Radomir Stevanović (foto: Đorđe Đoković)
Radomir Stevanović (foto: Đorđe Đoković)
23.01.2015, 08:24

Traže smenu direktora "Eko Tamnave"

č: | fb:

Valjevsko rukovodstvo optužuje Ubsko da “koči” izgradnju Regionalne deponije u Kaleniću. Direktor preduzeću “Eko Tamnava”, koje je zaduženo za izgradnju deponije, Radomir Stevanović optužuje Okružnu direkciju da je potrošila novac, a nije urađen valjan projekat, dok su i Ubljani i Valjevci nezadovoljni radom direktora Stevanovića i saglasni su da ga treba smeniti… I dok se međusobno optužuju i izražavaju nezadovoljstvo, projekat Regionalne deponije tapka u mestu, a za to tapkanje do sada je potrošeno nekoliko stotina miliona dinara, a istovremeno propušteno 17 miliona evra. Ukoliko rukovodstva 11 lokalnih samouprava, koliko ih je uključeno u ovaj projekat, nastave da se bave sobom, međusobno se optužujući, ni 2017. godine nećemo dobiti 17 miliona evra iz IPA fondova.

Glišić : ”Krivi jesmo, ali nismo jedini”.

Opština Ub ne snosi ni manju ni veću odogovornost u odnosu na ostalih 10 gradova i opština, učesnika u projektu izgradnje Regionalne deponije u Kaleniću. ”Krivi jesmo, ali nismo jedini”, kaže predsednik Opštine Ub Darko Glišić, odgovarajući na optužbe valjevskog rukovodstva da postupak oko izgradnje deponije opstruira opština Ub, jer nije izmirila svoje finansijske obaveze koje ima po ugovoru, ali i zbog toga što još uvek nije izdala lokacijsku dozvolu.

Glišiić navodi da mnogo toga, što se “vuče” godinama, koči početak radova na izgradnji Regionalne deponije u Kaleniću, smatrajući da je tome u velikoj meri doprineo i nestručan kadar u preduzeću “Eko Tamnava”, koje je zaduženo za izgradnju Regionalne deponije u Kaleniću.

“Već danas ćemo uputiti predlog Skupštini tog preduzeća da se pod hitno na dnevnom redu nađu kadrovske promene i nadam se da će se saglasiti svih 11 opština, tim pre jer su na sastanku u sredu u Valjevu mnogi od njih izneli kritike na račun rada direktora preduzeća Eko Tamnava”, najavljuje Glišić i dodaje da bi predstavnici opštine Ub to predložili i na Skupštini, koja je održana u sredu, da su imali dovoljno informacija.

“Naš deo odgovornosti je jedino u tome što nismo bili dovoljno aktivni i ja preuzimam odgovornost jer nisam pribavio dovoljno informacija da bi preduzimao konkretne mere, pre svega kadrovske u preduzeću 'Eko Tamnava', kako bi ubrzali sve aktivnosti vezane za početak radova”, kaže Glišić.

Darko Glišić

Darko Glišić (Foto: Đorđe Đoković)

On smatra da je prebacivanje odgovornosti na pleća opštine Ub početak predizborne kampanje za lokalne izbore, koji nas čekaju sledeće godine.

“Opština Ub je pokazala da ume da realizuje projekte uspešno i do kraja, a najbolji primer su kop Radljevo i Industrijska zona, otuda nema razloga da ovaj projekat Regionalne deponije ‘kočimo’, kako to neki tvrde”.  Odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega opština Ub izbegava da izda lokacijsku dozvolu za Regionalnu deponiju u Kaleniću, Glišić negira te navode naglašavajući da je reč o špekulacijama. “Za kratko vreme smo izdali lokacijske dozvole za izgradnju dva auto puta, Lajkovac-Ub i Ub-Obrenovac, pripremili smo neophodnu dokumentaciju za kop Radljevo. Kako smo to uspeli, a nismo bili sposobni ili nismo hteli da izdamo lokacijsku dozvolu za Regionalnu deponiju u Kaleniću”, zapitao je Glišić podsećajući da je pomenuta lokacija bila u vlasništvu EPS-a.

Odbacujući optužbe da je Ub najveći krivac Glišić naglašava da je projekat Regionalne deponije zajednički posao 11 gradova i opština. “Nisu ni ostale lokalne samouprave, koje su uključene u ovaj projekat bile preterano darežljive kada je u pitanju novac i finansiranje tog projekta, niti su prethodne vlasti, od kojih smo nasledili ovaj Gordijev čvor, bile preterano ažurne i ostavile nam čistu situaciju, a neki su i danas na vlasti. Moram podsetiti one koji nama prebacuju da kočimo početak radova, da se moglo uraditi skoro sve, pre svega valjana projektna dokumentacija, i pre 2012.godine. Nažalost nije, nego je samo dodatno zakomplikovano", navodi Glišić.

Opština Ub nije uplatila celokupan iznos po ugovoru, jer kako objašnjava Glišić, “prilike su bile takve, posebno nakon majskih poplava, tako da smo novac trošili na važnije poslove, nego što je finansiranje projekta koji tapka u mestu godinama”.

Dragan Jeremić negira optužbe direktora “Eko Tamnave”.

Radomir Stevanović, direktor preduzeća „Eko Tamnava“ sa Uba, rekao je kako bi bilo dobro utvrditi kako su, i gde su potrošene pare, koje je dobila Okružna direkcija za saniranje posledica zemljotresa iz 1998, koja je bila dužna da „Eko Tamnavi“ do aprila 2012. preda projekte za koje je dobila novac. Ti projekti su, tvrdi Stevanović, od resornog ministarstva ocenjeni kao loši.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Bivši direktor Okružne direkcije Dragan Jeremić negira da je novac potrošen za projekte koji su loši i “odgovorno tvrdi da su urađeni stručno”. On objašnjava da su idejni projekat za Regionalnu deponiju u Kaleniću radili  Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije i Građevinski fakultet u Beogradu, i taj projekat je ispunjavao sve zahteve i standarde. Međutim, bila je neophodna revizija jer je Rudarski basen „Kolubara“ na lokaciji, na kojoj je predviđena izgradnja deponije, napravio pepelište podigavši nivo za šest metara.

“S obzirom na to da je za vraćanje u prvobitno stanje bilo potrebno milion evra, odlučeno je da se lokacija pomeri za 500 metara, što je zahtevalo reviziju postojećeg projekta, a ne, kako pojedini tvrde, izradu novog projekta”, kaže Jeremić.

Jeremić podseća da je još pre četiri godine za projekat Regionalne deponije u Kalenću bilo obezbeđeno 17 miliona evra iz IPA fondova EU. “Međutim 11 opština nije uspelo da se dogovore o mnogo čemu, tako da 2013. godine, do kada smo imali rok da raspišemo tender za radove na deponiji, to nismo učinili i ‘ispustili’ smo novac”, kaže Jeremić i poručuje da je sada poslednja šansa da se ponovo konkuriše za 17 miliona kod fondova EU za izgradnju Regionalne deponije. On navodi primer Subotice, gde su u isto vreme, kada i u preduzeću “Eko Tamnava” otpočele pripreme za izgradnju regionalne deponije. Tom gradu već je odobren novac iz IPA fondova EU, izabran je izvođač radova za izgradnju deponije, koji treba da počnu na proleće ove godine.

I Dragan Jeremić je saglasan da mora pod hitno da dođe do kadrovskih promena u preduzeću “Eko Tamnava”, smatrajući da treba “stručniji, inventivniji, kreativniji i brži direktor”.

Ukoliko je za početak radova na izgradnji Regionalne deponije u Kaleniću jedina prepreka aktuelni direktor preduzeća "Eko Tamnava", a nameće se zaključak da jeste, onda su svi problem rešeni i ovaj put nećemo “ispustiti” 17 miliona evra!

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 1 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...