Učionica (foto: Đorđe Đoković)
Učionica (foto: Đorđe Đoković)
23.03.2015, 09:10

U većini škola danas nema nastave

č: | fb:

I u valjevskim školama koje, sa skraćenjem časova od 30 minuta, štrajkuju već pet meseci danas nema nastave, najavili su iz Unije sindikata prosvetnih radnika. Razlog za to su smanjene zarade i to samo članovima sindikata koji štrajkuju i posle 18. februara. Prema podacima valjevskog odbora Unije sindikata, nastave neće biti u 12 škola, pet osnovnih, uz školu u Dračiću, dok će u Prvoj i Šestoj školi časovi trajati 30 minuta. Od srednjih škola časova neće biti u Gimnaziji, dok će u Ekonomskoj, Medicinskoj i Tehničkoj školi časovi trajati 30 minuta, a redovna nastava će se odvijati u Poljoprivrednoj i Muzičkoj školi.

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić je sinoć upozorio prosvetne radnike da potpuna obustava rada koju su najavila njihova dva sindikata, nije po zakonu, te im prete oštre kazne. “Prosvetari treba dobro da se rapitaju o svojim pravima jer zakoni predviđaju oštre kazne, a lideri sindikata su uglavnom zaštićeni", rekao je Verbić za Radio-televiziju Srbije.

Prosvetnim radnicima, koji su u štrajku, februarske zarade su umanjene za oko šest posto, dok će zarade za mart biti manje oko 17 posto. Ovo “kažnjavanje” prosvetnih radnika usledilo je nakon odluke ministra Verbića, koji je uputio dopis direktorima škola kojim se traži umanjenje zarada nastavnicima koji su tokom štrajka održavali skraćene časove.

Ministarstvo prosvete je krajem prošle nedelje školama poslalo preporuku na koji način bi trebalo da obračunaju umanjene plate. Naveli su da će zaposleni u školama koje nisu obračunale umanjenja, a takvih je u Srbiji pedeset, plate dobiti tek kada direktori urade taj posao.

Predsednica Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Vesna Andrić kaže da su zarade isplaćene u svim valjevskim osnovnim i srednjim školama, jer su se direktori dogovorili da umanjenje zarada bude isto za sve prosvetne radnike koji su u štrajku. Procena je da je u Valjevu u štrajku oko 600 prosvetnih radnika.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 22 sati 4 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 19 sati 13 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara