Memorijal đenerala Đukića (foto: Kolubarske.rs)
Memorijal đenerala Đukića (foto: Kolubarske.rs)
28.10.2017, 15:12

Pobednik Predrag Mladenović iz Toronta

č: | fb:
Pobednik 17. "Memorijala đenerala Đukića", koji je danas održan na stazi Valjevo - Jovanja - Valjevo, po prvi put je Predrag Mladenović (46) iz Toronta u Kanadi, Šapčanin koji se svojevremeno takmičio za Partizan, Jagodinu i klub iz rodnog grada. On je stazu pretrčao za 35,40 minuta. Drugi je bio Ivan Planko iz Šapca, a treći Goran Gajić iz Rakovice.
 
 
Kod seniorki najbolja je bila Violeta Marković iz Crvene zvezde, ispred Ane Rističević i Nikoline Gajić, ove iz Juniora (Krupanj). Iz tog kluba je i Andrijana Grujičić, pobednica u konkurenciji juniorki, koja je na cilj kod "Platana" stigla ispred Jovane Damnjanović iz Šapca i klupske drugarice Sare Sekulić.
 
 
Među juniorima je najbrži bio Veljko Savić iz Surčina, drugi je bio Nenad Despotović (Crvena zvezda), a treći Marko Mišić iz Šapca.
 
 
Među nekoliko vojnika, koji su trčali u uniformi, pobednik je Slobodan Jevtić, ispred Vladana Božića i Filipa Ninovića. Svi su iz VP 9845 Valjevo. Pripadnika MUP-a, kao ni prošle godine, nije bilo.
 
 
U najvažnijim trkama učestvovalo je oko 40 takmičara i takmičarki, dok je na današnjoj manifestaciji ukupno bilo oko 200 učesnika, od predškolaca do veterana u muškoj i ženskoj konkurenciji. Izostala je jača konkurencija zbog nekorektnosti ASS, koji je u istom terminu zakazao prvenstvo Srbije u krosu, koje se održava u Boru.
 
 
Đeneral Svetomir Đukić (1882-1960) je na ovoj stazi 1906. organizovao prvu "pešačku" (atletsku) trku u Srbiji u kojoj je i sam, kao potporučnik, učestvovao. Bio je kompletan sportista, bavio se i mačevanjem, konjičkim sportom... Smatra se pionirom olimpizma u Srbiji i Jugoslaviji, blizak saradnik Pjera de Kubertena, predsednika MOK-a. Naše sportiste predvodio je na četiri olimpijade. Umro je 1960. u izgnanstvu, u Duisburgu (Nemačka), a njegovi zemni ostaci su 2002. preneti u rodnu Ražanu, kod Kosjerića.
 
 
Valjevci su mu kod "Platana" 2004. podigli spomen obeležje, rad akademskog vajara Nemanje Radojičića, a današnjoj trci je, kao i uvek, prisustvovao njegov sin prim. dr Dušan Đukić, koji je najboljima uručio priznanja.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 13 sati 25 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 10 sati 35 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara