Slavica Sabo Tripković i Predrag Savić (foto: Đorđe Đoković)
Slavica Sabo Tripković i Predrag Savić (foto: Đorđe Đoković)
25.11.2014, 14:41

Bez kontrole novca za zapošljavanje

č: | fb:

Predstavnici valjevskog Udruženja građana „Dosta, bre!“ predstavili su dana svoje istraživanje, rađeno sa „Crtom“ i „Istinomerom“, o tokovima budžetskog novca namenjenog zapošljavanju i samozapošljavanju od 2010. do 2013. godine. Njihov stav je da nema kontrole novca iz gradskog budžeta izdvojenog za ove namene, te da se godišnje, po tim osnovima prosečno zapošljavalo 15 ljudi, odnosno 45 ukupno!

Prema dostupnim podacima, od 2009. do 2013. iz valjevskog budžeta izdvojeno je 49,5 miliona dinara, a gde je taj novac, i na koji način utrošen, Gradska uprava nema podataka. Nema ni podtakaka o tome koliko je ljudi dobilo posao po osnovu subvenicja za zapošljavanje i samozapošljavanje. Naročite pomoći, tvrde u Udruženju, nije bilo ni od Nacionalne službe za zapošljavanje, a posebno od Poreske uprave. Zbog toga je najmerodavniji izvor bila Agencija za privredne registre (APR), a ostali podaci, ako ih je i bilo, dobijani su preko poverenika za informacije od javnog značaja.

(Foto: Đorđe Đoković)

U Gradskoj upravi, tvrde istraživači, smatraju da je „kriva država“, u Udruženju građana „Dosta, bre!“ misle da je kriva i Gradska uprava, te da budžetska izdvajanja za zapošljavanje nisu jedina za koje se pouzdano ne zna gde i kako završavaju.

Predsednik udruženja Predrag Bleki Savić smatra, odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs, kako u ovom slučaju ne može biti reči o eventualno različitim metodologijama praćenja podataka o trošenju budžetskog novca, a to, između ostaloga, ilustruje i podacima kako se na lagodan način može arčiti narodni novac. Novinarima je ostavio da sami procene da li se ovde kriju i mogućnoti zloupotreba, koje nije a priori isključio.

- Da biste prijavili firmu ili agenciju kao „paušalac“, rekao je Savić, potrebno je 1.500 dinara. Konkurišete i dobijete novac, potrošite ga zapošljavajući sebe ili nekog od svojih, a posle dve godine tu firmu (agenciju) ugasite, što košta 700 dinara, i – nikom ništa! U NSZ čak tvrde da oni i nemaju zakonsku obaveztu kontrole utroška novca.

Indikativan je i primer jedne od firmi, koje su koristile subvencije, čije ime nije navedeno, koja je prve godine imala 37 zaposlenih, godinu dana docnije 25, a sledeće tek 10 radnika! I opet – nikom ništa!

Predrag Savić

Predrag Savić (Foto: Đorđe Đoković)

Danas je takođe iznet i podatak da je tokom perioda koji je istraživan najviše novozaposlenih bilo po osnovu tzv. privremeno-povremenih poslova, čak 85 odsto. Ima zapošljavanja i na određeno vreme, a najmanje je novozaposlenih na neodređeno vreme. „Pretpostavljamo da se na privremeno-povremene poslove najverovatnije zapošljavaju iste osobe, do zgodnog trenutka za stalniji angažman“, kazao je Savić.

U Udruženju građana „Dosta, bre!“ takođe su danas pitali o kakvoj je to Regionalnoj razvojnoj agenciji za Kolubarski i Mačvaski okrug reč, čije je osnivanje na dnevnom redu Gradske skupštine 28. novembra. Isključuju mogućnost da se radi o već postojećoj agenciji „Aroko“, sa sedištem u Lajkovcu, kojem je podršku Valjevo do sada nekoliko puta najavljivalo ali nije donosilo i zvaničnu odluku o tome. Nepoznanica je i to gde će sedište nove Regionalne razvojne agencije biti (pojašnjenja radi, „Aroko“ su podržale opštine Lajkovac, Ub, Ljig, Mionica, dok je Osečina osnivač slične agencije sa Loznicom i Krupnjem).

U tom udruženju takođe nameravaju da odobrnicima gradskog parlamenta u Valjevu svoja viđenja i rezultate istraživanja ponude u pripremi sednice na kojoj će biti reči o budžetu za 2015. godine, a sve u želji da se uspostavi ozbiljnija kontrola utroška narodnih para.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 12 sati 26 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 9 sati 36 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 12 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara