Stop - blokada (foto: Kolubarske.rs)
Stop - blokada (foto: Kolubarske.rs)
17.05.2015, 12:44

Blokirali put Valjevo - Loznica

č: | fb:

„Godinu dana živimo kao u faveli (divlje naselje u Brazilu) i nikoga za to nije briga. Dosta je bilo. Na blokadu smo primorani, ovo radimo iz očaja, verujući da će nas neko konačno čuti i naše muke razumeti“, poručili su danas meštani Veselinovića, naselja na desnoj obali Obnice, jednog od najviše postradalih u majskim poplavama, gde je uništen most. Preko stotinu meštana, starijih i dece, danas u podne blokiralo je na dva časa magistralni put Valjevo - Loznica u, kako rekoše, poslednjem pokušaju, da im Grad i Republika pomognu, kako bi konačno posle godinu dana bio izgrađen most, koji im je „veza sa svetom“. Uz izvinjenje građanima i onima koji putuju ovim magistralnim putem, žitelj naselja Veselinovići Vladimir Jovanović kaže da su na ovaj potez primorani jer gradska vlast godinu dana nema sluha za egzistencijalne probleme naselja sa 200 žitelja među kojima je 40-oro dece u preko 40 domaćinstava.

Meštani na blokadi

Meštani na blokadi (Foto: Kolubarske.rs)

„Godinu dana nemamo most, nemamo normalan život. S obzirom na to da ni gradska ni republička vlast ovih godinu dana nije reagovala na naše molbe i zahteve prinuđeni smo da na ovaj način ukažemo na naše probleme. Naša egzistencija je ugrožena, a od toga mnogi okreću glavu. Mi nemamo normalno snabdevanje vodom, nemamo normalan prelazak preko privremenog pešačkog mosta, hitna pomoć i vatrogasci ne mogu da uđu u naselje, kanalizacija se izliva, kontejener nam je postavljen, nekoliko metara van naselja tik uz magistralni put Valjevo – Loznica, vozila parkiramo pored tog puta na nekoliko metara od krivine, koja je proglašena crnom tačkom“, opisuje život u naselju Vladimir Jovanović. On dodaje da su meštani bili tolerantni, nisu ništa tražili, jer su bili svesni da je pola zemlje uništeno u poplavama, ali prošlo je godinu dana, a „mi još uvek čekamo odgovor, čekamo rešenje naših problema“.

Vladimir Jovanović

Vladimir Jovanović (Foto: Kolubarske.rs)

Jovanović kaže da su meštani nekoliko puta odlazili u Gradsku upravu tražeći pomoć, ali da su uvek dobijali isti odgovor. „Ggradsko rukovodstvo nam je poručilo da shvata i razume naš problem, ali da Grad nema novca za izgradnju mosta, koji bi koštao oko 33 miliona dinara. Ako već Grad nema novca zašto nam ne pomogne republika“, pitaju se žitelji naselja Veselinovići.

Oni poručiju da će i narednih dna svakodnevno, na nekoliko časova, blokirati magistralni put Valjevo – Loznica i to bez najave, svesni mogućih posledica. „Spremni smo da nas hapse i kažnjavju, jer mi smo već kažnjeni i već živimo u zatvoru", ogorčeni su žitelji naselja nadomak grada, koji godinu dana čekaju na most.

Saobraćaj na blokiranoj deonici puta Valjevo - Loznica regulisala je sobraćajna policija koja je, i  pored toga što su meštani blokadom naprvili prekršaj, bila tolerantna prema njima. Tolerantni i puni razumevanja bili su i vozači, kojima je onemogućen prolaz, pa su morali da obilaze alternativnim putem preko Brđana. „Ljudi traže most. I treba da blokiraju“, podržavali su ih vozači.

Policija, meštani i vozači na blokadi

Policija, meštani i vozači na blokadi (Foto: Kolubarske.rs)

Niko nema para za most za naselje Veselinovići

Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić ponavlja da je za izgradnju tog mosta neophodna pomoć države, jer Grad nema 33 miliona dinara, koliko bi koštao most. On podseća da je pomoć tražena od Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, kao i preko razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), koji su odbili da finansiraju taj most, jer je, kako su rekli, „preskup“.

„S obzirom na to da se UNDP izjasnio da će finansirati projekte do deset miliona dinara, mi smo predložili da oni investiraju u izgradnju pet manjih mostova, za koje imamo urađene projekte i već smo raspisali tendere, a da novac, koji je Grad opredelio za te manje mostove, bude investiran u izgradnju mosta za Veselinoviće“, kaže Jeremić i najavljuje skori sastanak sa predstavnicima UNDP-a na kome će biti razmotren taj predlog.

Privremeni pešački most

Privremeni pešački most (Foto: Kolubarske.rs)

Naselje Veselinovići sredinom aprila obišao i ministr Ilić i šta se desilo posle toga?

Ništa se nije desilo nakon posete ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije u Vladi Srbije Velimira Ilića. On je sredinom aprila došao u posetu Valjevu, "kako bi pomogao" i nakon razgovora sa gradskim rukovodstvom i obilaska naselja Veselinovići, gde je srušen most, i dva najveća klizišta u gradu, zbog kojih su ugrožena cela naselja, ministar je pohvalio gradsko rukovodstvo i Direkciju, jer imaju spremne sve projekte. On je rekao da je došao u Valjevo, kako bi se uverio „da je sve spremno, da napravi izveštaj za Vladu i da može da se krene u posao, da se pomogne ljudima”. Da li je ministar "napravio izveštaj za Vladu i kako je Vlada regovala, da li će se pomoći ljudima" do danas nije obavešteno gradsko rukovodstvo ni javnost, a još manje meštani naselja Veselinovići i oni koji žive na klizištima.

Naselje Veselinovići - majske poplave

Naselje Veselinovići - majske poplave (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 19 sati 11 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 19 sati 12 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara