Veljko Ćirović i Vojislav Andrić (foto: Đorđe Đoković)
Veljko Ćirović i Vojislav Andrić (foto: Đorđe Đoković)
02.09.2014, 19:13

Popularizacija matematike i prirodnih nauka

č: | fb:

Valjevska gimnazija i Podružnica matematičara nastavljaju svoje redovne aktivnosti i projekte, poput Škole za ljubitelje matematike „Integral“ i „Valjevske metodičke radionice“ za nastavnike. Ove godine započinju novi interesantan projekat „Popularizacija matematike u seoskim školama“, koji finansira Grad kroz Lokalni plan akcije za decu.  

- Ideja je da na neki način popularišemo matematiku i pojačani rad sa decom koju matematika zanima, a pohađaju seoske škole. Cilj je da njihove potencijale pokušamo razviti, jer, možda zbog toga što uče u školama koje su dalje od grada, malo su slabije razvijene što se tiče tehničke opremljenosti, a često kubure i sa nastavnim potencijalom koji se svake godine menja jer u seoskim školama najčešće ne postoji stručna zastupljenost, ta deca obično negde tavore u zapećku. Motiv nam je bilo to što smo uočili da se na opštinskim i okružnim takmičenjima iz matematike iz seoskih škola pojavljuje manje od dva posto učesnika, a u stvarnosti imamo populaciju od 25 posto učenika u tim školama. Sigurno je da ta deca nisu toliko lošija, moramo poći od pretpostavke da svi imaju istu osnovu, da sa njima treba kasnije raditi, nadograđivati i crpeti njihove potencijale – rekao je Veljko Ćirović, predsednik Podružnice matematičara Valjevo.

Veljko Ćirović

Veljko Ćirović (Foto: Đorđe Đoković)

Ćirović naglašava da se pokretanjem ovog pitanja problem ne može odjednom rešiti, već je neophodno preduzeti niz aktivnosti. Svakako je potrebna i podrška, poput podrške Grada koji finansira ovaj projekat. Matematičke igraonice i radionice sa decom u osam seoskih osnovnih škola će početi polovinom septembra i traće do kraja decembra. U svaku školu će po dva-tri puta odlaziti ekipe nastavnika koji će raditi sa njima i pokušati da na taj način pojačaju interesovanje đaka za matematiku i prirodne nauke, a nadarene učenike će svakako podsticati da nasatve svoj rad u ovoj oblasti.

Krajem septembra počinje „Integral“

Škola za ljubitelje matematike „Integral“ ove godine se održava 29. put, pa simbolično počinje 29. septembra. Direktor Valjevske gimnazije dr Vojislav Andrić očekuje da će u radu učestvovati oko 200 učenika od prvog do osmog razreda.

- Za prvi i drugi razred ćemo imati matematičku igraonicu, a od trećeg do osmog razreda tradicionalan program za decu koja imaju posebno interesovanje i sklonosti za matematiku. Prošle godine smo eksperimentalno radili matematičku igraonicu i to je dalo dobre rezultate, tako da verujemo da je vreme da napravimo kontinuirani program. Pozivamo sve roditelje, nastavnike, a pogotovo učenike da nam se pridruže i da zajedno sa nama otkrivaju taj veliki i divni svet matematičkih tajni. O tome kako smo prethodnih godina radili najbolje govore rezultati i verujemo da će i ove godine „Integral“ biti nešto što će pobuditi veliko interesovanje – kazao je Andrić.

Vojislav Andrić

Vojislav Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

Andrić je najavio i održavanje „Valjevske metodičke radionice“ za nastavnike, koja je do sada imala 14 izdanja. Sada je taj program akreditovao Republički zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, tako da će svim učesnicima radionica biti priznata kao oblik stručnog usavršavanja.

- Za nastavnike osnovnih i srednjih škola radionice su besplatne, jer su svi članovi Podružnice matematičara. To su interaktivne radionice, imamo obavezne teme, prenošenje iskustava, rad na određenim projektima i sve ono što je od interesa za nastavnike. Do sada smo imali dobar odziv, ali s obzirom na to da je program akreditovan očekujemo i bolju posetu i pozivamo i kolege iz susednih opština da nam se pridruže – poručio je Andrić.

U organizaciji Podružnice matematičara, u saradnji sa Društvom matematičara Srbije i Valjevskom gimnazijom nedavno je održana Letnja škola mladih matematičara, koja je okupila 53 osnovca iz 19 gradova i opština Srbije. Predavači su bili afirmisani profesori u radu sa mladim matematičkim talentima. Cilj ovog edukativnog kampa, na kome su deca uz svakodnevna predavanja imala i sportsko-rekreativne aktivnosti i turnire u sportskim i misaonim igrama, je da se poboljša i pojača rad sa učenicima koji učestvuju na matematičkim takmičenjima ili žele da nauče više iz ove nauke. 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara