Osnovna škola
Osnovna škola "Vladika Nikolaj Velimirović" (foto: Đorđe Đoković)
18.02.2015, 12:16

U 19 škola skraćeni časovi

č: | fb:

U 19 od 21 škole, čiji su radnici članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, nastavljen je štrajk prosvetnih radnika, rekla je danas Kolubarskim.rs predsednica Gradskog odbora tog reprezentativnog sindikata Vesna Andrić.

„Časovi su i dalje skraćeni na pola sata pošto rukovodstvo našeg Sindikata nije prihvatilo ponuđeni sporazum Ministarstva prosvete Srbije jer nismo dobili nikakve garancije da će obećanja, koja je dao ministar, biti i ispunjena“, rekla je Andrić. Precizirala je da je reč o 19 od 21 škole u Valjevu i okolini, čiji su zaposleni članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Vesna Andrić

Vesna Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

Ponuđeni sporazum nije potpisao ni Sindikat radnika u prosveti Srbije, dok su ga prihvatili Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ i Sindikat obrazovanja Srbije, čije su članice, prema ranijim najavama, normalizovale nastavu. Broj tih škola, tvrde u Uniji, daleko je manji od škola čiji su prosvetni radnici u Uniji i Sindikatu prosvetnih radnika Srbije.

Dva sindikata, koja su prekinula štrajk, prihvatila su ponuđeni poseban kolektivni ugovor. O jednom od ključnih zahteva prosvetnih radnika, uvođenju platnih razreda u javnom sektoru, kojim bi bila izjednačena primanja u prosveti sa zaradama u zdravstvu, pravosuđu i državnoj upravi, dogovora u pregovorima sa Ministarstvom prosvete Srbije nije bilo.

Prosvetni radnici su štrajk započeli 17. novembra 2014, a uz skraćenje časova na pola sata u dva navrata nastava je bila obustavljena uz protestne skupove širom Srbije, pa i u Valjevu.

 

 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 17 sati 54 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...