Boks (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Boks (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
18.10.2018, 07:03

Metalac dočekuje Lozničane

č: | fb:

Na startu ekipnog prvenstva Srbije u boksu Metalac, večeras od 19.00 sati, u hali na Studentu dočekuje Lozničane, prvake prošlogodišnje Regionalne lige koja nije zaživela.

 

Novo rukovodstvo BSS sa Nenadom Borovčaninom na čelu nastoji da nekada popularan sport oživi i kroz ekipno državno prvenstvo uz učešće Vojvodine NS, kragujevačkog i niškog Radničkog, Loznice, Metalca i Radničkog iz Beograda. Klubova koji su nekada nosili jugoslovenski boks, davali istaknute reprezentativce (Benedek, Kelava, Jakovljević, Pajković i Veselinović...).

 

Boksa u Srbiji i danas ima uprkos najezdi istočnjačkih borilačkih sportova ali je malo klubova koji imaju kompletnu ekipu od osam ili deset takmičara. Tako će i u novoj ligi bokseri biti okupljeni u šest ekipa, po sistemu "ko da više/novca u zvečećoj valuti". Publika, ona prava bokserska, ne da se, međutim, prevariti pa je i ova ideja na proveri!

 

Novost je to što se ne mogu angažovati stranci, a Loznični su prošle gpdine imali Bugare u lakšim kategorijama. U Valjevu će boksovati Janjić iz Sm. Palanke, Stevović iz Kruševca, Stolić iz Lazarevca, Stanojević i Stanković iz Beograda, Grmuša iz Smedereva, Ajetović i Milovac iz Novog Sada... Trener je Zare Andrić uz činjenicu da su prošle godine gotovo svi takmičari dovodili svoje trenere iz matičnih klubova.

 

Nema podataka koga je u zeleni dres Loznice obukao Aca Risimić, predsednik kluba, nekada "teškaš" iz Trstenika, koji je trbuhom za kruhom stigao u "grad boksa i pokojne viskoze". Takođe, ne treba sumnjati ni u to d će se ekipe tokom takmičenja, zavisno od ambicija, dodatno pojačavati. Lozničani odavno nemaju domaćih asova poput Aćimovića i braće Popović.

 

Podsećanja radi, Metalac je u bogatoj istoriji dva puta bio vicešampion Jugoslavije i jednom finalista Kupa. Najpre je 1960-tih godina žarila i palila ekipa u kojoj su bili D. Gračanin, Jevtić, Bencun, R. Branković, S. Gračanin, Lazić, Stefanović, Tomić, Šuković, Kovačević (Terzić) Prvak je bio Partizan, a odlučila je "sumnjiva" borba Olah - Bencun jer je Valjevac iz Slavonskog Broda (ostao ovde posle služenja vojnog roka) prebacio dozvoljenu težinu za 50 grama (čaša vode pre obaveznog merenja)! Ekipu je vodili Steva Golić, Bruno Hrastinski i najduže Micoje Vasić, Valjevac koji je bio sjajan velteraš sa gromovitom levicom.

 

U narednim "vučenjima", uz trenere Cimera Lazića i Zlaju Jokića - malog Jazu, te pojačanja iz Prrokuplja, gde je trener Stanišić stvorio nekoliko asova sa braćom Ališanović n čelu, stiglo se do finala Kupa Jugoslavije. Na Pećini, gde je održano i pojedinačno državno prvenstvo te revija "Novinari protiv saveznog kapitena", titogradska Budućnost je pobeđena sa 17:3. U revanšu jre, međutim, u "pozorišnoj atmosferi, bilo 18:2 (!) za Budućnost.

 

Boks mečevi su u Valjevu održavani na Krušiku, u (starom) Domu omladine, nekadašnjoj bašti SDK i u Remontu (starom), pa na Stadionu za male sportove "15. septembar", gde se od 1973. nalazi Hala sportova. Meč Metalac - Loznica ovoga puta biće na Studentu, a naredni ponovo u hali.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara