Cevi za grejanje (foto: Đorđe Đoković)
Cevi za grejanje (foto: Đorđe Đoković)
27.08.2015, 10:16

Plaćanje grejanja po potrošnji

č: | fb:

Na osnovu Zakona o efikasnom korišćenju energije od 1. oktobra „Toplana” Valjevo će grejanje naplaćivati na osnovu merenja utrošene toplotne energije. Ovim dokumentom je definisana obavezna ugradnja centralnih merača toplotne energije po podstanicama, što finansira Toplana. Zakon predviđa i ugradnju individualnog merača utrošene toplotne energije kod svakog korisnika pojedinačno, što plaćaju potrošači, kako bi imali mogućnost uštede, direktnu kontrolu i upravljanje svojom potrošnjom, samim tim i iznosom mesečnog računa.

Tehnički direktor Gradske toplane Žarko Vuković objašnjava da se za sada potrošnja toplotne energije meri na nivou podstanice, dok je obračun na grejnim telima samo 30 posto. „Skupština stanara i vlasnici stnova treba da se odluče na koji način će se meriti potrošnja, da li će se meriti u podstanici, što se već sada čini, ili će se odlučiti, što im mi savetujemo, da se meri na radijatorima. Na taj način korisnici centralnog grejanja platiće zaista samo ono što potroše”, kaže Vuković i naglašava da je taj način najpošteniji. Vuković dodaje da o individualnim merčima toplotne energije ne može odlučivati Toplana, ali postoje sistemi koji omogućavaju da se to uradi u vrlo kratkom periodu, pa čak i do ove grejne sezone.

Kada su iz Toplane građanima na flajerima poslali objašnjenje o načinu plaćanja grejanja od 1. oktobra i ugradnji merača, retko ko je komentarisao, a još manje se zainteresovao za to. Većina je „grdila” Toplanu što troši pare za flajere u boji!

 „Ukoliko se korisnici odluče za ugradnju individualnih merača i termoregulacionih ventila, što bi ih koštalo od 30 do 40 evra po grejnom telu, to bi njima donelo značjnu uštedu – manje račune, ali bi bilo i poboljšano grejanje, jer su ventili u pojedinim zgradama stari i 40 godina, koji su puni đubreta i jedva da propuštaju toplotnu energiju”, objašnjava Vuković.

Žarko Vuković

Žarko Vuković (Foto: Đorđe Đoković)

Potrošači, koji će sami finansirati kupovinu i ugradnju merača toplotne energije ne traba na to da gledaju kao na dodatni trošak, već kao na dobru investiciju, poručuju iz Toplane.

„Kada nisu u stanu par dana ili u toku dana zbog odlaska na posao, imaju mogućnost da zavrnu ventil, ali i da greju samo one prostorije gde žele da bude toplo. Tako će se ova investicija vrlo brzo isplatiti. Potrošači će imati mogućnost da regulišu temperaturu i broj prostorija koje će grejeti”, kaže Vuković. Krajnji cilj je da potrošači sami upravljaju svojim troškovima za daljinsko grejanje, ali i da se racionalnije koristi toplotna energija.

Ako se potrošači ipak ne odluče za ugradnju individualnog merača i mogućnost štednje toplote, računi će biti obračunati prema zajedničkoj potrošnji utrošene toplotne energije srazmerno kvadraturi objekta.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 5 sati 24 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...