Slobodan Gvozdenović izvodi prvi potez (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović izvodi prvi potez (foto: Đorđe Đoković)
05.12.2016, 18:52

Počeo šahovski Memorijal "Momčilo Gvozdenović Triša"

č: | fb:

U valjevskom Omni centru večeras je počeo prvi međunarodni otvoreni Memorijal "Momčilo Gvozdenović Triša" u šahu. Učestvuje 23 takmičara sa aktuelnim državnim prvakom vm Miroslavom Markovićem, reprezentativcem Srbije, na čelu.

 

Organizuju ga VŠK 2005 i porodica Gvozdenović u ime koje je učesnike pozdravio gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović, Tršin sin, koji je izrazio nadu da će turnir postati tradicionalan.

 

Otvaranje šahovskog memorijala Momčilo Gvozdenović Triša

Otvaranje šahovskog memorijala Momčilo Gvozdenović Triša (Foto: Đorđe Đoković)

Od velemajstora igraju i Milko Počev iz Bugarske, te Vlada Kostić iz Valjeva. Miodrag R. Savić je bio primoran da otkaže učešće zbog bolesti u porodici. Od intermajstora tu su Vaibhav Aggarwal iz Indije, Milan Božić i Dragan Ilić iz Valjeva, a igra i ruski šahista Yuriy Kuzmin.

 

Među FIDE majstorima su Vladica Andrejić, Dobrisav Stojanović i Vladislav Živković. Boje dama brane ženski FIDE majstor Mila Paramentić i mlada Mina Lazić, obe iz Valjeva. Među ostalim učesnicima su majstorski kandidati, koje predvodi veteran Luka Vujić, tu je i Milomir Jevtić, dok najmlađe "zastpa" Bojan Živanović.

 

U 1. kolu, vm Marković igra protiv dečjeg stomatologa dr Rajka Mitrovića, vm Popčev protiv Tomića. Valjevski derbi je meč Kostić-Ilić, protivnik M. Paramentić je Stojanović, a M. Lazić je Andrejić. Kuzmin igra protiv Jevtića, Vujić protiv Petrovića, Živković protiv Stanića, a Živanović protiv Timotića.

 

Šahovski memorijal Momčilo Gvozdenović Triša

Šahovski memorijal Momčilo Gvozdenović Triša (Foto: Đorđe Đoković)

Šahovski memorijal Momčilo Gvozdenović Triša

Šahovski memorijal Momčilo Gvozdenović Triša (Foto: Đorđe Đoković)

 

Šahovski memorijal Momčilo Gvozdenović Triša

Šahovski memorijal Momčilo Gvozdenović Triša (Foto: Đorđe Đoković)

Igra se devet kola po Švajcarskom sistemu, turnir se završava u nedelju, a po dva kola igraju se sutra i u četvrtka (prepodnevno kolo na programu je do 10.00, a popodnevna se igraju od 16.30 sati). Nagradni fond iznosi 290.000 dinara, pobedniku sleduje 60.000 dinara.

 

Valjevski šahisti revnosno čuvaju uspomenu na svoje umrle drugove. VŠK organizuje "Memorijal tri predsednika" u znak sećanja na novinara Zdravka Lazića, dr Slobodana Aksentijevića i pravnika Antonija Purića, dok je ŠK Krušik, uz dva memorijalna turnira mk Selimira Manojlovića, magistra elektronike, ove godine upriličio i turnir sećanja na mk Živorada Pevčevića – Žiku Pevca, hemičara-tehnologa površinske zaštite.

 

Momčilo Triša Gvozdenović (1934-2006), po obrazovanju pravnik, bio je dugogodišnji igrač i funkcioner VŠK-a, a za prvu ekipu tog kluba igrao je u "zlatnim godinama" valjevskog šaha.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 5 sati 43 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 40 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 12 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara