je kapiten bio, a gde su mu se fudbalski i životni putevi opet ukrstili sa Pižonom Petrovićem za koga ima samo reči hvale.

Žao mu je što je valjevski fudbal u krizi jer je dao puno igrača, koji i sada dobro igraju u zemlji i svetu, pa se nada da će bolji dani doći ukoliko se ovdašnji fudbalski poslenici slože i dogovore šta zapravo žele, ako naprave program opravka „najlepše sporedne stvari na svetu“ i poboljšaju uslove za rad. „Ako manje sredine mogu da doguraju do Prve ili Superlige Srbije, koje nemaju tradiciju kao Valjevo, zbog čega to ne bi bilo moguće i u našem gradu?“, pitao se Nikolić ali nije želeo da „popuje“ i daje rešenja.

U braku je sa Andreom, Valjevkom, imaju sina Maksima i kći Manju. Planiraju još dece, od zarađenog u fudbalu kupili su stan u Beogradu, koji „polako opremaju“. Kako reče, valja misliti na školovanje dece, koje se približava!

Nemanja sa porodicom

Nemanja sa porodicom (Foto: Privatna arhiva)

Nemanja Nikolić je vedar, odgovoran i ozbiljan momak. Svoj hleb jede, svoju brigu vodi. Ne petlja se mnogo ni u biznis oca Radenka sa kojim se čuje posle svake utakmice. „Ume da me posavetuje, često kaže i manje prijatne stvari. Njegovo je da kaže šta misli, moje šta ću od toga da prihvatim“, reče pri kraju razgovora za Kolubarske.rs fudbalski internacionalac, naturalizovani Crnogorac, Nemanja Nikolić, dete sa valjevske kaldrme.

 

 

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 17 sati 15 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 1 komentar

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 22 sati 22 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 20 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 21 sati 30 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...  · 2 komentara