Državni sekretar Atila Juhas i ambasador Japana Masafumi Kuroki
Državni sekretar Atila Juhas i ambasador Japana Masafumi Kuroki
23.10.2014, 17:53

Ko šteti ugledu našeg grada i države?

č: | fb:

Umesto da se javno izvinite ambasadoru Japana, narodu Japana, građanima Valjeva i Srbije, Vi g. Gradonačelniče, preko Odseka za informisanje, napadate novinare i najstrašnije ih vređate, samo zato što su preneli istinunu opisujući situaciju u ulici Majora Ilića na parkingu kod parka “Pećina”.

U Vašem saopštenju za javnost g. Gradonačelniče, novinare, koji su se “drznuli” da napišu još nešto osim hvalospeva za vaše rezultate, optužujete da “štete ugledu našeg grada i države, da daju pogrešne informacije, da prave senzacionalizam, da diskredituju i minimalizuju rezultate rukovodstva, da napore lokalnih i republičkih vlasti bacaju na marginu”... U Vašem saopštenju za javnost, osim napada na novinare i propagande, ni slova o tome koje su informacije pogrešne. Jedina pogrešna informacija, koju su neki mediji objavili (i Kolubarske.rs), jeste da je državni sekretar član SPS. Sve ostalo u izveštajima novinara, čije pisanje “šteti ugledu države i grada”, je tačno.

Da li je pogrešna informacija da ste, nakon razgovora u Gradskoj kući, otišli sa ambasadorom Japana u obilazak Gerontološkog centra? Obilazak Gerontološkog centra je bio planiran za, prema protokolu u pozivu iz Gradske uprave, posle 11.00 časova, ali se od tog plana odustalo, jer se ambasador u Gradskoj upravi zadržao manje od planiranog vremena, pa je iskoristio vreme (do 11.00) za obilazak Gerontološkog centra.

Da li je pogrešna informacija da su novinari na parkingu kod parka “Pećina” bili u 10.55, da je ambasador Japana Masafumi Kuroki došao u 10.59, a direktor Kancelarije Marko Blagojević u 11.06 časova? Da li je pogrešna informcija da je početak konferencije za novinare odložen na Vaš predlog “da se sačeka i državni sekretar Atila Juhas”, a da je predstavnik ambasade Japana, nakon nekoliko minuta čekanja, predložio da,” ipak, počne konferencija za novinare”? Da li je pogrešna informacija da je konferencija za novinare počela u 11.28 časova, a da je državni sekretar došao u 11.33 časova i priključio se skupu, bez reči izvinjenja?

Propustili smo da napišemo, ali ste nas sada Vi podstakli, i to da ste u vreme dok je trajala konferencija za novinare državnom sekretaru rekli da priđe bliže i “da uđe u kadar da ga snime kamere”, na šta je on odgovorio – “tu sam ja, u kadru, odavno”, a koleginica je reagovala rečenicom – “neće biti da ste odavno, kasnite pola sata”.

Da li je pogrešna informacija da u trenutku kad su novinari, osim jedne TV ekipe, prišli Marku Blagojeviću i uzimali od njega izjavu, Vi insistirali da se novinarima obrati i državni sekretar, na šta je on reagovao – “neću da dajem izjavu jednom novinaru. Neka dođu svi!” Tada ste pokušali da prekinete Blagojevića, ne bi li novinare odvukli do državnog sekretara, kako bi bilo više od jednog novinara. Da li je pogrešna informacija da ste još dva puta, i to povlačeći za rukav, prekidali Blagojevića tražeći da se novinari posvete državnom sekretaru?

To, g. Gradonačelniče nisu pogrešne informacije. To su činjenice. To je istina. Istina je i to da su svi, ali baš SVI novinari i mediji u svojim izveštajima govorili o humanosti naroda Japana, o vrednoj donaciji, o gestu vrednom svakog poštovanja, o dubokoj zahvalnosti Grada Valjeva Vladi Japana, koja će sa 110 miliona dinara pomoći u sanaciji korita reke Kolubare. Međutim, neki novinari su, pored tog izveštaja, skrenuli pažnju, usuđujem se reći, i na sramni događaj kada je ambasador Japana, zemlje kojoj dugujemo zahvalnost zbog gesta vrednog poštovanja, čekao državnog sekretara 30 minuta i to na Vaše insistiranje g. Gradonačelniče. Skrenuli smo pažnju, pitajući - da li se poštovanje ambasadoru Japana iskazuje na način na koji ste to Vi g. Gradonačelniče i državni sekretar, učinili.

O  vašim „uspesima i dostignućima”, koje pojedini novinari „minimalizuju”, nekom drugom prilikom.

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 2 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...