Tužilaštvo i Prekršajni sud (foto: Đorđe Đoković)
Tužilaštvo i Prekršajni sud (foto: Đorđe Đoković)
31.08.2015, 12:31

Policija privela 20 građana kod crkve Gračanice

č: | fb:

Policija je danas u Prekršajni sud u Valjevu privela 20 građana, koji nisu poštovali zabranu prilaska crkvi Gračanici kod Valjeva, potvrđeno je Kolubarskim.rs u tom sudu. Policija je obezbeđivala Gračanicu kako bi omogućila početak punjenja jezera buduće hidroakumulacije Rovni na reci Jablanici, a među privedenima, pored Valjevaca, ima i Novosađana i Šapčana.  

U Prekršajnom sudu u toku su postupci protiv privedenih, a jedna osoba, koja je ranije bila privedena "zbog drskog ponašanja i još dva prekršaja", takođe po hitnom postupku, kažnjena je sa 15.000 dinara novčane kazne. 

Punjenju brane, što prema prvobitnom projektu podrazumeva i potapanje Gračanice, zadužbine Nemanjića iz 15. veka, protivi se grupa vernika, koju mesecima predvodi Dragan Davidović, raščinjeni monah SPC Antonije zbog podrške takođe raščinjenom episkopu Artemiju (Radosvaljeviću). 

Protest ispred opštine

Protest ispred opštine (Foto: Đorđe Đoković)

Oni su, uz stalna dežurstva za odbranu Gračanice, u Valjevu u nekoliko navrata organizovali proteste kako bi sprečili i "zagađivanje izvora pitke vode" iz kojih se snabdeva Valjevski vodovod. 

Saglasnost za potapanje Gračanice dali su svojevremeno sada pokojni vladika šabačko-valjevski Jovan (Velimirović) i njegov naslednik na tom mestu Lavrentije (Trifunović), pa je u obližnjem selu Tubravić podignut novi hram. 

Sadašnji vladika valjevski Milutin (Knežević) molio je vlasti da se brana Rovni ne puni do projektovane kvote 363 metra, već do 333 metra, kako bi se izbeglo potapanje bogomolje, koju je on proglasio manastirom.

Prema našim saznanjima, takav dogovor vlasti sa SPC načelno je postignut, a konačnu reč o svemu treba da da "državna komisija", koja će u naredne dve godine pratiti proces punjenja i pražnjenja akumulacije Rovni i doneti odluku do koje će kvote akumulacija biti punjena.

Brana na Jablanici gradi se godinama, u nju je do sada uloženo gotovo 80 miliona evra, kako bi se obezbedilo vodosnabdevanje Valjeva i opština nizvodno do Lazarevca, kao i da bi se sprečio moguć razorni plavni talas u slivu reke Kolubare, što se delimično dogodilo prilikom poplava u maju 2014. godine.

Ta brana je po prvobitnom projektu trebalo da obezbedi i tehničku vodu za TE-TO Kolubara B u Kaleniću, kod Uba, koja se takođe gradi godinama, ali je neizvesno da li će, i kada, radovi na njenom završetku biti nastavljeni.

 

Aktuelno