Protest (foto: Đorđe Đoković)
Protest (foto: Đorđe Đoković)
23.06.2015, 21:30

Dalje bagere od Gračanice!

č: | fb:

Na Gradskom trgu u Valjevu večeras je održan gotovo dvočasovni skup za spas manastira Gračanica, koji je okupio stotinak građana, sa motom „Dalje bagere od Gračanice, dovoljno je vode ispod nivoa svetinje“. Organizovala ga je grupa predvođena raščinjenim monahom Antonijem (Draganom Davidovićem), koja se mesecima protivi završetku hidrosistema Rovni na reci Jablanici i punjenju hidroakumulacije, koja bi potopila staru crkvu iz 15. veka, koju je vladika valjevski Milutin (Knežević) pretvorio u manastir.

Monah Antonije (Dragan Davidović)

Monah Antonije (Dragan Davidović) (Foto: Đorđe Đoković)

Antonije je „za 15. ili 16. jul“ najavio početak punjenja akumulacije, čiji su višegodišnji radovi privedeni kraju, i pozvao prisutne da se tome suprotstave. Bez obzira na ranije, rekli bismo daleko radikalnije istupe, bivši monah SPC se sada zalaže za to da se brana ne puni do najviše projektovane kote od 364 metra i zaustavi na 333 metra kako bi se dobilo jezero namenjeno turizmu, koje bi bilo i zaštita Valjeva od velikih voda, a Gračanica sačuvala od potapanja.

Davidović je, kao i do sada, bio kontradiktoran, pa je, u odsustvu očekivanih stručnjaka hidrogeologa, sam pojašnjavao i to zbog čega je rađena nedavna rekonstrukcija cevovoda od Pakalja do fabrike vode na Pećini iako, kako reče, tada „nije bio u Valjevu“. Prema njegovim saznanjima, ceo problem bio je u tome što su tri osobe u Sedlarima isekle taj cevovod zbog čega je došlo do gubitka vode od 80 metara u sekundi!

 

Žarko Gavrilović

Žarko Gavrilović (Foto: Đorđe Đoković)

Skup je, kao prvi govornik, otvorio nekadašnji opozicionar Miloševićevom režimu, sada vremešni prota Žarko Gavrilović, koji je, kako rekoše, ustao sa bolesničke postelje kako bi došao u Valjevo.

„Vlast koja ruši hramove nije od Boga“, kazao je Gavrilović citirajući vladiku Nikolaja Velimirovića i dodao: „Ne bojte se, ne dajte Gračanicu, ruše je oni koji ne znaju za Boga!“. Dodao je kako je danas pio „čistu izvorsku vodu valjevsku, koja je bolja i od piva“.

Rajko Đurđević

Rajko Đurđević (Foto: Đorđe Đoković)

Vatreni govornik politički intoniranog izlaganja Rajko Đurđević, nekadašnji novinar Duge, napao je ne samo komunistički nego i aktuelni režim, sa Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolućem na čelu, optužujći ga da rasprodaje Srbiju. Poručio je kako će „narod skinuti bodljikavu žicu oko Gračanice na Kosovu i spasti potapanja Gračanicu valjevsku“.

Govorili su i Vladimir Dimitrijević, publicista iz Čačka, kozački ataman Vojislav Vidaković, koji se upravo vratio iz „matuške Rusije“, koja je kao i uvek uz Srbiju, pa odbornik gradskog parlamenta Ljubomir Bradić, te predsednik Ekoloških pokreta Srbije iz Novog Sada, Nikola Aleksić.

Nikola Aleksić

Nikola Aleksić (Foto: Đorđe Đoković)

Aleksić je Valjevce pozvao na građansku neposlušnost i preporučio im da 10. jula, za kada je, prema Bradićevim rečima, zakazana sednica Skupštine grada, dođu sa motikama i opkole zgradu na Gradskom trgu. Kroz taj špalir, smatra Aleksić, moraće da prođu svi odbornici, koji će potom dobro razmisliti da li će konačno izglasati odluku o odlaganju punjenja hidroakumulacije Rovni dok eksperti ne urade studiju o svrsi njenog postojanja i štetnosti po životnu okolinu. On je predložio da se predsednik gradskog parlamenta Mihailo Jokić, koga je Bradić optužio za nesprovođenje već donetih sličnih odluka iz 2014, priupita u čije ime to radi, a da se potom protiv Jokića podnese krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja.

„Zapamtite - Valjevo je otpisan grad, u slučaju pucanja brane Rovni imate 13 minuta da se evakuišete. Vi nećete imati kuda, podavićete se kao pacovi!“, ustvrdio je Aleksić. Po njemu, posle stalnih protesta u Valjevu, treba da usledi završni protest pred Vladom Srbije, u Nemanjinoj 11 u Beogradu, kako bi pala „poslednja kvislinška vlada“ u kojoj odluke donose ambasadori pojedinih velikih sila sa Zapada!

Večerašnji protestni skup u Gradskom trgu završen je litijom, koja se kretala Karađorđevom, Ulicom Vuka Karadžića do trga i spomenika vojvodi Mišiću. Skup je obezbeđivala policija, incidenata nije bilo. Novi skupovi najavljeni su u ritmu jednom mesečno, s tim što će vanredno okupljanje biti 10. jula, u danu kada bude zasedao gradski parlament.

Protest

Protest (Foto: Đorđe Đoković)

Hidrosistem Rovni na Jablanici gradi se od 1988, a do sada je utrošeno 70 miliona evra. Podsećanja radi, saglasnost za potapanje Gračanice i izgradnju novog hrama na susednom brdu u Tubraviću, dali su svojevremeno blaženopočivši episkop šabačko-valjevski Jovan (Velimirović), a docnije i njegov naslednik Lavrentije (Trifunović). Smatrali su da „narodu treba voda“.

Episkop valjevski Milutin (Knežević), prema saznanjima Kolubarskih.rs, postigao je načelan dopgovor sa gradskim vlastima i rukovodiocima JP „Kolubara“, koje vodi investiciju, da se brana ne puni do 364. metra nego do kote 333.

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 5 sati 56 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 53 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 12 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara